Ana Sayfa Haberler 22 Temmuz 2024 49 Görüntüleme

MAN’nın acil durumlar için geliştirdiği MAN SafeStop Assist, otobüs kazalarını önlemeye yardımcı oluyor

Sürücünün hareketsizliğini algılayan MAN SafeStop Assist, görsel, dokunsal ve sesli uyarılara rağmen sürücü müdahale etmezse, otobüsü güvenli bir şekilde durma noktasına getiriyor.

Günümüzde sürüş sırasında sürücülerin olası tıbbi veya başka nedenlerle araçlarını kontrol edememeleri nedeniyle ciddi kazalar meydana gelebiliyor. MAN Truck & Bus’ın bu tür olası acil durumlar için geliştirip, tüm yeni otobüs modellerinde sunduğu akıllı MAN SafeStop Assist, bu tür kazaların önlenmesine yardımcı oluyor. Son derece gelişmiş birkaç yardım sisteminin sofistike etkileşiminden oluşan aktif müdahale sistemi MAN SafeStop Assist, acil bir durumlarda aracı otomatik olarak güvenli şekilde durduruyor.

 

MAN Otobüs Grubu Başkanı Barbaros Oktay, “Tıbbi acil durumlar gibi öngörülemeyen olaylar nedeniyle sürücünün aniden hareket edemez hale gelmesi sık sık karşılaşılan bir durum. Bunun da sonuçları yıkıcı olabiliyor. Deneyimlerimiz, bu gibi durumlarda otobüslerin ve yolcu otobüslerinin yoldan çıkmasının veya diğer yol kullanıcılarıyla çarpışmasının çok da nadir olmadığını gösteriyor. Bu nedenle MAN Truck & Bus uzmanları yeni bir asistan sistemi üzerinde yoğun şekilde çalıştılar. MAN Lion’s Intercity, MAN Lion’s Coach, NEOPLAN Tourliner ve NEOPLAN Skyliner için opsiyonel olarak sunulan akıllı MAN SafeStop Assist’i geliştirdiler” dedi. 

 

MAN Truck & Bus Otobüs Ürün Pazarlama Müdürü Heinz Kiess de “Başka hiçbir üretici mevcut tüm otobüs modelleri için böyle bir sistemi sunmuyor. Ancak 2024 model yılının en önemli yeniliklerinden biri olmasının nedeni bu değil, daha ziyade ciddi kazaları önleyebilmesidir. Sistem sayesinde toplanan tüm veriler bir araya getiriliyor ve değerlendiriliyor. Bu şekilde SafeStop Assist, sürücü aktivitesinin durumunu ve dolayısıyla olası hareketsizliği de algılayabilir” dedi ve şunları ekledi:

“Dikkat koruma, şerit koruma ve acil fren asistanları gibi son derece gelişmiş çeşitli sistemlerin akıllı etkileşimi sayesinde sürücüler, yolcular ve diğer yol kullanıcıları için güvenliği büyük ölçüde artırmayı başardık. Tabii ki mümkünse sürücü her an kontrolü geri alabiliyor. Sistem tarafından başlatılan acil durdurma, vites küçülterek derhal iptal edilebiliyor. MAN SafeStop Assist, otobüs sürerken güvenliği artırıyor ve ciddi kazaların önlenmesine yardımcı oluyor.”

 

Üç aşamalı uyarı ve frenleme ile sürüş sürecine müdahale ediyor

 

SafeStop Assist’in temeli, aktif müdahale sisteminin sürücünün artık hareket edemeyecek durumda olduğunu algılamasından oluşuyor. Bu amaçla asistan sistem, aktif şerit koruma sisteminin sürüş aktivitesi tanıma özelliğinin yanı sıra adaptif hız sabitleyicinin (ACC Stop & Go) işlevselliğini kullanıyor. Sistem, ayrıca aracın ön tarafına entegre edilmiş bir sensör ve ön camın arkasına yerleştirilmiş bir kamera yardımıyla şerit korumanın yanı sıra öndeki nesnelerin mesafesini, konumunu ve göreceli hızını da sürekli olarak izliyor. 

 

Sürücünün artık aktif olmadığını tespit ederse, üç aşamalı uyarı ve frenleme kademesi içinde sürüş sürecine müdahale ediyor. İlk aşamada, ekranda bir uyarı sembolü ve metin mesajlarıyla birlikte, direksiyon simidinde hafif titreşim yoluyla sürücüden direksiyonu devralması isteniyor. Sürücü bunu yapmazsa, görsel ve dokunsal uyarı mesajlarına bir de sesli uyarı ekleniyor. Asistan sistemi, ayrıca giderek daha ağır kısmi frenleme gerçekleştiriyor. Sürücü hala tepki vermezse bu kez MAN SafeStop Assist acil durdurma işlemi başlatıyor ve otobüsü kendi şeridinde sistem sınırları dahilinde virajlıda olsa durana kadar frenliyor. 

 

Acil durdurmanın iptal edilmemesi halinde ise sistem aracı takip eden yol kullanıcılarını uyarmak amacıyla otomatik olarak dörtlü ikaz lambalarını etkinleştiriyor. MAN SafeStop Assist, araç durduktan hemen sonra otobüsün kaymamasını da sağlıyor. Bunun için vitesi boşa alarak, otomatik olarak elektronik park frenini devreye sokuyor. Ayrıca kapıların kilidini açarak, acil durumda yardımın sorunsuz şekilde sağlanabilmesi için iç aydınlatmayı açıyor.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri