Ağız İçi Kanserlerinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Ağız İçi Kanserlerinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Ağız içi kanserlerinde erken teşhisin hayat kurtarıcı etkisi modern tıbbın üzerinde durduğu kritik bir k
Ana Sayfa Sağlık 1 Ağustos 2024 37 Görüntüleme

Sıcak havalarda dehidrasyona dikkat: Bu bilgiler hayat kurtarıyor

Dehidrasyondan korunmak ve sağlıklı bir yaz geçirmek için doğru beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir İğde, “Dehidrasyon, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesini zorlaştırır ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dehidrasyon riskinden korunmak için, bol sıvı ve yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler tüketilmek gerekiyor” diye konuştu. 

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, dehidrasyon riskini de yükseliyor. Vücudun yeterli miktarda su alamaması sonucu ortaya çıkan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen dehidrasyon; özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler açısından büyük bir risk taşıyor.

 

İstinye Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mahir İğde, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte dehidrasyon riskinin de yükseldiğini belirtti. Dehidrasyonun, vücudun yeterli miktarda su alamaması sonucu ortaya çıkan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiğinin altını çizen Prof. Dr. İğde, “Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler, dehidrasyon açısından daha büyük bir risk altında. Bu nedenle, sıcak havalarda sıvı tüketimine özen göstermek ve bazı önlemler almak büyük önem taşıyor” dedi.

 

“DEHİDRASYON BAYILMA VE ISI ÇARPMASI GİBİ DURUMLARA NEDEN OLABİLİR”

Sıcak havanın, vücut ısısının yükselmesine ve terleme yoluyla sıvı kaybının artmasına neden olabileceğini belirten Prof. Dr. İğde, “Bu durum, dehidrasyon riskini de artırır. Sıcak hava aynı zamanda ciltte yanıklara ve güneş çarpmasına yol açabilir. Ayrıca, aşırı sıcak hava kalp atış hızını artırabilir ve kan basıncında düşüşe yol açabilir, bu da bayılma ve ısı çarpması gibi durumlara neden olabilir. Özellikle akciğerler üzerinde olumsuz ve baskılayıcı bir etki yaratarak, KOAH, astım ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalığı olanlarda ölüm riskini belirgin bir şekilde artırır” diye konuştu.

 

Prof. Dr. İğde, dehidrasyonun belirtilerinin aşırı susuzluk, ağız kuruluğu, koyu renkli idrar, yorgunluk, baş dönmesi ve azalan idrar çıkışı olduğunu ifade ederek, “Ciddi vakalarda ise kalp çarpıntısı, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler de görülebilir. Dehidrasyon, böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek yetmezliği, elektrolit dengesizlikleri, ısı çarpması ve hatta yaşamı tehdit eden şok durumlarına yol açabilir. Su dışında, yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler ile süt, ayran, bitki çayları ve doğal meyve suları da sıvı alımına katkıda bulunur. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde, özellikle su açısından zengin gıdaların tüketimine özen göstermek gerekiyor” dedi.

 

Prof. Dr. Mahir İğde, sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken bazı önemli konuları şöyle sıraladı:

  • Hafif, pamuklu ve açık renkli giysiler tercih edilmeli. Güneşten korunmak için şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı.
  • Güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) dışarıda bulunmaktan kaçınılmalı, gölge alanlarda kalınmalı.
  • Uzun süreli güneşlenmeden kaçınılmalı ve güneş koruyucu kremler kullanılmalı.
  • Gün boyu bol su içilmeli ve su açısından zengin yiyecekler tüketilmeli.
  • Sıcak havalarda ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, spor yapmak için serin saatler tercih edilmeli.

 

“BASİT AMA ETKİLİ ÖNLEMLERLE SICAK GÜNLERİ DAHA SAĞLIKLI GEÇİRMEK MÜMKÜN”

Sıcak havaların olumsuz etkilerinden korunmak ve sağlıklı bir yaz geçirmek için yukarıdaki önlemleri almanın önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. İğde, “Özellikle risk gruplarında yer alan bireyler, sıcak havalarda daha dikkatli olmalı ve sıvı tüketimine özen göstermeli. Bu basit ama etkili önlemler sayesinde, sıcak yaz günlerini daha sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirebilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri