Ana Sayfa Haberler 14 Ağustos 2024 41 Görüntüleme

Egeli akademisyenden online sınavların güvenliğini artıracak yapak zekâ projesi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörü ve Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Karaca’nın Ege Teknopark’ta TÜBİTAK BİGG desteği ile kurulan ve eğitim teknolojileri alanında faaliyet gösteren İnvivo Yazılım ve Teknoloji Anonim Şirketi bünyesinde hayata geçirdiği “Examod.com: Dijital Sınav ve Değerlendirme Plaftormu” projesi, yapay zeka desteğiyle zenginleştirilen içeriği ile “TÜBİTAK  TEYDEB 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Proje, ilk olarak 2020 yılında “TÜBİTAK TEYDEB 1512 Girişimcilik Destek Programı” kapsamında desteklenmişti. Yeni proje sonucunda ise geliştirilecek yapay zeka modeli ile online olarak uzaktan gerçekleştirilen sınavların güvenliği sağlanacak.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektörlüğünün yüzde 100 hisse sahibi olduğu ve yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet veren Ege Teknopark’ın pek çok yenilikçi girişime ev sahipliği yaptığını ifade etti. Prof. Dr. Budak, “Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörümüz Doç. Dr. Ozan Karaca’nın yürütücülüğünde Teknoparkımızda yer alan firmalarında geliştirdikleri yapay zeka modeli, online sınavların daha güvenilir şekilde gerçekleşmesine imkan tanıyacak. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi. 

Geliştirilecek model ile ilgili bilgi veren Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Karaca, “TÜBİTAK’ın yapay zekâ teknolojilerinde öncelikli Ar-ge ve yenilik konularından E-öğrenme ve ölçme öncelikli alanında yer alan bu yeni proje; yükseköğretim kurumları, büyük ölçekli şirketler, e-öğrenme platformları, mesleki yeterlik dernekleri gibi uzaktan güvenli sınav gereksinimi olan tüm kurumlara  sınav güvenliği ile ilgili kolaylık sağlayacak. Proje kapsamında tümüyle yerli ve özgün bir derin öğrenme yapay zeka modeli geliştirerek; kamera ve mikrofondan gelen veriler ile kopya çekmeye yönelik (çoklu insan, yasaklı nesne kullanımı, aday doğrulama, olağandışı baş hareketleri, ortamdaki insan sesi vb.) aday davranışlarının tümünün tespit edilebilmesini ve sınav sonrası sınav sorumlularına kapsamlı izlenebilir kanıtlar ve raporlar sunulabilmesini hedefliyoruz” dedi.

“İthal edilen bir teknolojiyi eğitim ekosistemine kazandıracağız”

Doç. Dr. Karaca, “Eğitimde dijital dönüşüm kapsamında değerlendirildiğinde kurumların uzaktan güvenli sınavlar yaparak yetenek havuzlarını küresel ölçeğe taşıyabileceği ve çok adaylı sınavlar için sadece ihlal yapan adayların kanıtları değerlendirilerek yüksek güvenlikli sınavlar yapılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca pandemi veya deprem gibi olağan dışı durumlar için ise kolaylıkla işe koşulabilecek ve genellikle ithal edilen bir teknolojinin ülkemizin eğitim ekosistemine kazandırılması fikirleri de TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen bu projenin çıkış noktalarından biridir” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri