ATİYE coşkusu Şile festivaline sığmadı | seyirci rekoru kırdı

ATİYE coşkusu Şile festivaline sığmadı | seyirci rekoru kırdı

Türk pop müziğinin güçlü ve renkli isimlerinden Atiye, bu yıl 35. Kez düzenlenen Uluslararası Şile Bezi
Ana Sayfa Haberler 13 Ağustos 2024 16 Görüntüleme

Güneş Lekelerine Doğal Çözüm Ararken Dikkat!

Yaz aylarında güneşin tadını çıkarmak çok keyifli olsa da, özellikle bu dönemde cilt sağlığını korumak büyük önem taşıyor.

Güneş lekeleri güneşin zararlı ışınlarına uzun süre ve kontrolsüzce maruz kalındığında ortaya çıkabiliyor ve deride kalıcı hale de gelebiliyor. Güneş lekelerini bilinçsiz uygulamalarla geçirmeye çalışmak, cilde yarardan çok zarar getiriyor. Bu lekelerin oluşmaması için öncelikle güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, güneş kremi kullanmak ve koruyucu giysilerin tercih edilmesi gerekiyor. Uzman kontrolünde uygulanacak birtakım yöntemler de lekeleri ortadan kaldırabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz Dr. Gaye Güldiken Doğruel, güneş yekelerinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Güneş lekelerine karşı 4 önemli önlem 

Güneş lekeleri, cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde oluşan, koyu renkli, zararsız ama estetik açıdan olumsuz sorunlar oluşturan lekelerdir. Güneş lekeleri daha çok güneş ışınlarına en fazla maruz kalan yüz, el, omuz ve sırt bölgelerinde görülür. Bu lekeler, ciltte melanin adı verilen pigmentin birikmesi sonucu oluşur. Güneş lekeleri, ultraviyole (UV) ışınlarının ciltteki melanosit hücrelerini uyararak fazla melanin üretimine yol açması sonucu oluşur. Özellikle uzun süre güneşe maruz kalan kişilerde bu durum daha yaygındır. Cildin doğal koruma mekanizması olarak melanin üretimi düzensiz olduğunda leke oluşumuna neden olabilmektedir. Güneş lekelerinin oluşmaması için bu birkaç basit önlemi almak gerekir;

  • Güneş kremi kullanın: Yüksek koruma faktörlü (SPF 30 veya üzeri) güneş kremleri kullanarak cildinizde oluşacak güneş lekelerini önleyebilirsiniz.
  • Güneşin etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmayın: Güneşin en etkili ve zararlı ışıkları 10:00 -16:00 saatleri arasında dünyaya yansımaktadır. Bu nedenle bu saatlerde güneşe ışıklarına maruz kalmamaya çalışın. 
  • UV koruyucu elbiseler tercin edin: Güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmak zorunda kalmanız durumunda şapka, güneş gözlüğü ve uzun kollu giysiler ile cildinizi zararlı güneş ışıklarından koruyun.
  • Gölgeyi tercih edin: Güneş ışınlarının etkili olduğu saatlerde mümkün olduğunca gölgede kalmaya özen gösterin.

Güneş lekelerinizi kulaktan dolma bilgilerle geçirmeye çalışmayın

Güneş yanığı ya da güneş lekelerine maruz kalan bazı kişiler bazen kendi kendisine kulaktan duyma veya internette görülen uygulamalarla bu yanık veya lekelerden kurtulmaya çalışır. Ancak alanından uzman bir dermatolog kontrolü dışında yapılan ev yapımı karışımların etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Chia tohumu, aloe vera veya limon suyu gibi doğal malzemeler bazı kişilerde belki hafif iyileşmeler sağlayabilir. Ama bu tür yöntemler genellikle dermatolojik tedaviler kadar etkili değildir ve bazı ciltlerde tahrişe neden olabilir. Örneğin limon suyunun asidik yapısı ciltte yanıklara ve tahrişe neden olabilir. Hekim kontrolü dışında kullanılan soyucu ürünlerinin aşırı kullanımı (aşırı peeling) cildi inceltebilir ve daha fazla lekeye neden olabilir.

Oluşmasın önleyebilir, lekelerden kurtulabilirsiniz

Güneş yanıkları ve güneş lekeleri ortaya çıktıktan sonra, cilt bakım rutininde bazı değişiklikler yapmak kişiye faydalı olabilir. Güneş lekelerinin görünümünü azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için tedavinin hekim gözetiminde yapılması büyük önem taşır. Hekim kontrolünde uygulanan C vitamini, niacinamide ve kojik asit içeren kremler lekelerin görünümünü azaltabilir. Güneş lekelerinin oluşumunu önlemek ve mevcut lekelerin tedavisi için hem önleyici hem de profesyonel tedavi yöntemlerini gerekir. Cilt sağlığınızı korumak için bu tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz; 

  • C Vitamini Serumu: C vitamini içeren ürünler, ciltteki hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Retinoidler: Düşük konsantrasyonda retinoid kremler, cilt yenilenmesini hızlandırarak lekelerin görünümünü hafifletebilir.
  • Kimyasal Peeling: Ciltteki ölü hücreleri uzaklaştırarak daha sağlıklı ve taze bir cilt görünümü sağlar.
  • Lazer Tedavisi: Lazer ışınları, ciltteki koyu lekeleri hedef alarak pigment hücrelerini parçalar ve cilt tonunu eşitler.
  • Mikrodermabrazyon: Cildin üst tabakasını soyarak lekelerin görünümünü azaltır.
  • Kriyoterapi: Dondurma yöntemiyle cilt hücreleri yok edilir ve leke görünümü azalır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri