Tufan Kayhan’dan yeni single: “Silüet” tüm dijital platformlarda yayında!

Tufan Kayhan’dan yeni single: “Silüet” tüm dijital platformlarda yayında!

ARBA PRODUCTION etiketiyle müzikseverlerle buluşan Tufan Kayhan, dördüncü single albümü olan “Silüet” adl
Ana Sayfa Sağlık 23 Ağustos 2024 28 Görüntüleme

Covid-19 geri mi dönüyor Covid-19 vakalarındaki artış devam edecek mi

DSÖ artan vakalara dikkat çekerken uzmanlar önlemlerin alınması konusunda vatandaşları uyardı. Covid-19 ile ilgili son gelişmeleri aktaran İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Didem Akal Taşcıoğlu, “Virüs zaten hiç gitmedi ki geri dönsün” dedi.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakalarının dünya genelinde arttığını duyurdu. Covid-19 geri mi dönüyor tedirginliği yaşanırken, uzmanlar önlemlerin alınması konusunda vatandaşları uyardı. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Didem Akal Taşcıoğlu, Covid-19 ile ilgili son gelişmeleri ve yapılması gerekenleri anlattı.

 

“Virüs zaten hiç gitmedi ki geri dönsün”

 

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Taşcıoğlu, Covid-19 vakalarıyla ilgili şunları söyledi:

“DSÖ bulaşıcı hastalıkların tamamı için bildirimler yapmakta olan bir kuruluştur. Ayrıca olağan dışı ivmeler gördüğünde de bildirimler yapar. Vakaların dünya genelinde artması bir Covid-19 salgınından ziyade zaten ortadan hiç kalkmamış olan virüsün belli aralıklarla pik yaptığının kanıtıdır. Kişilerin Covid-19 immünizasyonu düştükçe virüs ve virüs varyantlarıyla enfekte olacağının göstergesidir. Soru şöyle cevaplanabilir; Virüs zaten hiç gitmedi ki geri dönsün.”

 

“Çok az hasta Covid-19 testi yaptırıyor”

 

Türkiye’de şu an Covid-19 vakalarında bir artışın olup olmadığı sorusunu Taşçıoğlu, “Viral enfeksiyon geçiren hastalara artık rutin olarak Covid testi yapılmamaktadır. Çok az hasta bu testi yaptırmaktadır. Bu yüzden şu an vaka sayılarını tahmin etmek mümkün değil. Ancak komşu ülkelerde olması ve DSÖ nün bildirimlerini göz önüne alırsak ülkemizde de bunlara paralel bir seyir olma olasılığı yüksek” dedi. 

 

“Yeni bir salgın ile kapanma olacağını ön görmemiz olası değil”

 

DSÖ’nün açıklamasının ardından akıllara gelen ilk soru ise yeniden kapanmalar olabilir mi oldu. Taşcıoğlu, bu soruyu şöyle yanıtladı:

“Özellikle altta yatan hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki hastalarımız bu salgınla beraber maske takma esaslarına ve diğer virüslerden de korunmak için belli alanlarda maske takmaları gerektiğini çok iyi öğrenmiş ve uygular duruma gelmiştir. Bunun yanı sıra evde hastalıklara karşı korumaları gereken yakınları olanlar da maske kullanımının önemini bilmekteler. Nasıl ki pandemiyi ön göremediysek yeni bir salgın ile kapanma olacağını da ön görmemiz olası değildir.”

 

“Mutasyonlar Covid-19 aşısının etkisiz olmasına sebep olabiliyor”

 

Mutasyonların Covid-19 aşısının etkisiz olmasına sebep olabildiğini belirten Taşcıoğlu, “Aşı virüsün özel bir bölgesine göre geliştirilmişti. Ancak mutasyonlar bu aşıların etkisiz olmasına sebep olabilmekte. O yüzden geçmişte olunan aşılar hem bu yüzden hem de bağışıklığın süresi nedeniyle etkisiz olabilmekte. Bundan ötürü yeni varyantlar için aşı olmak gerekmektedir. Sonbaharda piyasaya sürülecek olan güncellenmiş aşıların KP.3’ün soyu için de etkili olacağı, Eylül ayı civarında JN.1 ya da FLiRT alt varyantlarından birine dayanan ve çok daha iyi koruma sağlayacak yeni bir aşı piyasaya sürüleceğinin duyurusu da yapılmıştır” dedi.

 

“Elleri uygun şekilde yıkayın, kalabalıkta maske kullanın”

 

Covid-19’dan ve yeni varyantlarından korunmak için yapılabilecekler konusunda Taşçıoğlu, şu bilgileri verdi:

“Önlemleri iki ana başlıkta düşünmek gerekir. Biri bireysel ve kişilerin alacağı önlemler diğeri ise toplumsal önlemler. Bireysel önlemler ellerin uygun şekilde yıkanması, bir yere temas ettikten sonra ellerin ağza ve gözlere sürülmemesi. Dezenfektan kullanımı. Kalabalık alanlarda maske kullanımı. Kapalı alanların havalandırılması ve hijyeni. Doğru ve düzenli beslenme, düzenli uyku, bağışıklık sistemini bozacak şeylerden kaçınma, aşılanma. Toplumsal önlemlerde ise devletin toplu yaşam alalarında, ulaştırmada alacağı önlemleri kapsar.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri