LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin düzenlediği Laleli Fashion Shopping Fest defilesinde Avrupa’
Ana Sayfa Haberler 5 Ağustos 2024 35 Görüntüleme

Yatırım Finansmanında En Uygun Maliyetli Kaynak: ECA Kredileri

 Servo Capital Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kiziroğlu ve Finansman’dan Sorumlu Direktörü İnci Balkan, maliyet ve vade avantajıyla son dönemde rakiplerinin önüne geçip yatırımlarına devam etmek isteyen şirketler için en önemli kaynak olarak değerlendirdikleri ECA Kredilerine erişim, başvuru ve kredi temini süreçleri ve gereklilikleriyle ilgili bilgiler aktardılar. 

Finans sektöründe bilinen adı ile ECA Kredileri ya da İhracat Kredileri, dünya genelinde ülkelerin yerel üreticilerinin ihracatını teşvik etmek amacıyla oluşturulan kredileri ifade ediyor. ECA Kredileri, ülkemizde Türk Eximbank ve diğer kuruluşlar gibi, bu amaçla hayata geçen ve sigorta/kredi veren kurum ve kuruluşlarca sağlanıyor. ECA Kredileri, doğrudan ECA Kuruluşları tarafından kullandırıldığı gibi, genellikle ECA Kuruluşlarının verdiği garanti/sigorta kapsamında, ticari bankalar tarafından da kullandırılabiliyor. ECA Kuruluşları politik ve ticari nedenlerle doğrudan ticari bankaların üstlenmediği riskleri barındıran yatırımlara yönelik ihracatçı kurum ya da ticari finansman lehine güvence vererek, yatırımların finanse edilebilmesini sağlayabiliyor.

Farklı sektörlerden farklı büyüklükteki şirketlere kredi, büyüme yatırımı, ortaklıklar, operasyonel ve finansal yeniden yapılandırma gibi finansman ve iş çözümleri sağlayan kurumsal finansman şirketi Servo Capital Advisors’un (Servo Capital) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kiziroğlu, ECA Kredilerinin yatırımın finansmanı için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir alternatif olduğuna dikkat çekti ve “ECA Kredileri şu anda diğer finansman alternatiflerine göre yaklaşık EURIBOR + %1 gibi daha uygun maliyetle ve 10 – 12 sene gibi daha uzun vadeyle temin edilebilir durumda. Bunun yanı sıra, Finansal Danışmanlarca kurgulanacak yapılarla sadece ithal edilecek makine ekipmanının değil, yerelde gerçekleştirilen yatırım harcamalarının bir kısmının finansmanını da ECA Kredisi çatısı altına sağlamak mümkün. Yine Finansal Danışmanlarca kurgulanacak yapılarla sadece tek bir ülke ve tedarikçiden yapılacak makine ithalatındansa, farklı ülke ve tedarikçilerden yapılacak ithalatın hepsinin ECA kapsamına alınabilmesi için yollar var. Şu anda en ucuz ve en uygun vadeli kaynak olarak öne çıkan ECA kredileri, rakiplerinin önüne geçmek için yatırım finansmanı arayan şirketlere fırsat sunuyor” şeklinde konuştu.

Kaan Kiziroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023 yılında dünya genelinde enflasyon dalgası ve 21. Yüzyılın en yüksek seviyesine ulaşan faiz oranları, yatırım maliyetlerini ve finans kuruluşlarının risklerini olumsuz etkiledi. Öte yandan ihracat finansmanı, 2022 yılına göre yüzde 70’in üzerinde artış gösterdi. Bunda, geleneksel finansman yöntemlerine uygun maliyetli ve uzun vadeli bir alternatif sunan ECA Kredilerinin payı büyük. Doğru finansman kaynağı ve yapısı, şirketinizin olası dalgalanmalara karşı direncini güçlendiren en önemli dayanaktır. Yatırımın ödeme yeteneklerine göre özel oluşturulmuş geri ödeme yapısı ve görece düşük finansman maliyeti, rakipler karşısında da önemli bir avantaj sağlar. Öte yandan, yurtdışından sağlanan bu finansman alternatifi ile şirketinizin yurtdışı ECA Kuruluşu ve yurtdışı finansörler nezdinde de kredibilitesinin olması, diğer finansörler nezdinde de olumlu olarak değerlendirilecektir.”

Türkiye’nin Kredi Notu Yükselişi ve Risk Primi Düşüşü Paralelinde ECA Kredi İşlemlerine Hız Kazandıracak

Servo Capital Finansmandan Sorumlu Direktörü İnci Balkan, önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye’nin kredi notu yükselişi ve risk primi düşüşü paralelinde ECA Kredi işlemlerinin daha da hız kazanacağının altını çizdi ve  “Ülkemizde şirketlerin, bu kredilerden maksimum şekilde faydalanabilmek için hazırlıklarını mutlaka tamamlamaları gerekiyor. Firmalarımızın yatırım kararı verirken ilgili makine ekipmanının fiyatının yanı sıra ilgili ülkenin ECA kuruluşu vasıtası ile kullanabilecekleri finansmanın da şartlarını masaya yatırmasını ve karar öncesinde finansman maliyeti de dahil olarak bir maliyet karşılaştırması yapmasını öneriyoruz. Servo Capital olarak, farklı sektörlerden farklı boyutlarda şirketlere, ECA Kredilerine erişim konusunda yardımcı oluyoruz” dedi.

İnci Balkan, bu dönemde Türkiye’deki en aktif çalışan İhracat Kredi Kuruluşlarının, US EXIMBANK (ABD), HERMES (Almanya), UKEF/ECGD (İngiltere), COFACE (Fransa), ÖKB (Avusturya), NCM/ATRADIUS (Hollanda), SACE (İtalya), EDC (Kanada), NEXI/JBIC (Japonya), KEXIM, K-SURE (Kore), Sinosure (Çin) olduğunu da sözlerine ekledi.

 

ECA Kredilerinden Maksimum Şekilde Faydalanmak İsteyen Şirketlere, Servo Capital’den 7 Altın Öneri:

Servo Capital Finansmandan Sorumlu Direktörü İnci Balkan, Servo Capital’in ECA Kredilerinden maksimum şekilde faydalanmak isteyen şirketler için hazırladığı 7 Altın Öneriyi şöyle sıraladı:

  1. İngilizce finansal tablolarınızı bağımsız denetçinize hazırlatın,
  2. Ülke Kredisi aranjmanı yapacak ECA kuruluşları ve bankalarıyla iyi ilişkisi olan ve en yüksek miktarda krediyi kullanabilmenizi sağlayacak yapıyı kurabilecek finansal danışmanınızı seçin. Böylelikle hem zaman kaybetmeyin hem de işlemin başarılı şekilde tamamlanmasının olasılığını arttırın,
  3. Yatırım fizibilitesi ve öykünüzü, finansal danışmanınızla hazırlayın,
  4. Birkaç ülkeden ithalat yapılacaksa, ECA konsolidasyonu için özellikli yapının oluşturulması sürecini finansal danışmanınıza bırakın,
  5. ECA kuruluşunun Türkiye limitini ve nakdi finansmanı sağlayacak finansman kuruluşunun limitlerini kontrol edin. Kreditörlerin nabzını tutun,
  6. Finansman sağlayacak ECA bankalarının hepsiyle temasa geçip en ucuz fiyatı, en uzun vadeyi verecek ve işi yapabilecek bankayı seçmek için ihale yapın,
  7. İlerleyen dönemde gerçekleştireceğiniz başka işlemlerinizde Şirketinizi/Grubunuzu kısıtlamaması için dökümantasyon müzakeresini çok dikkatli yapın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri