Kemalpaşa Belediyesi Zabıt Ekiplerinden Pazaryeri ve Fırın Denetimi

Kemalpaşa Belediyesi Zabıt Ekiplerinden Pazaryeri ve Fırın Denetimi

Kemalpaşa Belediyesi, vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi ve güvenilir bir ortamda alı
Ana Sayfa Sağlık 9 Ağustos 2024 32 Görüntüleme

Havuzlar birçok bakteri, virüs ve paraziti barındırabilir! Çocuk havuzları daha riskli!

E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karışan mikropların suyun yutulması ile kişilerde ishale neden olabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “A tipi bulaşıcı sarılık (Hepatit A) hastalığı da hasta insanların çıkartıları ile kirlenmiş suların ağızdan veya burundan girmesi ya da yutulması ile bulaşabilir.” dedi. Çocuk havuzlarının enfeksiyon bulaşması açısından biraz daha riskli olduğunu dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, mantar hastalığının da hem havuzdan hem de denizden bulaşabileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, havuz ve denizden bulaşabilecek hastalıklar hakkında bilgi verdi ve korunma yöntemlerini anlattı.

İshal, solunum sistemi, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları görülebilir

Yüzme havuzlarının birçok kişinin ortak kullanım alanı olduğunu hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Havuzlar insan çıkartıları ile kontamine olur, yani kirlenir. Birçok bakteri, virüs ve parazit bu kirliliği yaratır. E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karışan mikroplar suyun yutulması ile kişilerde ishale neden olur. A tipi bulaşıcı sarılık (Hepatit A) hastalığı da hasta insanların çıkartıları ile kirlenmiş suların ağızdan veya burundan girmesi ya da yutulması ile bulaşabilir.” dedi.

Irmaklar ve denizlerin de insan ve hayvan çıkartıları ile kirlenebileceğini belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, bu suların içilmesi ile de ishal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları oluşabileceğini söyledi.

Mantar klorlu suda da yaşayabiliyor

Mantarların klorlu ortamlarda ölmeyen ve denizde yok olmayan organizmalar olduğuna dikkat çeken Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Uygun bir ortam buldukları taktirde, vücudun çeşitli bölgelerine yerleşebilir ve yaşamlarını sürdürebilirler. Klorda da bölünebildiklerinden, havuzdan bulaşmaları kolaydır. Yaz aylarında sık görülen mantar hastalığı, genelde çeşitli pomatlarla tedavi edilebildiği için pek önemsenmez. Oysa önlemi alınmadığı taktirde kişiye büyük ölçüde rahatsızlık verebilmektedir. Ayrıca havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dediğimiz göz enfeksiyonuna neden olur.” uyarısında bulundu.

Çocukların su yutma ihtimalinin yüksek olması riski artırıyor!

Çocuk havuzlarının enfeksiyon bulaşması açısından biraz daha riskli olduğunu dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Çocukların dışkı ve idrar kontrollerinin daha az olması, oyun esnasında su yutma olasılıklarının daha fazla olması bunda en önemli etkendir. Özellikle yeterince temizlenmeyen ve temiz su sirkülasyonun düzenli yapılmadığı havuzlardan enfeksiyonlar bulaşabilmektedir.” dedi.

Havuzun temizliği nasıl kontrol edilir?

Sağlık Bakanlığı tarafından açık havuzlarda, kapalı havuzlarda, aqua parklarda, termal havuzlarda ve benzeri alanlarda yüzme havuzlarının tabi olacağı sağlık esaslarının belirlenmiş olduğunu dile getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, şunları söyledi:

“Havuz suyundan numune alma işi Halk Sağlığı Müdürlüğü veya numune alma konusunda akredite olmuş ve bakanlıkça yetkilendirilmiş kamu kurum veya kuruluşları ile özel laboratuvarlar tarafından yapılır. Havuz suları hem fiziksel hem kimyasal analize tabi tutularak raporlanır ve ilgili mevzuata uygun bulunanların faaliyetine izin verilir. Turistik tesislerdeki havuzların kontrolleri Turizm Bakanlığı’nın denetim yetkisinde olup, periyodik bakım ve havuz suyu analiz raporlarının istendiğinde   gösterilebilmesi gerekir.”

Havuza girmeden önce bu önlemleri alın!

“Havuz suyundan enfeksiyon bulaşmasının en önemli nedeni havuzu kullanan kişilerden kaynaklanan organik kirlenmedir.” diyen Dr. Dilek Leyla Mamçu, bunun dışında ultraviyole ışınının gelmediği karanlık ortamlarda ve durağan sularda üreyen mikroorganizmaların da enfeksiyon kaynağı olabileceğine vurgu yaptı. 

Temizlik ve hijyen açısından havuza girmeden önce duş alınması ve tuvalet kullanıldıysa mutlaka ellerin sabunlu su ile yıkanması gerektiğini aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Herhangi bir hastalık belirtisi ya da bulaşıcı enfeksiyonu olan kişiler, ortak havuzları kullanmamalı. Kişiler yüzme gözlükleri ile suya girerek, gözlerinin suyla olan temasını engelleyebilirler. Mümkün olduğunca su yutmaktan kaçınılmalı. Havuzdan çıktıktan sonra temiz su ile duş alınmalı, ağız ve gözler temiz su ile yıkanmalı. Açık yarası olan kişiler yarayı su geçirmez bandaj ile kapatarak havuza girmeli. Ateş, bulantı, kusma, ishal, gözlerde kızarıklık, genital bölgede yara, kaşıntı gibi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri