LIFEPARK FOODIEFEST 2 GELİYOR

LIFEPARK FOODIEFEST 2 GELİYOR

Türkiye’nin en heyecan verici gastronomi ve müzik festivali Foodiefest, yoğun ilgi üzerine ikinci kez k
Ana Sayfa Sağlık 29 Temmuz 2024 17 Görüntüleme

EÜ Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalar ‘arıcılık’ eğitimlerini başarı ile tamamladılar

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in yürütücülüğünü yaptığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hastalarının Arıcılık Eğitimi ve İstihdamına Yönelik Pilot Bir Çalışma” başlıklı proje tamamlandı. Proje kapsamında, Ege Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı hastalara Arıcılık Mesleği edinmelerine yönelik Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde araştırmacılar tarafından hem teorik hem de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi arılığında uygulamalı arıcılık eğitimleri verildi. Eğitimleri başarı ile tamamlayanlar sertifikalarını aldılar.

 Kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin topluma entegrasyonuna ve sosyal beceri kazanmalarına yönelik hazırlanan projenin tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  proje ekibini tebrik ederek başarılar diledi. 

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in proje yürütücüsü olduğu, proje ekibinde; Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi  Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel, Toplum Ruh Sağlığı Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Kayahan, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Takma ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanı Arş. Gör. Aytuğ Türk ve Ziraat Fakültesi  Zootekni Bölümünden Arş. Gör. Ekin Varol’un araştırmacı olarak yer aldığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hastalarının Arıcılık Eğitimi ve İstihdamına Yönelik Pilot Bir Çalışma” projesi, Ege Üniversitesinde gerçekleştirildi.

“Hem rehabilite edildiler hem de meslek sahibi oldular”

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ayşegül Dönmez “Bu proje ile kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin arıcılık mesleği edinmesi, arıcılık sektörü üzerinden istihdam edilerek sosyal becerilerinin ve işlevselliklerinin  artırılması ve maddi kazanç elde etmesi amaçlanmıştır.  Böylece bu kişilerin  topluma entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca, Toplum Ruh Sağlığı Hizmetlerinin temel ilkelerinden biri olan ‘Toplum Temelli Tedavi’ ilkesinin hayata geçirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Proje kapsamında, Ege Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı hastalara Arıcılık Mesleği edinmelerine yönelik Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde araştırmacılar tarafından hem teorik hem de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi arılığında uygulamalı arıcılık eğitimleri verilmiş ve sınavda başarılı olan katılımcılara E-Devlet üzerinden sertifikalar takdim edilmiştir. Bu sertifikalar, hastaların arıcılık sektöründe profesyonel olarak çalışabilmeleri için önemli bir avantaj sağlamış ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları yolunda önemli bir adım olmuştur. Projenin önemli bir yararı da kronik ruhsal sorunu olan bireylerin hastalık belirtilerinin hafiflemesine olmuştur. Randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yürütülen projede, araştırmanın ilk analizleri sonucunda, arıcılık eğitimine katılan bireylerin eğitim müdahalesi sonrası sosyal işlevselliklerinde ve yaşam kalitelerinde olumlu yönde anlamlı iyileşmeler olduğu tespit edilmiştir” diye konuştu.

“T.C. Kalkınma Planı ile Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı”na katkı sunuldu

Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması, T.C. Kalkınma Planı ile ilgili hedeflere ulaşılmasına ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’nda belirtilen ve ülkemizde ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin istihdamında önerilen ‘Korumalı İşyeri Modeli’nin, ilk kez bir kamu kuruluşu olan Ege Üniversitesi bünyesinde kurulmasının temellerinin atılmasına ve gerekli altyapının oluşumuna öncülük etmesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri