Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, ilçemizin göz bebeği olan Akbük Mahallesinde vatandaşlarla bir araya geldi

Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, ilçemizin göz bebeği olan Akbük Mahallesinde vatandaşlarla bir araya geldi

Göreve geldiği günden bu yana her fırsatta vatandaşlarla bir araya gelen Didim Belediye Başkanı Hatice G
Ana Sayfa Sağlık 12 Ağustos 2024 7 Görüntüleme

Egeli akademisyen Azerbaycan’da bir ilki gerçekleştirdi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı tarafından 8 yıldır Azerbaycan’da sürdürülen ileri düzey ağrı tedavileri eğitim, kurs ve uygulamaları kapsamında ilk kez “Kordotomi” tedavisi uygulandı. Algoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Can Eyigör tarafından gerçekleştirilen uygulama, Azerbaycan basınında da geniş yankı buldu. Kordotomi; kanser ağrılarında, bilgisayarlı tomografi görüntüleme eşliğinde özel bir iğne kullanılarak omuriliğin ağrıyı taşıyan sinir liflerinin olduğu özelleşmiş bölgesinin, radyofrekans termokoagülasyon (RFT) ile yakılması sonucunda ağrının ortadan kaldırılması işlemi olarak tanımlanıyor.

Prof. Dr. Can Eyirgör ve ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak ‘Tek millet iki devlet’ şiarıyla kardeş ülkemiz Azerbaycan ile  bilimsel birikimimizi ve deneyimimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Algoloji Bilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. Can Eyigör, Azerbaycan’da ilk kez Kordotomi tedavisini uygulayan hekim oldu. Bilim dalımız, hâlihazırda uzun yıllardır Azerbaycan’da bu alana yönelik çalışmalar sürdürüyor. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.

“EÜ, Kordotomi tedavisinde en deneyimli merkez”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalının, Kordotomi tedavisinde Türkiye’nin en deneyimli merkezi olma özelliğini taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Can Eyigör, “Kanser hastalarında özellikle hastalığın ileri dönemlerinde ortaya çıkan şiddetli tek taraflı ağrılar, hastaların yaşam kalitelerini çok kötü etkilemektedir. Bu hastalar ağrı tedavisi olarak yüksek doz opioid (morfin ve benzeri) analjezikler kullanmaktadır. Ancak hastaların büyük bir çoğunluğunda bu ilaçlar bile ağrıyı kesmekte yeterli olmamaktadır. Algoloji-Ağrı alanı bu hastalarda uygun sinir blokları ve omurilik çevresine yerleştirilen özel kateterler ile ağrı ortadan büyük oranda kaldırılmaktadır. Yine de özellikle yaygın metastazlara sahip hastalarda bu tür ileri ağrı tedavi yöntemleri de yetersiz kalabilmektedir. İşte bu noktada, Algojoji-Ağrı tedavilerinin en üst düzey uygulaması olan Kordotomi tercih edilmektedir. Üniversitemiz bu konuda oldukça deneyimli. Prof. Dr. İbrahim Yegül tarafından başlatılan bu özellikli ve zor tedavi, Prof. Dr. Meltem Uyar başkanlığında şahsım tarafından devam ettiriliyor” dedi.

Azerbaycan’da gerçekleştirdikleri uygulama ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Eyigör, “Azerbaycan’da ilk olarak Kordotomi uygulanan hastanın, yumurtalık kanserine bağlı yaygın metastazları olan, hem güçlü analjezik  ilaç hem de ileri düzey ağrı tedavisi uygulamalarına yanıt vermeyen çok şiddetli ağrıları vardı. Kordotomi uygulaması sonrası hastanın ağrıları tamamen geçip ağrı kesici ilaç ihtiyacı tümüyle ortadan kalkmıştır. Ülkemizde ve dünyada sınırlı merkezde yapılabilen bu ağrı tedavisi için deneyim, teknoloji, radyoloji ünitesi desteği gerekmektedir” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri