Kemalpaşa Belediyesi Zabıt Ekiplerinden Pazaryeri ve Fırın Denetimi

Kemalpaşa Belediyesi Zabıt Ekiplerinden Pazaryeri ve Fırın Denetimi

Kemalpaşa Belediyesi, vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi ve güvenilir bir ortamda alı
Ana Sayfa Haberler 9 Ağustos 2024 36 Görüntüleme

Başkan Denizli, Yerel Tohum Merkezi’nde Özel Gereksinimli Çocuk ve Gençler ile Tohum Ekti

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Çeşme Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nde özel gereksinimli çocuk ve gençler ile bir araya gelerek, tohum ayıklama ve ekme etkinliğine katıldı. Başkan Denizli, “Tohumlar geleceğimizin sembolleridir. Sizlerin elleri ile dikilen her bir tohum, sevgiyle büyüyüp filizlenecek ve bize daha güzel yarınlar sunacaktır” dedi. 

Çeşme’nin bereketli topraklarında kök salan ve geçmişin izlerini geleceğe taşıyan Çeşme Belediyesi Yerel Tohum Merkezi, atalık tohumların korunması ve çoğaltılması misyonuyla kapılarını ardına kadar açıyor. Doğanın cömertliğini gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan, yerel tohumların hayat bulduğu merkezimiz, bölge üreticileri ve yerel tohum severlerle buluşarak toprakla buluşmanın en saf halini sunuyor. Geniş tohum koleksiyonumuz, yerel biyoçeşitliliği korumak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek için atılan önemli bir adım olarak Çeşme’nin kalbinde yer alıyor. 

Atalık tohumlarımızı koruyarak, çiftçilerimize sürdürülebilir ve katma değeri yüksek bir üretim imkânı sunmayı, yerelde kalkınmayı güçlendirmeyi hedefleyen merkez, özel gereksinimli çocuklarımız ve gençlerimize de eşsiz bir deneyim sundu. Çeşme’de yaşayan özel gereksinimli çocuklar ve gençler, Ovacık’ta bulunan Çeşme Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nde düzenlenen tohum ayıklama ve ekme etkinliğine katıldı. Etkinliğe; Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’nin yanı sıra Tarımsal Hizmetler Müdürü Mustafa Şerif Vural ve Ziraat Mühendisi Sinem Tetik ve aileler de eşlik etti.  

Çeşmeli üreticilerden alınan atalık tohumların toplanarak familyasına göre sınıflandırıldığını ve numaralandırılarak tohum merkezinde kayıtları yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisi Sinem Tetik çocuklara ve gençlere, tohum, yerel tohum çeşitleri ve özellikleri konularında hakkında bilgi verdi. Sebze çeşitleri, tıbbi aromatik bitkiler, yerel çiçekler, asma çeşitleri, tahıl ve yem bitkileri olma üzere 86 çeşit ata tohumunun yer aldığı merkezde, çocuklar ve gençler fasulye ayıkladı. Çıkardıkları tohumları her katılımcı kendilerine ait saksılara ekti. Tohum ayıklama ve ekme etkinliğinin ardından fide üretimi amacı ile kurulan 300 metrekare serayı gezen misafirler bahçe ziyareti ile ürünleri tanıma, mahsulleri bitki üzerinde görme fırsatı buldu. Tohum Merkezi binasını da gezen özel gereksinimli çocuklar ve gençler, burada tohum depolama hakkında bilgiler aldı. 

Başkan Denizli, “Tohumlar geleceğimizin sembolleridir. Hep birlikte, tohumları toprağa emanet ederek doğayla bağ kuruyoruz. Sizlerin elleri ile dikilen her bir tohum, sevgiyle büyüyüp filizlenecek ve bize daha güzel yarınlar sunacaktır. Birlikte doğanın ve toprağın gücünü keşfediyor, geleceğimizi şekillendiriyoruz” dedi. 

Çeşme Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’nden her yıl nisan ayında 50 bin adet fide üretilip üreticilere ücretsiz dağıtımı yapılıyor. Başkan Denizli, önümüzdeki yıl bu miktarı katlayarak artıracaklarını, üreticilere sağlanan tohum ve fide desteği ile yerel ekonomiye ve çiftçiye desteklediklerini artırarak sürdüreceklerini söyledi. 

Etkinlik, üretilen yerel değeri Ovacık Kavunu ve dondurma ikramının ardından sona erdi. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri