Tufan Kayhan’dan yeni single: “Silüet” tüm dijital platformlarda yayında!

Tufan Kayhan’dan yeni single: “Silüet” tüm dijital platformlarda yayında!

ARBA PRODUCTION etiketiyle müzikseverlerle buluşan Tufan Kayhan, dördüncü single albümü olan “Silüet” adl
Ana Sayfa Haberler 23 Ağustos 2024 29 Görüntüleme

Kentlerin yeşil gelecek vizyonları Konak’ta vitrine çıktı

Konak Belediyesi ev sahipliğinde, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ‘İklim Zirvesi’ sona erdi. Yoğun katılımla iki gün boyunca süren zirve, iklim kriziyle mücadele deneyimleri ile bu alandaki iyi uygulama örneklerinin paylaşımıyla yeşil bir gelecek vizyonuna katkı sağladı.

Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışmalarını sürdüren Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinden gelen belediye temsilcilerinin katılımıyla İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen “İklim Zirvesi” sona erdi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II) kapsamında yürütülen “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık (Strategic Partnership for Awareness Climate and Environment) (SPACE)” projesi çerçevesinde gerçekleştirilen iki günlük zirveye katılan belediyeler, iklim kriziyle mücadele deneyimlerini ve iklim alanındaki iyi uygulama örneklerini sunumlar eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Panel ve atölyelerle zengin bir program içeriği sunan zirve, yüzlerce konuğun katılımıyla yeşil bir gelecek vizyonuna katkı sağladı.

Toker: Ekolojik değerleri öncelikleyen bir stratejik plan

Zirvenin ilk gününde Avrupa Birliği belediyelerinden gelen temsilcilerin iyi uygulama örneklerini anlatmasının ardından bu kez kürsü Türkiye’den zirveye katılım sağlayan belediyelere ayrıldı. Sunumunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliğine yönelik çalışmalarından bahseden İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Ahmet Toker, “Yeni nesil belediyecilik mottosuyla adil ve kapsayıcı kalkınmayı da odak noktasında tutarak kentin gelişimini ekolojik değerlerle öncelikleyen bir stratejik plan oluşturulması söz konusu. Belediyecilik yerel katılımcılığı da içerisine almasına gereken bir faaliyet. İklim krizinin doğurduğu yangınlarla aslında kendimizi sivil katılımcılığı da içerisinde olan bir adaptasyon sürecine sokuyoruz. İlk müdahaleyi sivil vatandaşlarla yapmak için bir teşkilatlanma kurmuştuk. Yeşil Şehir Eylem Planı ve İzmir’in Doğa ile Uyumlu Yaşam Stratejisi ile kentin doğa ile uyumlu bir yaşam vaat etmesini sağlamak amacımız” dedi.

Karaduman: 7 adet uyum eylem planı belirledik

Konuşmasının başında ilçenin temel özelliklerine dair bilgi veren Çiğli Belediyesi İklim Değişikliği Müdürlüğü Şehir Plancısı Serdar Karaduman, “İzmir’in kıyı şeridinde yer alan en uzun ilçesi olarak iklim krizinin etkilerini azaltmaya yönelik bir çalışma başlatmıştık. Bunun ilk somut belgesi Çiğli İklim Eylem Planı’ydı. Üretilen sera gazının azaltımını hedefliyoruz, risk ve kırılganlık analizleri yapıyoruz. 6 adet ilçe, bir adet de belediye için uyum eylemi belirledik. Çiğli SECAP, geçen yıl aralık ayında mecliste onaylandı. 2025-2029 stratejik planına konması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler adlı bir proje üzerine çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şahin: Atıktan para kazandıran bir belediyeyiz

Sürdürülebilirlik ve çevre ilkelerini benimsemiş bir belediye ekibiyle sahada yoğun bir mücadele verdiklerini belirten Muratpaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ceren Şahin, “İklim krizinden Akdeniz çanağının çok fazla etkileneceği bir süreç bizi bekliyor ne yazık ki. 2030 yılına kadar sera gazını emisyonunu yüzde 40 azaltmayı taahhüt ettik. Belediyemiz, Türkiye’de atığından vatandaşın para kazandığı tek belediyedir. Çevreci Komşu Kart adını verdiğimiz bir projemiz var. Projemiz büyük bir ilgi gördü. Attığınız kadar kazandığınız bir proje. Personelimiz evde ambalaj atıklarını tartarak alıyor. Kazandığınız parayı pos cihazlarının geçtiği her yerde harcama imkanınız var. 8 yıldır kesintisiz devam ettirdiğimiz projemizden vatandaşımız çok memnun. Ev ekonomisi, çevre kazanıyor, doğal kaynaklar korunuyor. Tekstil ve elektronik atıklarda da aynı sistemi gerçekleştiriyoruz. Çalıştaylarımızı her yıl bir kirlilik teması belirleyerek yapmaya başladık. Muratpaşa’da girmedik okul bırakmıyoruz, 11 bine yakın öğrenciye eğitim verdik” diye konuştu.

Maral: Elektrikli araçlarla dönüşümü sağlıyoruz

Nilüfer Belediyesi Enerji Sistemleri Mühendisi Faruk Maral, şunları söyledi: “Nilüfer Belediyesi olarak iklime duyarlı attığımız adımlar, verdiğimiz taahhütler sebebiyle; Glasgow’dan Şarm El-Şeyh’e uzanarak COP27’ye giden yolun Türkiye ayağındaki WalkCOP27 etkinlikleri için Nilüfer seçildi. Kurulu Güneş Enerji Santrallerimiz ile yılda 1500MWh üretim yapılmaktadır. Bu yıl devreye alınan 5 çatı GES Projesi ile yılda 2000 MWh üretim yapılması planlanmaktadır. Belediye bünyemizde kullandığımız araçlarımızın elektrikli araçlarla dönüşümünü sağlıyoruz. Bu kapsamda 75 adet elektrikli araç temin ettik. Yenilenebilir enerji kaynakları üzerine her yıl eğitimler veriyoruz. İlçemizdeki okullarda her yıl bitkisel atık toplama yarışması düzenliyoruz.”

Mesutgil: Atıklarımızı kullanılabilir değere dönüştürüyoruz

Belediye bünyesinde hayata geçirilen çevre dostu projelerden örnekler veren Bornova Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatma Mesutgil, “Türkiye’de son yıllarda sıcaklık rejimlerinde büyük değişiklikler gözlenmekte. Son 23 yılın en kurak yılı yaşandı. Geçen hafta da canımız, ciğerlerimiz, ormanlarımız yandı. Küresel karbon emisyonlarının yüzde 70’inden kentsel alanlar sorumlu. Bornova SECAP eylül ayında büyük ölçüde tamamlanmış olacak. Amacımız dirençli bir Bornova oluşturmak. Atık Getirme Merkezimizde 17 farklı kategoride atık toplanıp lisanslı firmalara verilmesi sağlanmaktadır. Atık Sanat Atölyemizde, atıklarımızı kullanılabilir değere dönüştürüyoruz. Organik atıklarımızı değere dönüştürüyoruz, karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Doğaya uyumlu, dirençli, yeşil ve iklim nötr bir Bornova yaratmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Şaylan: Yeşil koridor inşa edildi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Çevre Mühendisi Sinem Şaylan, yeşil bir gelecek için belediye bünyesinde yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı: “Porsuk Çayı’nda öncelikle bir yeşil koridor inşa edildi, 611 bin metrekare yeşil alan miktarı elde edildi. Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 13.8 metre kareye yükseldi. Bu projenin kentsel ısı adası etkisine de faydası var. Atık ayrıştırma tesisimizden çıkan ısıyı serada kullanıyoruz. Ulaşımda yapılan değişikliklerle şehir içi trafiğini rahatlattık. Tramvay ulaşımını hayata geçirdik, elektrikli otobüs filosu oluşturduk, bu otobüslerimizin sayısı daha da artacak. Bisikletli ulaşım arttı. Yaya ulaşımı arttı. Şehir içinde yoğun bir yaya ulaşımı yapılabiliyor.”

Gül: SECAP çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor

Buca Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü Proje Sorumlusu Ebru Nur Gül, “Yeşil Liderler Projemizde, 6 hafta boyunca toplulukları iklim değişikliği konusunda eğiterek eylem planları oluşturarak farkındalık çalışması yaptık. İklim ve Enerji İçin Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni pek çok belediyemiz gibi imzaladık ve SECAP çalışmalarımız büyük bir hızda devam etmekte. Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Ağı’na (ICLEI) üyeliğimizi 2022 yılında gerçekleştirdik. Dirençli ve sürdürülebilir bir Buca yaratmak bizim için çok önemli” dedi.

Vural: Artık acil önlemler alma vakti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu Başkanı Gökhan Taneri Vural, “Konak’ta gerçekleşen İklim Zirvesi sayesinde çok güzel iki gün geçirdik. Hem neler yaptığımızı hem de sizlerin neler yaptığını gördük. Gerçekten etkilendiğimi belirtmek isterim. Yeşil bir İstanbul hepimizin hayali, aslında bütün dünyanın yeşil olması hayalimiz. 2019 yılında İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı’nı hayata geçirdik. Bu bizim vizyon belgemiz oldu. İklim krizi, bütün belediyelerin, kurumların ve devletlerin birinci öncelikli gündemi olmalıdır. Doğa kendini koruyamıyor artık. Doğa kendini yenileyemiyor yani sürdüremiyor. Artık acil önlemler alma vakti geldi. Bu sene itibariyle sabit enerji tarafında çok ciddi projelerimiz var. 39 ilçenin her birinde ayrı planlarımız var. Eşsiz bir coğrafyada yaşıyoruz, İstanbul doğal güzellikleri ve ekolojik değerleriyle ile çocuklarımıza bırakacağımız bir miras. Bu mirası bırakabilmek için elimizden gelen çalışmayı yapacağız” sözleriyle mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Çocuk ve gençlerden politika önerileri

Türkiye’deki belediyelerin iyi uygulama örneklerine ilişkin sunumların ardından zirvenin son etkinliği “İklim Paneli” oldu. Moderatörlüğünü Sosyal İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Tuğrulöz’ün yaptığı panelde, ECORDING Operasyon Lideri Barış Umut Gümrükçü, Sosyal İklim Derneği Çocuk Yürütme Kurulu Üyesi İlkim Derin Ören ve Sosyal İklim Derneği Gençlik Elçisi Doğukan Tokçin konuşmacı olarak yer aldı. Panelde söz alarak kendilerini katılımcılara tanıtan konuşmacılar, iklim krizine karşı bulundukları sosyal girişimler içerisinde hayata geçirdikleri çalışmaları ve politika önerilerini paylaştı. Ayrıca yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele süreçlerinde çocuklar ve gençlerin aktif rol almalarını sağlamaları gerektiği belirtildi. Farkındalık eksikliğinin giderilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yapan konuşmacılar, bu konuda belediyelere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.

Acar: İş birliklerimizin artmasını diliyoruz

Dolu dolu geçen yeşil zirvenin kapanış konuşmasını ise SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar yaptı. Zirveye katılım ve katkılarından dolayı tüm konuklara teşekkür eden Acar, “İklim Zirvesi’nde iki gün boyunca bizlerle olduğunuz için çok teşekkür ederiz. Avrupa Birliği ve Türkiye belediyeleri ile iletişimde kalacağız, iş birliklerimizin artmasını diliyoruz” temennisinde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri