LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin düzenlediği Laleli Fashion Shopping Fest defilesinde Avrupa’
Ana Sayfa Kültür & Sanat 1 Ağustos 2024 98 Görüntüleme

Mobilet Tiyatro Takviminde Öne Çıkanlar

Bilet alma deneyimini, öncesini ve ötesini kapsayacak şekilde yeniden tanımlayan sosyal keşif ve planlama platformu Mobilet, tiyatro takviminde kaçırılmayacak etkinliklere “yerin hazır” diyor. İşte Mobilet’in sahnelerden seçkisi;

Bergama Tiyatro Festivali: Cyrano – Fahrenheit 451: Kombine

9, 10 Ağustos 2024, 21.00

Bergama Asklepion Antik Sahne

Bu yıl 9-10-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek Bergama Tiyatro Festivali’nde Cyrano ve Fahrenheit 451 etkinlikleri için kombine biletle “yeriniz hazır!” Ahmet Sami Özbudak’ın yönetmen koltuğunda oturduğu bu Cyrano De Bergerac yorumu geçmişten bugüne bir köprü kuruyor. İzleyici, eserin şiirsel ve masalsı atmosferini arkasına alarak günümüzün güzellik meselelerine, derinliğini kaybetmiş duygulara, aşka, yalnızlığa ve ölüme yeniden bakacak. Distopya edebiyatının kült eseri, Ray Bradbury imzalı Fahrenheit 451 ise bu zamana, bizim dünyamıza dair sözünü bu kez sahneden söylüyor.İnsan psikolojisinden başlayarak toplum düzenine yayılan denetlenemez bir kâbus ortamında, insanlık için kurtuluş mümkün olsa bile onu gerçekleştirmek ne kadar mümkün? Şimdi sorma zamanı: Kitap kâğıtlarını tutuşturmayı sağlayan bir sıcaklık derecesi, düşünceyi ortadan kaldırmaya yeter mi? 

 

Üçü Bir Arada

7 Ağustos 2024, 21.00

KüçükÇiftlik Park

 

KüçükÇiftlik Park’ın yeşil yüzü KüçükÇiftlik Bahçe’de, gelenekselleşen KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu, İstanbulluları açık havada, yıldızların altında tiyatronun iyileştirici gücüyle buluşturuyor. KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu’nda 7 Ağustos’ta ise Engin Alkan’ın yönettiği Üçü Bir Arada tiyatro oyunu, seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. ”Üçü Bir Arada”; kadınlar eşitlik ararken aslında erkeklerin de 1-0 gelip başlamadığı hayatla maçımızı ve okulda, işte, kavgada, yatakta; girdiği her maçta skordan skora koşmak zorunda bırakılan erkekliğin türlü hallerini anlatıyor.

 

Şakşakçılar

15 Ağustos 2024, 21:00

Selamiçeşme Özgürlük Parkı

 

Selamiçeşme Özgürlük Parkı Anadolu yakasında bir kez daha yaz akşamları açık havada tiyatronun adresi oluyor. 15 Ağustos’ta ise Fransız yazar Fred Radix’nin kaleme aldığı, Çağlar Çorumlu’nun yönettiği ve başrolünde olduğu Şakşakçılar tiyatroseverlerle buluşuyor. Paris tiyatrolarının, seyirci arasına karışarak doğru zamanda alkışlatmakla görevli şakşakçılar sayesinde başarı kazandığı 1890’lı yıllarda, ünlü şakşakçı şefi Auguste Levasseur; “Balık Kartalı’nın Serüveni” adlı müzikal trajedinin açılış gecesine iki saat kala şakşakçı ekibi tarafından terk edilmesiyle oyun başlar. Oyunda Sahnedeki üç kişinin akşamki büyük yapımı şakşakçılara her halükarda izletme gayretiyle düştükleri komik haller, seyircinin de katılımıyla müzik ve mizah dolu bir serüvene dönüşüyor. 

 

 

Zengin Mutfağı Ağustos Boyunca Çeşitli Sahnelerde

 

Cumhuriyet tarihinde görülmüş en büyük işçi hareketi olan 15-16 Haziran 1970 olaylarının zengin bir ailenin mutfağına yansımasını izlediğimiz Zengin Mutfağı, ağustos ayı boyunca İstanbul, İzmir ve Ankara’da gösterimler yapacak. Bu olayların zengin bir ailenin mutfağına yansımasını anlatan oyun, hizmet etmekten başka bir şey düşünemeyen köşk çalışanlarının toplumdaki değişimden nasıl etkilendiklerini gözler önüne seriyor. Vasıf Öngören’in bu olayları eğlenceli bir biçimde aktardığı, tiyatro sahnesinde defalarca yorumlanan ve beyazperdeye de uyarlanan oyun, 40 yıl aradan sonra usta oyuncu Şener Şen’i aynı rolde ve genç bir oyuncu kadrosuyla tekrar seyirciyle buluşturuyor. Zengin Mutfağı 3 ve 4 Ağustos’ta DasDas’ta, 9 ve 10 Ağustos’ta Ankara Oran Açıkhava Sahnesi’nde, 20 Ağustos’ta İzmir Kültürpark Açık Hava Sahnesi’nde ve 28 Ağustos’ta AKM’de tiyatroseverlerle buluşacak. 

 

Joseph K

29 Ağustos 2024, 21.00

KüçükÇiftlik Park

 

Franz Kafka’nın Dava’sından İngiliz yazar Tom Basden’ın kara mizah yüklü uyarlaması olan, Joseph K. KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu etkinlikleri kapsamında 29 Ağustos’ta tiyatroseverlerle buluşacak. Kafka’nın “Dava”sını, yeniden görülmek üzere modern hayatın labirentine geri getiren oyunda, Joseph K., otuzuncu yaş gününü eve sipariş ettiği pizzayla kutlamak üzereyken pizzasını getiren iki adam ona tutuklu olduğu bilgisini verir. Joseph K.’nın suçunun ne olduğuna dair hiçbir bilgisi yoktur ama kendini temize çıkarmak zorundadır. Joseph, tehdit altında olan özgürlüğüne yeniden kavuşmaya çalışırken görünmez ve mantıksız bir adalet sistemiyle savaşa girer. 

 

Richard Datça ve Marmaris’e Konuk Oluyor

 

Okan Bayülgen’in Shakespeare’in ünlü trajedisinden hareketle yazıp yönettiği Richard, bu 14 Ağustos’ta Datça’ya ve 16 Ağustos’ta Marmaris’e geliyor. 2012 yılında İngiltere kralı III. Richard’ın kemikleri bir otoparkta bulunur. İskeletin adli tıp uzmanlarınca araştırılıp, kanıtlanması uzun bir zaman alacaktır. Tam o sıralarda küçük bir tiyatro topluluğu ise Shakespeare’in en önemli eserlerinden III. Richard oyununun provalarını yapmaktadır. Olaylar, polis tarafından aranan birinin tiyatroya sığınması ile rayından çıkar. Kendini Richard olarak tanıtan ve var olan düzene, sanatın mevcut kurumsal, etik ve hiyerarşik yapısına karşı olan bu adam, önce III. Richard rolünü, daha sonra da yönetmen koltuğunu ele geçirir. Bir yandan hoşgörülü ve demokrat sanatçıların desteğini alırken, diğer yandan tiyatronun çatısından insanların özel hayatlarına kadar her şeyi yıkarak sahneye alışılagelmemiş bir prodüksiyon koyacaktır.

 

Allah’ına Kadar Hamlet 

4, 7, 10, 17, 18 Ağustos

AyDem Sahne Bakırköy

 

Ceza evinde bulduğu ”Hamlet” kitabı ile kendi hayatını anlatan Hamit’in trajikomik hikayesini anlatan “Allah’ına Kadar Hamlet” Muhammet Emre Aydın’ın baştan uca kendi tasarlayıp sahneye koyduğu bir gösteri. Pray Tiyatro imzasıyla sahneye konan Allah’ına Kadar Hamlet, ağustos boyunca AyDem Sahne Bakırköy’de seyirciyle buluşacak.  

“Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu”na Yeriniz Hazır

 

Stefan Zweig’ın ölümsüz eseri “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu” sahnelere taşınıyor. Bu ağustosta İstanbul’un yanı sıra Antalya, Girne, Balıkesir ve İzmir’de de tiyatroseverlerle buluşacak oyunun rejisini Muhammet Emre Aydın üstlenirken, sahnede Sude Naz Demirci yer alıyor.

 

Bir İshak’sın Bir Cemil 

3, 8, 17, 25, 31 Ağustos

Şato Yazar Sahne

 

Yılmaz Erdoğan’ın kaleminden, Furkan Gölbaşı’nın uyarlamasıyla sahneye konan “Bir İshak’sın Bir Cemil” Ankara Şato Yazar Sahne’deki gösterimlerine davet ediyor. Ak ve kara gibi, belki iyi ile kötü gibi ama vazgeçilmez zıtlıklar hep bir arada, Bir İshak’sın Bir Cemil’de de öyle, biraz ak ama bir o kadar kara. İshak şehir yüzü görmemiş kalabalık sessizlikte bulunmamış biridir, fakat Cemil her kalabalığın sesine ses her karaya ak olmuştur. Şimdi ikisi de küçük bir hücrede bir umut ile yaşamaktadır. İshak umudun duygusu Cemil ise mantığı olmuş. 24 saatlik bir hikaye, 1 saatlik güldürü, fakat uzun bir süre etkisinde kalacağınız iddialı bir eser.

 Onların Çağı

5 Ağustos 2024, 20:00

Cermodern

 

Ankara’da tiyatro sezonu doludizgin devam ediyor. Bertolt Brecht’in “Bay Keuner’in Öyküleri”nden hareketle özgün olarak tasarlanan Onların Çağı, 5 Ağustos’ta Cermodern’e, burjuvaların acıklı komedisine davet ediyor. Burjuva bir aile olan BAY ve BAYAN K’ların sıradan, konformist ve düzenli giden hayatı Bay K’nın doğum gününde evlerine gelen Ajan tarafından hiç beklenmedik bir şekilde değişir. Yaşadıkları ülkenin, toplum yapısı, sosyal ve siyasal yaşamı, ekonomik gidişatı günden güne bozulmaktadır. Tek dertleri yaşam standartlarını korumak olan Bay ve Bayan K, doğum günü hazırlığı içindeyken Ajan onlara bu düzenlerini korumaları karşılığında arkadaşlarını, komşularını ihbar etmek zorunda olduklarını söyler ve zorla eve yerleşir. Doğum gününe gelenlerle beraber iş içinden çıkılmaz bir hâl alır.  

 

Frida Kahlo, Turnede

 

Resimlerinin yanı sıra inişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleri ile tanınan ressam Frida Kahlo’nun hayatını konu alan “Frida”, Yağmur Aygün’ün performansıyla sahneye taşınıyor. İstanbul’da Bakırköy AyDem Sahne ve İkinciKat’ta seyirciyle buluşacak oyun, Girne Kültür Merkezi, Balıkesir Avlu Kongre Merkezi, İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve BAOB Sahne Bursa’da seyirciyle buluşacak. 

 

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz

2, 3, 4, 9, 10 ,11, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 31, 31 Ağustos

Cafe Theatre Kartal İSTMarina

 

Aziz Nesin’in muhteşem eseri Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ünlü oyuncu Metin Zakoğlu’nun yeni ve interaktif yorumu ile Cafe Theatre Kartal İSTMarina’da gösterimlerine devam ediyor. Zakoğlu’nun akılcı bir metotla sahneye koyduğu Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’da seyirciler seyirci mi, oyuncu mu, oyuncular oyuncu mu, mahkum mu yoksa kendileri mi sorguluyoruz. Seyircileri de oyunun bir parçası olmaya davet eden bu eğlenceli komedi için Mobilet’le yeriniz hazır! 

 

Pray Tiyatro’nun Özgün Oyunu Bizim Evin Delileri Seyirciyle Buluşuyor

Şelale Coşkuntuna’nın kaleminden Bizim Evin Delileri 3 ve 10 Ağustos’taki toplam 3 gösterimle ADT Sahnesi’nde. Evde 4 deliyle uğraşan ve kendini akıllı sanan evin babası herkesten daha deli. Akıllı olmak mı daha iyi yoksa deli olmak mı? Ne de olsa hepimizin biraz deliliğe ihtiyacı var. Bu eğlenceli gösterinin biletlerine Mobilet’ten ulaşılabiliyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri