Kimpur, 2023 Entegre Raporu’nu Yayınladı

Kimpur, 2023 Entegre Raporu’nu Yayınladı

Kimpur’un sürdürülebilir bir gelecek için yaptığı yatırımlara ve gelecek hedeflerine ışık tutan Entegre
Ana Sayfa Haberler 6 Ağustos 2024 8 Görüntüleme

Anadolu Efes tarımsal ekonomiye 1.3 Milyar TL katkı sağladı

Anadolu Efes, “Tarımda gelecek, gelecekte tarım var!” mottosuyla tarımsal ekonomiye katkı sağlıyor, Ar-Ge, inovasyon ve kapasite geliştirme faaliyetleriyle sürdürülebilir tarım uygulamaları için çalışıyor. Şirket, 2024 yılında çiftçilere 93 milyon TL’lik “Çiftçi Teşvik Paketi” sundu ve tarımsal ekonomiye de 1.3 Milyar TL katkı sağladı. Tarımsal ekosistemi iklim krizine karşı daha dirençli hale getirmek için Anadolu Meraları ile “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” programını başlatan Anadolu Efes, onarıcı tarım için önemli bir adım attı.

 

Ham maddelerinin yarısını topraktan alan Anadolu Efes, kurulduğu günden beri tarımı işinin merkezine koyuyor. Tarıma ve toprağa verdiği değeri uyguladığı projeler ve gerçekleştirdiği iş birlikleri ile de destekleyen şirket, 1982’de ‘Tarımsal Ürün Geliştirme Departmanı’nı kurdu. Bu kapsamda Anadolu Efes bünyesindeki ziraat mühendisleri bugüne dek tescilli 17 arpa tohumu ve 7 şerbetçi otu çeşidi geliştirdi. 

 

Türkiye’de maltlık arpa tohumu üreten ilk bira şirketi olan Anadolu Efes aynı zamanda Türkiye’de bu alandaki en önemli alıcı konumunda bulunuyor. Yerel ekonomiye ve tarıma daha fazla değer katmak amacı ile faaliyetlerini sürdüren şirket, ülkemizdeki maltlık arpa üretimini artırmak için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda sertifikalı tohum dağıtımına önem veren Anadolu Efes, son 3 yılda sertifikalı tohum dağıtımını yüzde 230 oranında artırdı.  Türkiye’de tarımsal faaliyetleri ile doğrudan ya da dolaylı olarak, yaklaşık 9 bin çiftçi ve ailesine geçim kaynağı sunan şirket, bu yıl arpa alımı yaptığı il sayısını da 12’den 18’e çıkardı. 

 

Çiftçilerle omuz omuza çalışmayı misyon edinen şirket, çiftçileri desteklemek ve maltlık arpa üretiminin sürdürülebilirliğini güvence altına almak için finansal destekte de bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 30 Milyon TL olan ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ni bu yıl 93 Milyon TL’ye çıkararak çiftçilerin yanında olmaya devam ediyor.   

  

Anadolu Efes kuraklığa daha dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması için Ar-Ge çalışmaları ve teknolojik yatırımlar yaparken, üniversiteler ile de iş birlikleri gerçekleştiriyor. Aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamaları kapsamında girişimcilik ekosistemi ile de yakından çalışıyor ve BrewFuture Açık İnovasyon programıyla yenilikçi fikirler üreten start-up’larla iş birliği yapıyor. 

 

“Ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumundayız”

 

Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk, “Yaptığımız projelerle ülkemizin tarımsal ve yerel ekonomisine 2024 yılında 1.3 Milyar TL katkı sağladık. Bu katkıyı her geçen yıl artırmak için çalışıyoruz. 2024 sezonunda Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi’nde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 artışla toplam 421 bin dekarlık, yani yaklaşık 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir üretim alanından arpa tedarik ettik. Anadolu Efes olarak ülkemizde maltlık arpanın en önemli alıcısı konumundayız. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki bazı illerde 3 arpa çiftçisinden 2’sinin Anadolu Efes çiftçisi olduğunu gururla söyleyebilirim. Tarım, yaptığımız işin en kilit noktasında yer alıyor ve bunun öneminin bilinciyle hareket ediyoruz. İklim krizi karşısında daha dirençli ve dayanıklı ekosistemler oluşturmak için yeni adımlar atmaktan ve iş birlikleri yapmaktan da mutluluk duyuyoruz.” dedi.

 

İklim kriziyle mücadelede “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” projesi

 

Anadolu Efes, iklim kriziyle mücadele için onarıcı sistemler geliştiren, ekolojik ve sosyal sorunlara çözümler üreten ve toprağı iyileştirmek için çalışmalar yürüten sosyal girişim Anadolu Meraları ile “Tarladan Şişeye Onarımı Mayalamak” projesini başlattı. Anadolu Meraları ile yapılan iş birliğinin ilk aşamasında, tedarik ağının ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan mevcut yapısının haritalandırılması, onarıcı bir topluluk altyapısının oluşturulması amaçlanıyor. Şirket aynı zamanda mevcut tedarik ağında kapasite geliştirici çalışmalar yaparken, gerçekleştirilen iş birliği ile sürdürülebilir tarım hedefi doğrultusunda bütüncül bir bakış açısı oluşturmayı hedefliyor. Bu bağlamda, ilk etapta seçilen pilot illerde toprak analizleri başta olmak üzere çeşitli analizler yapılacak ve onarıcı tarım kılavuzları çıkarılacak.

 

Anadolu Meraları CEO’su Yasemin Kireç, “İnsanların hem birbiriyle hem de gezegenimizle uyum içinde yaşamayı öğrendiği bir dünya için Türkiye’de onarıcı tarım ve bütüncül yönetim anlayışının yerleşmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bize göre karşı karşıya olduğumuz krizlerle mücadelemizde başlangıç noktası toprak ve tarım. Bu hayati görevin farkında bir şirket olan Anadolu Efes’le yollarımızın birleşmesinden mutluluk duyuyoruz. “Topraktan Şişeye Onarımı Mayalamak” programı ile Anadolu Efes’in halihazırda yaptığı çalışmaları onarıcı tarımla derinleştirmeyi, Anadolu Efes’in çiftçileri ve paydaşlarıyla daha da katılımcı bir ekosistem kurmayı ve bu ekosistemi tamamen dayanıklı hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu iş birliğimizle Anadolu Efes’in onarıcı tarım için yoğun bir çalışma yapma niyetini açıkça görmek ve onlarla el ele vermek bizi çok mutlu ediyor.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri