LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

LASİAD’ın Laleli’deki defilesi hayran bıraktı

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin düzenlediği Laleli Fashion Shopping Fest defilesinde Avrupa’
Ana Sayfa Haberler 8 Ağustos 2024 32 Görüntüleme

Büyükşehir’den ulaşımda öncü ve modern yaklaşım; Nefes alan Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde trafiği rahatlatmak,

modern ulaşım sistemleriyle şehri tanıştırmak, kent halkını güvenli, hızlı

ve konforlu ulaşım sistemleriyle buluşturma hedefinde çok önemli bir çalışmayı daha tamamladı. Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP),

2 yıllık bir çalışmanın ardından sonuç aşamasına geldi. Kentin 2053 ulaşım hedeflerini belirleyen SKUP’un en önemli çıktılarından biri ise hiç kuşkusuz; doğasına saygı duyarak onu koruyan, ekonomik, erişilebilir, akıllı ve kesintisiz ulaşım ağıyla adil, sürdürülebilir, engelsiz, güvenli ve temiz bir dünya şehri; nefes alan Kocaeli…

 

BÜYÜKAKIN: ŞEHRİN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ

Kocaeli’nin 2053 ulaşım hedeflerini belirleyen SKUP ile kent genelinde; etkin bir ulaşım sistemi oluşturulacak, şehir herkes tarafından paylaşılabilir hale gelecek, halk sağlığı, emniyeti ve güvenliğini sağlanacak, akıllı ulaşım sistemleri daha etkin kullanılacak ve en önemlisi çevre dostu ulaşım sistemleri geliştirilecek. Kocaeli SKUP’ta kente yönelik elde edilen sonuçlar, planlanan çalışmalar ve hedefler Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın katılımıyla düzenlenen kapanış etkinliğiyle kamuoyuyla paylaşıldı. Programa Başkan Büyükakın’ın yanı sıra AB Yatırımları Dairesi Başkanı Tijen İğci, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcıları Gökmen Mengüç, Numan Balaban, Ebubekir Ardıç, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, proje paydaşları ve vatandaşlar katıldı. Programda konuşan Başkan Büyükakın, “Kocaeli’ni geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz, şehrin geleceğini planlıyoruz” dedi.

 

“TÜM PAYDAŞLARIMIZLA ÇALIŞTIK”

Programın ilk konuşmasını EGIS ve Boğaziçi Proje Konsorsiyumu adına Philippe Calvie yaptı. Calvie, “SKUP sürekli gelişen, evre atlayan bir proje. Mevcut durumun detaylı bir analizini yaptık. Sokak sokak, yol yol çalışma yaptık. Tüm paydaşlarla istişareler gerçekleştirerek geleceğe yönelik adımları hesapladık. Çözümler oluşturduk ve geliştirmeye yönelik önerilerde bulunduk” ifadesini kullandı.

 

“KOCAELİ DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK OLACAK”

Ulaştırma Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı Tijen İğci, “Kocaeli SKUP projesi başarılıyla tamamlanan ilk proje. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’ye örnek olacak bir çalışmaya öncülük ettiler. Projenin hazırlanması iki yıl sürdü. Son derece başarılı bir çalışma ortaya çıkardı. SKUP ile önceliğimiz toplu taşımanın güçlendirmesi ve motorsuz araçların trafikte çoğaltılması” dedi.

 

“ŞEHRİN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZ”

Kocaeli’nin her yıl bir il nüfusu kadar göç aldığına dikkat çeken Başkan Büyükakın, “Nüfusumuz her yıl artıyor. Bu kapsamda hazırlanan planların sürdürülebilir olması lazım. SKUP’un planlaması 30 yıllık olarak ön görülüyor. Ama bu kadar hareketli bir kentte bu plan aynı kalmaz. Amacımız; şehri emisyondan kurtarmak, yayalaşmayı arttırmak, toplu taşımayı geliştirmek. Kent merkezine daha fazla araç girmemesi için çalışıyoruz. Şehrin içine alternatif ulaşım araçları sokmayı istiyoruz. Biz bunu planlamalarla yapıyoruz. Şehrin merkezinin ulaşımını rahatlatmak için o şehre daha az araç sokmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

 

ULAŞIMDA HIZ, KALİTE VE KONFOR; KOCAELİ SKUP

‘’Mutlu Kent Kocaeli’’ hedefleri doğrultusunda şehirde yaşayan herkese daha iyi bir yaşam kalitesi sunmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, ulaşımda kalite, hız, güven ve konforu sağlayabilmek amacıyla gelecek projeksiyonunu belirledi. Avrupa Birliği’nin desteğiyle projelendirilen Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP); kent genelinde sürdürülebilir, adil, erişilebilir, entegre ve kapsayıcı bir ulaşım sistemi oluştururken, otomobil bağımlılığını azaltarak trafik hacimlerini ve sıkışıklığını azaltmayı, yaya ve bisikletli ulaşımın çoğaltılmasını, dolayısıyla yaşamının kalitesini artırmayı amaç ediniyor. 2 yıl önce startı verilen proje kapsamında 12 ayrı temada ve farklı gruplarda yapılan çalışmalar tamamlandı. ‘’Toplu Ulaşım, Motorsuz Ulaşım ve Mikro Mobilite, Kentsel Lojistik, Özel Araç ve Otomobil Kullanımı Erişilebilirlik, Yol Güvenliği, Hareketin Sosyal Boyutu, Eşitlik, Çevre, Sürdürülebilirlik, Finansman, Ulaşımın Sürdürülebilir Enerji Kaynakları, Dayanıklılık ve Stratejik Planlama’’ konuları üzerine uzman grupların yaptığı detaylı çalışmalarla Kocaeli’nin 2053 yılı ulaşım hedefleri belirlendi.

 

YOĞUN ÇALIŞMA PROGRAMI

10 Ağustos 2022 tarihinde yapılan ilk toplantının ardından başlayan proje kapsamında geride kalan 2 yılda yaklaşık 3.000 hanede 10.000 kişiyle anket yapıldı; yolcu, otopark kullanıcısı, E-skuter kullanıcısı ve yayalardan oluşan 10.000 görüşme sağlandı. Kent trafiğinde 137 kesit noktasında zirve saatler, 12 saat ve 24 saatlik trafik ve araç doluluk sayımları yapıldı. Dış istasyon çalışmalarında ise karayolu ve TCDD hatlarında 4.000 anket gerçekleştirildi. Proje dahilinde; Paydaş Katılım Toplantısına 100 kurum ve kuruluştan toplam 175 farklı katılımcı, tematik çalıştaylara 90 farklı kurumdan 292 katılımcı, Ortak Vizyon Toplantısına 65 kurumdan 150 farklı katılımcı, senaryo ve tedbir paketleri için çevrimiçi anketlere 151 katılımcı, senaryo seçimi ve paydaş katılım toplantısına 30 kurumdan 100 farklı katılımcı, Eylem Planı Çalıştayı kapsamında 25 kurumdan 93 farklı katılımcı iştirak ederek, projeyle ilgili görüş ve önerilerini belirtti. İtalya’nın Milano ve Fransa’nın Lyon kentlerine 2 teknik ziyaret, kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında 23 iş günü teknik eğitim gerçekleştirildi. Proje dahlindeki çalıştaylara toplamda 1.000 farklı kişi katılım sağladı.

 

EN BÜYÜK ÖLÇEKLİ ULAŞIM PLANI

Tüm bu detaylı çalışmalar sonucunda Türkiye’nin IPA II programı kapsamında başarıyla sonuçlandırılmış ilk Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı ortaya çıktı. Kocaeli SKUP aynı zamanda; 292 katılım, 157 farklı katılımcı ve 90 farklı kurumla 12 farklı tema çalıştayı düzenleyen tek Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planıdır. Katılımcı planlama yaklaşımıyla vatandaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın değerli katkılarıyla hazırlanan en büyük ölçekli ulaşım stratejik planı olma özelliğini de taşıyor. Böylece proje sıralamasında vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarının beklentilerinin önceliklenmesi de sağlandı. Bu kapsamda; hedef, strateji ve tedbir paketlerinde %55 kamuoyu oranı, %45 teknik değerlendirme ve politika beklentileri oranına ulaşıldı. Proje çıktılarındaki tedbir paketlerin 2024-2029 yılı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’na işlenmesi ve proje sonrasında bağlı çalışmaların tüm kamuoyu tarafından takip edilebilmesi için izleme-değerlendirme sisteminin kullanılması kararı alındı. Bununla ilgili olarak https://sumpkocaeli.org/ web sitesi hayata geçirildi.

 

PROJE KOCAELİ HALKIYLA BİRLİKTE YÜRÜTÜLDÜ

Projenin en önemli özelliği ise sürecin başından sonuna kadar Kocaeli halkıyla işbirliği halinde yürütülmesi. Kocaeli SKUP, Kocaeli halkının söz sahibi olduğu katılımcı bir plan olarak diğer benzer projelere de örnek ve model olacak. Kocaeli SKUP kapsamında 118 tedbir paketinde stratejik öncelikler belirlendi. Toplu taşıma sistemleri, raylı ve kablolu sistemler, lastik tekerlekli toplu taşıma sistemleri, deniz ulaşımı, ara toplu taşıma sistemleri (taksi ve servis), bisiklet yolları, yayalaştırma bölgeleri, düşük emisyon bölgesi ve karbon sıfır (sıfır emisyon bölgeleri), taktiksel kentleşme (güvenli okul bölgeleri), transfer ve aktarma merkezleri, otopark bölgeleri, karayolu düzenlemeleri, kurumsal ve idari dönüşüm gibi konu başlıklarında öneri ve değerlendirmeler projede yer aldı.

 

İŞTE KOCAELİ’NİN 2053 ULAŞIM HEDEFLERİ

Kocaeli Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planında kentin kısa, orta ve uzun vadede 2053 yılı ulaşım hedefleri de ortaya çıktı. Buna göre 2053 yılında Kocaeli’de; 619,3 km bisiklet yolu, 4.763 metre yaya yolu, 82,92 hektar yaya bölgesi, 717 hektar sakinleştirme bölgesi, 116 kilometre metro hattı, 60 km tramvay hattı, 2 YHT transfer merkezi, 6 ana transfer merkezi, 256 km rehabilite edilecek ve yeni yapılacak karayolu, 124,6 km otobüs öncelikli güzergah, 36 rehabilite edilecek kavşak, 10 yeni kavşak, 17 türler arası transfer merkezi ve 18 adet park et devam et noktası olması planlanıyor. Tüm bu hedeflere belirlenen plan doğrultusunda yapılacak çalışmalarla ulaşılacak. Bu kapsamda kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla sonuç alınacak. Böylece Kocaeli sadece havası, doğası, çevresiyle değil ulaşım mekanizmaları ve trafik kaynaklı sorunlara getirdiği modern ve çağdaş yaklaşımlarla da Türkiye’ye örnek ve model olacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri