Yarattığı formlarla izleyiciye kendi hikâyeleri için alan açmayı tercih ettiğini söyleyen heykeltraş Ekber Sürsal, ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği çalışmalarına birçok yeni eser daha kattı. Sürsal, 2019 yılından bu yana çalıştığı, 20 çok özel parçadan oluşan yapıtlarını Bursa’da sanatseverlerle buluşturacak. Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde Akeramos Sanat Merkezi’nde 20 Mayıs’ta kapılarını açacak olan sergi 20 Haziran’a kadar ziyarete açık olacak.
Her birimiz kendi merkezimizden yön verdiğimiz bakışlarla izliyoruz akıp giden hayatı ve bambaşka izlenimlerle geçiyoruz aynı olduğunu sandığımız sokaklardan. Uydu mu, uymadı mı diye sorgulamadan, üst üste geçirilmiş giysiler gibi katmanlarla yüklü o aynı kentin imgeleri, kendi biriktirdiklerimizle görebildiğimiz kadar aslında.
Kişisel tarihimizi oluşturan anların kendi tarihleri var mı? Aynı yerde sürekli kaybolmak mümkün mü? Yaşadıklarımızla, birbiri ardına bir örüp bir söktüğümüz katmanlar hangi izi bırakır adına “tarih” dediğimiz enkazda?
Ekber Sürsal, görünmez mağaralarımızın tavanından damla damla düşerek tortulaşmış dikitler gibi karşımıza koyduğu girift formlar içinde, kendi rehberliğimizde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor bizi ‘’Kent Katmanları’’ adını verdiği yapıtlarıyla.
YARATTIĞI FORMLAR İZLEYİCİYE KENDİ HİKAYELERİ İÇİN ALAN AÇIYOR
Sanatçı, ‘’Kent Katmanları’’ isimli bu son dönem çalışmalarıyla “Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham almış. Sürsal, sergileyeceği eserleriyle bizleri gerçekliğin ötesinde bir imgeler diyarına götürüyor adeta. Hem biçim hem de içerik anlamında çok katmanlılığa açılıyor Kent Katmanları.
Sanatçının karton çikolata kutuları üzerine girift biçimde istiflediği illüstrasyonların cisimleşerek, heykele dönüştüğü bir yapıt serisi ‘’Kent Katmanları.’’ Poliüretan türevi sıra dışı bir malzemeyle eserlerini oluşturan Sürsal’ın bu serisi büyük boyutlarına rağmen, kolayca taşınabilecek kadar hafif. Malzemeyle birlikte, kullanılan cazibeli renklerin yarattığı etki, bütünü oluşturan parçalara tek tek bakıldığında dağılıyor ve sembolik bir kurguyu öne çıkarıyor.
Bir hikâye anlatıcısı olmaktansa, yarattığı formlarla izleyiciye kendi hikâyeleri için alan açmayı tercih ettiğini belirten Sürsal, Kent Katmanları’nın içine bazen bilerek, bazen de sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor izleyicisine.
EKBER SÜRSAL kimdir?
İstanbul’da 1971 yılında doğan Ekber Sürsal, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olmuştur. ABD’de Wichita State Üniversitesi’nde mesleki gelişimi için çeşitli heykel atölye çalışmalarına katılan sanatçı, 1997 ile 2001 yılları arasında reklam sektöründe, 2001 ile 2007 yılları arasında Skala, Artist ve Art Life dergilerinde, sonrasında post prodüksiyon alanında, re-touch sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
2009 ile 2010 yıllarında Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Dalı’nda, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programına devam eden Sürsal, Prof. Halil Akdeniz’den resim ve Yrd. Doç. Bülent Çınar’dan Heykel dersleri almıştır. Yüksek Lisans Tezini “El Greco ve Francis Bacon’ın, Varlık ve Zaman Bağlamında Deformasyon İlkesine Yönelik bir Analoji” konusu üzerine tamamlayan sanatçı, birçok sanat seminerine de katılmıştır.
Sanatçı halen İstanbul’daki kendi atölyesinde heykel ve resim çalışmaları yanında, rölyef, obje ve aydınlatma tasarımları yapmakta, aynı zamanda inşaat sektörüne özel sipariş tasarımlar üretmektedir.
Yayınları:
- Ekber Sürsal, “Julia Fullerton-Batten”, varlık ve zaman kavramları üzerinden bir konuşma, Akademi Art, Sayı: 2, s. 32-33 (2010)
- Ekber Sürsal, “Francis Bacon’da Zaman Sıçraması Üzerine”, Sanat Art Kunst, s. 12-13 (2011)
Sergiler:
- Galeri Selvin Heykel Sergisi 2019
- Art Contact Fuarı, İstanbul 2022
Projeler:
- YBM Tasarım-Faruk Hastanesi, Kuzey Irak. 26×3.55 m cam indirme Su Temalı Kompozisyon. Aralık 2012.
- YBM Tasarım-Entes. 110×560 cm cam indirme duvar pano çalışması. Ekim 2013.
- TOSB-Sosyal Tesisleri. 20×9 m, Özgürlük Temalı Kuşlar Rölyef Çalışması. Temmuz 2016.
- İyi Ki Üsküdar Var- Engelsiz Yaşam İçin Sanat Birleştirir Projesi: Proje kapsamında bahçe, sosyal alanlarda geri dönüşüm malzemesi kullanarak yapılan sanatsal çalışmalar. Mayıs 2017.
- Maksimum Kontak-Otel odaları duvar aksesuarları çalışması, Antalya. Kasım 2018.
- İstanbul Cerrahi Hastanesi- Nazar Boncuğu Aydınlatma Çalışması. Mayıs 2019.
- Ataköy Konakları- 4x150x370 cm Geometrik Rölyef Çalışması. 10x65x300 cm Üçgen Rölyef Çalışması. Eylül 2019.
Dünya tasarımının ve poster sanatının arkasında bir Türk: Utkan Dora Öncül
Nur Sürer’den 35 yıl sonra aynı kare
NAZAN ÖNCEL KLİP GELİRİNİ TEMA VAKFINA BAĞIŞLAYACAK
PETEK DİNÇÖZ TASARIMCISI “HAYAL ETTİM YAPTIM”
Oğuz Peçe’den Samimi Açıklamalar ” Görücü Usulü Evlenebilirim! ” “Annemin bulduğu kızla evlenebilirim !”
ALEYNA TİLKİ’DEN YENİ DÖNEMİN HABERCİSİ: ‘BEKLEYENİM’ İLE ROCK-POP YOLCULUĞU