Yılın en merak edilen albümüne sürpriz bir isim daha eklendi. “Cem Yılmaz”… 

Yılın en merak edilen albümüne sürpriz bir isim daha eklendi. “Cem Yılmaz”… 

Hande Yener‘den Teoman‘a; Göksel‘den Melek Mosso‘ya müzik dünyasının dev isimlerinin yer alacağı albüme
Ana Sayfa Haberler 4 Mart 2024 148 Görüntüleme

Skolyoz Olduğunu Anlamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Skolyoz rahatsızlığı omurganın üç planda eğriliği ile karakterize edilir. Skolyoz genel anlamda küçük çocukların anne ve babaları tarafından fark edilirken aynı zamanda çevresindeki insanlar tarafından ya da öğretmenler tarafından da fark edilebilir. Doç. Dr. Özcan Kaya en iyi teşhisi koyarken her zaman insanların yakınlarından gelen görüşler üzerine başvurulduğunu da bildirir.

Skolyoz sebebiyle sırt bölgesinde bir asimetri olur. Genel anlamda bir kalça ya da bir omuz diğerine göre çok daha yüksekte durur. Doç. Dr. Özcan Kaya her ne kadar elle muayene ederek de teşhis koyabilse de tam teşhis için çeşitli cihazlar kullanır. Omurga ile ilgilenen ortopedi doktorları şüphelendiği olgunlarda direk muayene ederek radyoloji inceleme sonucunda kesin tanıyı koyar.

Skolyozun Sebebi Nedir?

Skolyozun başlıca iki ana grubu vardır. Bunlar idiopatik olmayanlar ve İdiopatik olanlar olarak ikiye ayrılır. İdiopatik olan grupta en çok rastlanan durum çocukların hızlı bir şekilde büyüdükleri büyüme çağında başlar. Bu hızlı büyüme çağında ortaya çıkan rahatsızlıklar daha çok Adilesan idiopatik skolyoz olarak isimlendirilir.

İdiopatik aslında sebebi tam olarak bilinmeyen anlamına gelir. Bu nedenle aslında skolyozun büyük bir grubunu idiopatik skolyozdan oluşturur. Çünkü çoğunun sebebi belli değildir. İdiopatik olmayan skolyozlar da kendi aralarında pek çok gruba ayrılabilir. Ancak bunlara çok daha seyrek rastlanır.

Skolyoz Ameliyatı Ne Zaman Olmalıdır?

9 ila 11 yaşlar arasında ortaya çıkan skolyoz idiopatik skolyoz olarak isimlendirilir. Ancak bu skolyoz türünde ağrı çok fazla görülmez. Fakat eğer ağrı varsa bu durumlarla radyolojik incelemeler yapılır ve altta yatan başka bir neden varsa bu araştırılır. Örneğin iyi huylu bir hastalık olan osteoid osreoma olma ya da farklı bir sebebe bağlı olan ağrılar oluşabilir. Hastalar ise bu ağrıyı azaltabilmek için istemsiz bir şekilde omurgalarını eğri bir şekle getirebilir. Bu da skolyoz olarak sonuçlanabilir.

Sürekli eğri durmak ve skolyozu ilerletmek, skolyozun derecesini de ilerletir. Skolyoz ameliyatı ise 40 derece üzerinde olan eğriliklerde görülür. Genelde bu kişilerde ağrı çok olur ve doktora da bu ağrılar sebebiyle başvurur.

Yorumlar

Magazin Haberleri