Başkan Altay 3. Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nin Açılışını Yaptı

Başkan Altay 3. Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri’nin Açılışını Yaptı

Bedesten’in Konya’nın kalbi olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bed
Ana Sayfa Haberler 16 Ağustos 2024 5 Görüntüleme

İyi ki doğdun Winner

Dünya Fil Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’nda ailesi ile birlikte hayatını sürdüren fil Winner’ın 22. yaş günükutlandı. Winner, yurttaşların da katıldığı doğum günü partisinde alkışlar eşliğinde meyvelerden hazırlanan doğum günü pastasını büyük bir iştahla yedi.   

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı bünyesinde 132 türde 1730’dan fazla yaban hayvanını barındıran İzmir Doğal Yaşam Parkı, farklı bir heyecana sahne oldu. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN), 2012’de “Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi”nde (REDLIST) bulunan fillerin azalan popülasyonuna dikkati çekmek için ilan ettiği Dünya Fil Günü’nde, İzmir’de dikkat çeken bir etkinlik yapıldı. Türkiye’nin tek fil ailesine ev sahipliği yapan parkta, 3 kız babası 6 ton ağırlığındaki Winner filin 22. yaş günü kutlandı. Parkın ziyaretçileri de bu eşsiz kutlamaya, alkışlar ve doğum günü şarkılarıyla eşlik etti. Eşi Begümcan ve kızları İzmir, Deniz, Ege ile harika bir gün geçiren Winner, kendisi için özel olarak hazırlanan meyveli doğum günü pastasını büyük bir iştahla yedi. 

Park ziyaretçileri Winner’ın doğum gününü kutladı
Özellikle çocuk ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği doğum günü partisini büyük bir coşkuyla izleyen İnci Nehir Hatipoğlu, “Biz Bursa’dan geliyoruz. Sadece Doğal Yaşam Parkı’nı gezmek için geldik ama Winner’ın doğum günü olduğunu öğrendik. Çok güzel bir organizasyondu. Çok hoş oldu” dedi. Dilek Süpür de çok güzel bir organizasyona şahitlik ettiklerini belirterek, “Hiç beklemiyorduk. Parkı gezmeye geldik ve şansımıza böyle bir olaya şahit olduk. Hayvanlara böyle özel ilgi gösterilmesi çok güzel” diye konuştu. 

“Benim hayvanım olursa doğum gününü kutlayacağım”
İstanbul’dan gelen 12 yaşındaki Emre Kaymaz ise daha önce hiçbir hayvanın doğum günü kutlamasına şahitlik etmediğini belirterek, “Çok güzel bir kutlamaydı. İleride bir hayvanım olursa, ben de onun doğum gününü kutlayacağım” şeklinde konuştu.  
Elif Karaosman ise, “Winner’ın doğum gününü kutlamaya geldik. Çok güzeldi. Çok mutlu oldum. Benim de köpeğim var. Ben de bundan sonra köpeğimin doğum gününü kutlayacağım” diye konuştu. 
Winner’ı çok sevdiğini söyleyen Ata Yılmaz da programın çok güzel olduğunu vurgulayarak, “Hayvanları çok seviyorum. Köpeğim olmasını istiyorum. Kuşlarım var. Buradaki doğum günü partisi de çok güzel geçti, heyecanlı oldu” dedi.  
Banu Alizade ise parkı ziyaret ettikleri sırada Winner’ın doğum günü partisi olduğunu duyduklarını belirterek, “Aslında gidecektik ama filin doğum günü olduğunu duyunca bir buçuk saat boyunca onun için bekledik. Winner’ın doğum gününü kutladığım için çok mutluyum. Gelecekte bir kedim veya köpeğim olursa, onların doğum günlerini kutlamak isterim” diye konuştu. 

“Çok mutluyum”
Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, Winner’ın Doğal Yaşam Parkı’na ayak basan ilk hayvan olduğunu söyledi. 22 yaşını kutladıkları Winner’a güzel bir doğum günü partisi hazırladıklarını anlatan Gökhan Özdemir, “Çok mutluyum. Çünkü Türkiye’nin ilk fil ailesi burada. Biz daha ileriki yıllarda, daha büyük aile ortamında doğum günü kutlaması yapmak istiyoruz” dedi. Parkta, hayvan refahına ve hayvan sağlığına uygun en iyi ortamı sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Özdemir, “Hayvanat bahçeleri konsepti, artık çok ilerledi. Burası da İzmir Doğal Yaşam Parkı. Doğasına en uygun şekilde onlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Bakımları ve beslenmeleri en iyi şekilde yapılıyor. En kaliteli hizmeti sunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.  

Tırnakları törpülendi, ayak bakımı yapıldı
Fil ailesinin ayak ve tırnak bakımları periyodik olarak yapılıyor. Yine bu özel günde Winner filin ayak bakımı, Veteriner Hekim Gözde Budak Taşçı ve Veteriner Sağlık Teknikeri Hüseyin Dilber tarafından yapıldı. Hayvan Sağlığı Şefi Veteriner Hekim Yonca Özgen, dünyadaki en büyük karasal memelilerden olan fillerin, ayak bakımlarının önemine dikkat çekti.  Özgen, “Ayakların bakımını haftada 2-3 kez yapıyoruz. Ayrıca tırnaklarını kesiyoruz, törpülüyoruz. Ayakaltındaki fazla dokuyu alıyoruz. Buna fillerin pedikürü diyebiliriz. 2-3 ayda bir bu işlemi tekrarlıyoruz. Tabanı düzeltiyoruz ki ona daha konforlu, daha rahat bir bası sağlayalım. Fillerimiz toprak zemine bassın, konforlu basış sağlasın, daha rahat yürüsünler diye İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın planlaması yapıldı”dedi.

Ayak izinin pankartı asıldı
Doğum günü kutlamasında İzmir Doğal Yaşam Parkı’na ayak basan ilk hayvan olan Winner’ın sağ ön ayak izi de çıkarıldı. Pankart olarak hazırlanan ayak izi, parkta asıldı. 

Türkiye’de doğan ilk filin babası
18 Ağustos 2002 günü İsrail’in Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nde doğan ve 2008’de Liguria isimli gemi ile İzmir’e getirilen Winner, 3 ay boyunca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde Begümcan’la birlikte yaşadı.  2008 yılının Ekim ayında Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’nın açılmasının ardından Begümcan ve Winner,  15 bin metrekarelik yeni yaşam alanlarına taşındı. 5 Şubat 2011’de Türkiye’de doğan ilk filin babası olan Winner, ailesiyle her yıl 1 milyona yakın insan tarafından ziyaret ediliyor. Türkiye’de, biri Gaziantep 5’i İzmir olmak üzere toplam 6 fil yaşıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri