ARA GÜLER’İN HAYAT HİKAYESİ ”MERHABA” FİLMİYLE BEYAZ PERDEYE TAŞINIYOR

ARA GÜLER’İN HAYAT HİKAYESİ ”MERHABA” FİLMİYLE BEYAZ PERDEYE TAŞINIYOR

Bu dokunaklı ve ilham verici filmle, Ara Güler’in hayatına ve sanatıyla bıraktığı derin izlere tanıklık
Ana Sayfa Haberler 31 Temmuz 2024 30 Görüntüleme

Sabancı Vakfı Fark Yaratanı Kokopelli Şehirde, ekolojik yaşam pratiklerini şehirlerde yaygınlaştırmaya teşvik ediyor

Kokopelli Şehirde; tarımsal faaliyetleri ve biyoçeşitliliği destekleyen Onarıcı Tarım, atık gıdaların değerlendirilmesine sağlayan Gıda Atıkları- Kompost, çocukların doğa döngüleri üzerinde farkındalığını artırmaya yönelik Ekolojik Okul Bahçeleri, mahallelerde gıda üretimini teşvik eden ve eğitimler sunan Üreten Kent Bahçeleri programları ile iklim kriziyle mücadelede somut adımlar atıyor. 

 

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 15. Sezonunda Fark Yaratanı seçilen, ekolojik sosyal girişim Kokopelli Şehirde, günlük hayata uyarlanabilen sürdürülebilir ve ekolojik yaşam pratiklerini hem çocuk hem de yetişkinlerle paylaşıyor. Kokopelli Şehirde, daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bireyler için doğayla uyum içerisinde bireylerden başlayarak toplumun geneline yayılan bir ekolojik dönüşüm başlatmak için ilham vermeyi amaçlıyor. Girişim, bugüne kadar 5000’e yakın kişiye ulaşan çalışmalarıyla iklim krizinin ilerleyen etkilerinin azalmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

 

Kokopelli Şehirde, doğayla uyumlu yaşamı teşvik ederek sağlıklı bireylerin yetişmesi ve daha yaşanabilir bir dünya hayaliyle yola çıkan ilkokul arkadaşları Elif Oğuzbal Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu tarafından 2017 yılında kuruldu. Üretim ve tüketimin merkezi olan şehirlerin daha sürdürülebilir olması ve kendine yetebilmesi amacıyla çalışan Elif ve Yasemin, ilk olarak İstanbul Reşitpaşa’da kurdukları merkezde yağmur suyu hasadı, bostan, kompost yapımı gibi şehirde yapılabilecek tüm ekolojik uygulamaların örneklerini geliştirdiler. 

 

Gebze’de kurdukları merkezde ise bitki sistemleri, hayvan sistemleri, kompost gibi konular üzerinde daha geniş bir arazide çalışma imkânı bulan Elif ve Yasemin deneyimlerini evlerinde, mahallelerinde ya da çalışma alanlarında uygulamak isteyen kişilerle paylaşmaya başladı.

 

Çalışmalarının daha yaygın bir biçimde sürmesi için Yaşam İçin Toprak Derneği’ni kurarak okullarda çalışmalar yürüten Elif Oğuzbal Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu, öğretmen ve öğrencilere yönelik “Kendine Yeten Okul Bahçeleri” projesinde uygulamalı eğitimler veriyor. Aynı zamanda kurumlarla iş birlikleri yaparak kurum bünyesinde kent bostanları kurulması, sürdürülebilir yaşam atölyeleri gerçekleştirilmesi gibi çalışmalar yapıyorlar.

 

Kokopelli Şehirde’nin ekoloji çalışmaların şehirde de mümkün olabildiğini göstererek ilham verdiğini belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Günümüzde sürdürülebilir gıda ve kendine yetebilirlik en kritik ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Bu noktada Kokopelli Şehirde’nin üretim ve tüketimin merkezi niteliğindeki şehirlerde doğayla uyumlu yaşamı teşvik ederek, şehirlerin yanı sıra gezegenimizin geleceği ve bireylerin sağlığını kapsayan geniş bir etki alanı yaratıyor. Ekolojik bir dönüşüm başlatan bu sosyal girişimin kahramanları sevgili Elif Oğuzbal Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu’nu kıymetli çalışmalarından dolayı gönülden tebrik ediyorum. Sabancı Vakfı olarak sağladığımız destekle bu dönüşümün daha geniş kitlelere yaygınlaşması için bu yolculuğun bir parçası olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri