Avcılar’da vatandaşların istek ve taleplerine anında ve hızlı çözüm için başlatılan Anlat Komşum buluşmaları devam ediyor

Avcılar’da vatandaşların istek ve taleplerine anında ve hızlı çözüm için başlatılan Anlat Komşum buluşmaları devam ediyor

BAŞKAN ÇAYKARA VATANDAŞLARI TEK TEK DİNLİYOR Avcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Anlat Komşum buluş
Ana Sayfa Sağlık 10 Ağustos 2024 31 Görüntüleme

Kan Üretimi ve Bağışıklık Sistemi İçin Beslenmenin Önemi

Et ve süt ürünlerini birlikte tüketmeyin
Kültürümüzde ayran ve yoğurdun sofraların vazgeçilmezi olduğunu belirten Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz; demir emilimi bozulmasın diye et ürünleri ile eş zamanlı süt ürünü tüketilmemesi gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Et yemeklerinizin yanında; semizotu, kuzu kulağı, maydonoz gibi C vitamini bombası olarak hazırlayacağınız yeşil yapraklı ürünlerden oluşan salatanızı limon ve zeytinyağı ekleyerek yiyebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi de düşünmeniz gerekir. Bu yüzden günde 1 defa ara öğün olarak kahvenizin yanına mutlaka ceviz, badem ya da antep fıstığı koyabilirsiniz. Kırmızı meyveler vazgeçilmeziniz olmalı. Mevsimine göre ikindi saatlerinde; ahududu, böğürtlen, çilek ve yaban mersini tüketebilirsiniz.”

 

Hematolojik tedavide dengeli beslenme önemli

Dengeli beslenmek hematolojik bir tedavide çok önemlidir. Tedaviye hazırlıklı olmak, tedavi sırasında daha iyi yaşamak için gereklidir. Egzersiz gibi fiziki aktivitelerin yanı sıra ruhsal ve mental sağlığımızın korunması için de dengeli ve sağlıklı beslenme vücudumuz için faydalıdır.

Antioksidan için yapraklı besinler 

Yapraklı besinler antioksidan zenginidir ve fitonutrient içerikleri ile bize katkıları büyüktür. Fitonutrient içeren diğer gıdalar arasında yaban mersini, kırmızı üzüm ve patlıcan yer almaktadır.

Enerji için karbonhidrat

 

Enerji için karbonhidratlar gereklidir; tam buğday makarna, esmer pirinç, tam buğday ekmek ve patates gibi ürünler öğünün üçte birini oluşturmaktadır.

 

Hücre gelişimi ve hasar onarımı için protein

 

Protein içerikli gıdalar sağlıklı hücre gelişimi ve hasar onarımı için gereklidir; baklagiller, balık, et (Hindi ve tavuk ağırlıklı), süt ürünleri, yumurta, tofu (özellikle vejetaryenler için), kinoa gibi ürünler her öğünde az da olsa tüketmeli ki kas kütlesi korumuş olsun.

 

Mineral ve lifler için sebze ve meyve

 

Olabildiğince çok meyve ve sebze tüketmenizi tavsiye ederim. Vitamin mineral ve lif deposudurlar. Meyveleri oldukları gibi tüketmek meyve suyu formundan daha faydalıdır. Tercih edilmesini tavsiye ettiğim sebzeler; brokoli, karnabahar, kayısı, nektarin, anjelik erik.

 

Kemik sağlığı için süt

 

Kemik sağlığımız için de süt ve süt ürünlerine yer vermeliyiz; süt, yoğurt, peynir türleri kalsiyumdan zengindir. 

 

Barsak sağlığı için lifli besinler

 

Barsak sağlığımız için çok kıymetli olan lifleri de sağlıklı beslenme kapsamında tam buğdaydan, meyvelerin kabuklarından ve çiğ yenilebilen sebzelerden alabiliriz. Tuzsuz fındık, chia tohumu, ananas gibi lif zengini gıdalar öğünlerimizde tek ya da karışım halinde tüketilebilir. 

 

Dengeli ve sağlıklı beslenme kapsamında doymamış yağ da yer almalıdır. Enflamasyonu da azalttığı bilinen sağlıklı yağlar kapsamında avokado, zeytinyağı, kaju ve ceviz, fındık, fıstık, omega-3 zengini balık var.

 

Sağlıklı vücut için su

 

Tüm gün boyunca vücudumuzu suyla beslemek de oldukça önemli faktörlerden birisi. Amacımız 6-8 bardak su ile günü tamamlamaktır. Su ve sıvılar eş değer kabul edilebilir olsa da kahve ve çay bu kategoride sayılmamalıdır. Gazlı içecekler de su ile eş değer değildir. Su içeriği fazla olan karpuz, üzüm gibi meyveler de ara öğün olarak tüketilebilir.

 

Mottonuz sağlıksız bol tüketmektense sağlıklı dengeli tüketmek olsun.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri