Judoculardan Başkan Topaloğlu’na teşekkür

Judoculardan Başkan Topaloğlu’na teşekkür

07 Kemer Spor Kulübü Judocuları, Judo Antrenörü Zehra Aslan eşliğinde, Kiriş Mahallesi’nde yer alan Dolu
Ana Sayfa Haberler 18 Ağustos 2024 45 Görüntüleme

Merasız kalan hayvanlar yem desteğiyle yaşama tutundu Büyükşehir yangından etkilenen köylerin yaralarını sarıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangından zarar gören köylerin yaralarını hızla sarmaya başladı. Meraları tamamen kül olan Karşıyaka Sancaklı Köyü’nde yangından kurtarılan,  beslenme eksikliği nedeniyle yaşam tehlikesi altında kalan hayvanlar için çiftçilere 4 ton yem verildi. Büyükşehir bölgede hayvanları telef olan çifçilere destek verecek. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda çıkan Bayraklı ile Karşıyaka bölgesini etkisi altına alan orman yangınlarının açtığı yaraları hızla sarmaya başladı. Yangın anından beri hasar gören köyleri tek tek gezerek yerinde ihtiyaçları gözlemleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık olan çiftçilerin zararlarının telafi edilmesi için Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na talimat verdi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Karşıyaka Sancaklı, Doğançay, Yamanlar ve Tire’de zarar gören yerlerde çalışma yaparak eksikleri tespit etti. Çalışmalar kapsamında ilk olarak yangından kurtarılmasına karşın beslenme alanı olmadığı için yaşamsal tehlike içinde olan küçükbaş hayvanlar için yem desteği ulaştırıldı. İlk yem dağıtımı, yangından en büyük zararı gören Sancaklı Mahallesi’nde yapıldı. Kooperatiflerden temin edilecek yemler, İzmir genelinde yangından zarar gören ve yem ihtiyacı olan yerlere ulaştırılmaya devam edecek. 

“Köylerin ayağa kalkması için gereğini yapacağız”
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, “Dünden beri bu bölgedeyiz. Yaşam büyük bir oranda durmuş vaziyette. Hayvanların çıkacak bir meraları kalmadı. Biz buranın bütün eksiklerini tespit ettik. Arılar, meyve ve zeytin ağaçlarında hasarlar var.  Başkanımız Cemil Tugay’ın talimatıyla zarar gören köylerde envanter çalışmamızı tamamladık. Hayvanların yem ihtiyacını karşılayacağız. Hayvanları telef olan çiftçilerimize hayvan vereceğiz. Dönemi geldiğinde de zeytin ve meyve fidanı taleplerini karşılayacağız. Bu köylerin ayağa kalkması için elimizden ne geliyorsa gereğini yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Hayvanlar yeniden meralara çıkana kadar yem desteği vereceğiz”
Ziya Çavdar, “Bugün 4 tonluk bir yem desteği sağladık. Ödemiş Demircili Kooperatifi ile beraber elimizde olan arpa ve buğdayı yarı yarıya kırma olarak hazırladık. Üretim devam ediyor. Süreç içerisinde ihtiyaç olan tüm yemi, hayvanların meralara yeniden çıkacağı ana kadar karşılayacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz gerekeni yapacağız. Yamanlar ve Doğançay’daki köylerimize de desteklerimizi sağlayacağız. Yine arıcılık faaliyetleriyle ilgili desteklerimizi vereceğiz. Tire’de ve diğer yangın bölgelerinde çiftçilerimize yem dağıtacağız” diye konuştu. 

“Başkanımız yardım gönderdi endişelerimiz azaldı”
Sancaklı’nın temel yaşam kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu, yardımların hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Sancaklı Mahalle Muhtarı İlhan Kaya, “Köyümüzde durum çok kötü. Meralarımız gitti, hayvanlarımızı otlatacak bir alanımız kalmadı. Meyve ağaçlarımız, dedelerimizden kalan zeytin ağaçlarımız hepsi yandı. Hayvanlarımız meraya çıkamıyor. Sayın Başkanımız sabahtan yanımıza geldi. Hızlı bir şekilde yem desteğinin sözünü verdi ve hemen arkasnıdan destek sağlandı. Başkanımız elinden geleni yapacağını aktardı. Ölen hayvanlarımızın, yanan fidanlarımızın karşılanacağını söylediler. Endişelerimizi azalttılar. Allah razı olsun onlardan” dedi.   

“Siz olduktan sonra biz burada rahatız”
Üretici Gülay Çelik ise, “Bizim hayvanlarımız, her yerimiz yandı. Cemil Başkanımız da her türlü yardımı yaptı. Hayvanlarımızın yemi geldi, suyu geldi her ihtiyacımızı gördü. Yiyeceğimiz,  içeceğimiz geldi.  Sağ olsunlar. Ağaçlarımıza da destek verecek.  Bunların olması bizi umutlandırıyor. Bu yemler geldi umutlandık. Allah razı olsun.  Acımızı paylaştılar. Bu desteği verdiniz ya yeter bize. Günlerdir üzülüyoruz, ağlıyoruz. Bu desteklere teşekkür ederiz. Siz olduktan sonra biz burada rahatız” şeklinde konuştu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri