Ana Sayfa Haberler 15 Ağustos 2024 2 Görüntüleme

İzmir ve İstanbul’da 30 yaş üstü öğrenciler ulaşım maliyetlerinde eşitlik istiyor

Önce İzmir sonra İstanbul’da başlayan toplu taşıma fiyatlarında 30 yaş üstü öğrencilere yapılan farklı uygulamaların geri çekilmesi için Change.org platformunda 9 farklı imza kampanyası başlatıldı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla İzmir’de 1 Haziran itibariyle 30 yaş üzeri kişilerin öğrenci kartları, tam bilet olarak basılmaya başlandı. Hemen akabinde benzer bir değişiklik İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Yeni uygulama ile 29 Temmuz’dan itibaren 30 yaş üstü öğrencilerin indirim oranı %10’a çekildi. Belediyeler tarafından verilen bu kararlara, İzmir ve İstanbul’da yaşayan 30 yaş üstü öğrenciler tepkilerini Change.org platformunda açtıkları 9 kampanya ile gösterdiler. Kampanyaların her birinde öğrenciler yaşadıkları mağduriyeti farklı şekillerde anlatarak ulaşım indirimlerinden adaletli şekilde faydalanmayı talep ediyorlar.

 

İzmir’de 30 yaş üstü öğrenciler ulaşım indiriminden faydalanamıyor

İzmir’de öğrenciler toplu taşımada tarifeye göre farklılık gösteren %50’nin üstündeki indirimlerden faydalanırken 30 yaş üstü öğrenciler bu avantajdan faydalanamıyor. İzmir’de  30 yaş üstü öğrenciler için indirimli toplu taşıma hakkının devam etmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerden biri Mustafa R.B. Emekli olduktan sonra boşa çıkan zamanını değerlendirmek için üniversite eğitimine dönmüş. “Bu eğitimde elde ettiğim yeni yeteneklerle gönüllü faaliyetlerinde daha etkin olabileceğimi ve topluma daha yararlı olacağımı düşünüyorum. Dar gelirli olduğumdan ve harç ödediğimden, indirimli ulaşım imkanlarından yararlanmak benim için önem taşıyor.” diyerek mağduriyetini dile getiriyor. Ayşe Ç., Onur Ç., Semih T. ve Erdem M. ise benzer sorunlar yaşayan öğrenciler ve her biri kampanyalarında yaşadıkları maddi sıkıntılara değinerek eğitimde fırsat eşitliğini vurguluyor ve ulaşım indiriminde yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyor. 

 

İstanbul’da 30 yaş üstü öğrenciler için toplu taşıma indirim oranı %10’a çekildi 

Fatma C.’ın İstanbul için başlattığı kampanyada eski fiyatıyla 249 lira olan aylık öğrenci abonmanı, 30 yaş üzeri için mevcut düzenleme ile 1.413 liraya çıktığını söylüyor ve bu durumu yüksek lisans, doktora ve örgün öğretim öğrencileri için “negatif ayrımcılık” ve “dışlama” olarak tanımlıyor. Aynı konuda kampanya başlatan bir diğer öğrenci,  Zeynep K.’da örgün eğitime giriş ve eğitimini devam ettirme yükünün, oldukça zorlu bir süreç olduğunu ve  aynı durumdaki öğrencilerin bu indirime muhtaç olduğunu anlatıyor. Ayça Y. ise başlattığı kampanyada İBB’ye “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Açık Mektup: Öğrenci Ulaşımında 30 Yaş Sınırını Geri Çek” diye sesleniyor. Ayça Y. bu uygulamanın etkisini “30 yaş üstünde olan öğrencilere “Kütüphaneye, okula gitmeyin, kentteki hareketliliğe katılmayın, toplumsal yaşama karışmayın, sosyalleşmeyin ve tezinizi evde yazın” denilmektedir. Oysa 30 yaş üstü öğrencilerin de bu şehrin imkanlarından yararlanmaya hakkı vardır. Verilen karar, hızla yoksullaşan öğrencileri daha da kırılganlaştıran, yaşamlarını olumsuz etkileyen bir karardır. Öğrenciler zaten bir barınma krizi içindeyken, kiralarını ve gıda gibi temel masrafları çok büyük güçlükler içinde güç bela denkleştirirken, bir de indirimli ulaşım hakkından menedilerek darbe vurulmaktadır.” şeklinde özetliyor. Öznel İ. ise bu kararın, okuma, evde otur, eğitimine devam etme demekten bir farkı olmadığını dile getiriyor. 

30 yaş üstü öğrencilerin ortak talebi ulaşımda öğrenci indiriminden diğer öğrencilerle eşit şekilde yararlanabilmek. 

 

Change.org Türkiye Hakkında

Change.org Türkiye, insanların değişim talepleri için imza kampanyası başlatabildiği, ücretsiz ve herkese açık bir platform. Dünyanın en büyük imza kampanyası platformu Change.org, kampanya başlatan kişilere sürekli gelişen kampanya araçları sunarak, gerektiğinde iletişim ve strateji konusunda yardımcı olarak, değişime önayak olan hareketleri destekliyor. Türkiye’de 2012 yılından beri faaliyet gösteren Change.org, Vakfa ait ve kâr amacı gütmeyen bir sosyal fayda şirketi (B-Corp) olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm gelirini bireysel desteklerden elde eden Change.org Türkiye ve yürütülen kampanyalar hakkında daha detaylı bilgi almak için change.org adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri