Egeli akademisyenden online sınavların güvenliğini artıracak yapak zekâ projesi

Egeli akademisyenden online sınavların güvenliğini artıracak yapak zekâ projesi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörü ve Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. O
Ana Sayfa Sağlık 14 Ağustos 2024 31 Görüntüleme

Kanser Tedavisi Sonrası Yaşam Şekli ve Beslenmeye Dikkat!

Günümüzde kanser denilince ilk aklımıza gelen seçenekler genellikle en kötü senaryolardan oluşuyor. Ancak modern cerrahi yöntemler ve teknolojik gelişmeler ile birlikte yeni ilaçlar, radyoterapi yöntemindeki gelişmeler kanser tedavisinde umutları artırıyor. Kanser olan bireylerde doktorlar genel olarak, yöntem seçimi ve planlama sürecinde ilk olarak hastanın öyküsü, yaşı, genel durumu, farklı hastalıkları olup olmadığı gibi kriterler göre kişisel bir tedavi yöntemi belirlemeyi amaçlıyor. Kanser tedavisi sonrasında da beslenme de önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor, kişilerin bağışıklık sistemi ve dirençleri açısından yaşam şeklinde ve beslenmesinde yapacağı olumlu değişiklikler tedavi sürecine katkı sağlıyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. İbrahim Hakkı Dursun, kanser tedavisi sonrasında yaşam şekli ve beslenme hakkında bilgi verdi. 

Kanser tedavisinde beslenme nasıl olmalı? 

Kanser tedavisinde beslenme açısından bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken durumlardan genel olarak şu şekilde bahsedilebilmektedir. Yenmesi ve yenmemesi gereken besinler olarak düşünülebilen bazı gıdalar; aşırı tüketilen hayvansal proteinler, doymuş yağlar bakımından artış yapabilmektedir. Bunun yerine işlenmiş gıdalardansa daha az yağlı proteinler tüketilebilir. Yağ kullanımı bakımından kanserli bireyler için en sağlıklısı bitkisel yağlar olmaktadır. E vitamini bakımından zengin gıdaların bol bol tüketilmesi de oldukça önemli olmaktadır. Aşırı yağ tüketimi tüm kanser türlerinde tetikleyici etkilere neden olabilmektedir. A vitamini ise kanserojen maddelerin vücuttaki etkisini olumlu olarak azaltabilmektedir. Kanser tedavisi sürecinde kalori alımını artırmak gerekmektedir. Bunun için mutlaka kuru meyveler, proteini düşük yağları içeren besinler, sebze ve meyve tüketimi ile birlikte %100 meyve sebze içeren sularla birlikte tam tahıllı yiyecekler, kuru baklagiller tüketilmelidir.

Antioksidan kaynağı besinler tüketmek gerekiyor 

Amerika Kanser Topluluğu’nun hazırladığı çalışmada; hem kanseri önlemek hem de kanser tedavisi sonrası sağlıklı bir yaşam sürmek için hareketsizlikten uzak, vücut ağırlığını ideal seviyelerde tutabilen, sağlıklı besinlerin dengeli bir şekilde tüketilebildiği bir yaşam şekli önerilmektedir. Kanser tedavisi sonrasında bolca meyve ve sebze tüketmesi gereken kişiler için A,E,C vitaminlerini tüketmek oldukça önemli olabilmektedir. Antioksidan kaynağı olan bu vitaminler sayesinde kanser oluşumuna sebep olabilen serbest radikallerin sağlıklı hücrelere zarar vermesi engellenmektedir. 

Yaşam şeklinizde yapacağınız değişiklikler önemli

Kanser kelimesi toplumsal olarak ürkütücü görünebilen, bireysel olarak bakıldığında ise psikolojik olarak yıpratıcı bir süreci temsil edebilmektedir. Kanser hastalarının sosyal yaşamları, normal rutininden farklı olmalıdır. Gereksiz yasaklar yerine olması gereken kurallara uyarak kanseri rutin hayatınızın içinde sıradan bir hastalık olarak görmek ile ilk adım atılmış olunacaktır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri