Çiğdem Tunç Tiyatrosu sezona iddialı bir oyunla geliyor “Kanlı Nigar”

Çiğdem Tunç Tiyatrosu sezona iddialı bir oyunla geliyor “Kanlı Nigar”

Neredeyse her sezon dev bir kadro ile yeni bir oyunla tiyatro severlerin karşısına çıkan Çiğdem Tunç tiya
Ana Sayfa Sağlık 2 Ağustos 2024 37 Görüntüleme

Sağlıklı yetişkinliğin temelleri çocukluk döneminde atılıyor!

 Çocukluk döneminde yağ hücre sayısının gereğinden fazla artışını durdurmanın önemine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Çocukları ilerleyen yaşlarda obeziteden ve kronik hastalıklardan korumak için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak elzemdir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının önemini anlattı.

Beslenme alışkanlıkları bebeklikten itibaren kazanılıyor

Beslenme alışkanlığının bebeklik döneminden itibaren kazanıldığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Erken yaşlarda obezite, şişmanlık yaşamış bireylerin gelecekte de obezite sorunu yaşama, kronik hastalıklara yakalanma ihtimali yüksektir. Obezite durumu özellikle çocukluk döneminde daha da önemlidir. Çünkü sağlıklı yetişkinlik temelleri çocukluk döneminde atılır. Tabii ki bu konuda çevresel ve genetik faktörler de etkilidir.” dedi.

Çocukluk döneminde yağ hücre sayısının gereğinden fazla artışı durdurulmalı

Yağ hücreleri artışının 2 tipi olduğunu, bunlardan birinin hücrelerin çapının artması, diğerinin ise yağ hücre sayısının artması (hiperplazi) olduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle çocukluk döneminde yağ hücre sayısının gereğinden fazla artışını durdurmak önemli. Bebeklik döneminde formül mamaların fazla tüketilmesi, pilav ve makarna gibi yüksek karbonhidratlı besinlerin çocuğa ana öğün olarak sunulması, hazır besin tüketimi, özellikle hazır meyve suyu ve tatlandırıcılı içeceklerin beslenmede sık yer alması, çocukluk döneminde sık görülen beslenme hatalarındandır.” diye konuştu.

Ailelerin rolü büyük

Çocukluk döneminde ailelerin çocukların besin tercihlerinin şekillenmesinde önemli bir rolü olduğunu da kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Çocuklar için rol model olan anne babaların da beslenme konusunda örnek olması önemlidir. Çocuklara sağlıklı beslenme konusunda dayatma yapmak yerine, besin tercihlerini kendisinin belirleyebileceği hissi verilmeli, uygun ve sağlıklı besin seçenekleri sunulmalıdır. Özellikle yemeğe başlama veya bitirme konusunda ailelerin ısrarcı bir tutum sergilememesi de gereklidir.” dedi.

Besinler çiğneyerek tüketilmeli!

“Çocukları ilerleyen yaşlarda obeziteden ve kronik hastalıklardan korumak için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak elzemdir.” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu nedenle çocuklara sebze-meyve tüketimi konusunda alışkanlık kazandırmak, besinlerin çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini anlatmak, yemek süresinin en az 15 dakika olması gerektiği konularında olumlu yönlendirmeler yapmak, ev dışı yemek yemeyi olabildiğince sınırlandırmak oldukça önemlidir. Çocukların sağlıklı beslenmenin yanında fiziksel aktifliğini de sağlamak hem bedensel hem de ruhsal iyilik halini olumlu yönde etkileyecektir.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri