Geleneksel Bakırköy Belediye Başkanlığı koşusu Veliefendi Hipodromu’nda yapıldı. 38. kez koşulan yarışa yarışseverler yoğun ilgi gösterdi

Geleneksel Bakırköy Belediye Başkanlığı koşusu Veliefendi Hipodromu’nda yapıldı. 38. kez koşulan yarışa yarışseverler yoğun ilgi gösterdi

Geleneksel Bakırköy Belediye Başkanlığı Koşusu, dün akşam Veliefendi Hipodromu’nda koşuldu. 38. kez koşu
Ana Sayfa Sağlık 24 Ağustos 2024 17 Görüntüleme

Yaz aylarında aşık olma eğilimi artırıyor ama! Yaz aşkları kısa ömürlü oluyor…

Güneş ışığına maruz kalmanın uyku düzenimizi kontrol eden melatonin üretimini düzenlediğini ve bizi daha uyanık ve enerjik hissettirdiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yüksek serotonin seviyeleri de, genel ruh halimizi iyileştirir ve bizi daha pozitif, enerjik ve sosyal hale getirir. Bu duygusal iyilik hali, yeni insanlarla tanışma ve romantik ilişkiler kurma eğilimimizi artırabilir.” dedi. Yaz aşklarının genellikle kısa sürmesinin nedenlerine de değinen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Yaz aşkları genellikle eğlence ve anın tadını çıkarma odaklıdır. Bu tür ilişkiler, derin ve uzun vadeli bağlar kurmaktan ziyade, geçici bir heyecan ve mutluluk arayışıyla şekillenir.” açıklamasını yaptı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, yaz aşklarından ve yaz aşklarının neden kısa sürdüğünden bahsetti.

Yaz ayları romantik ilişkilerin başlamasına katkıda bulunuyor

Araştırmalara göre yaz aylarında ve güneşli günlerde insanların daha çabuk aşık olma eğiliminde olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu durumun psikolojik ve biyolojik nedenleri vardır.” dedi.

Güneş ışığının, vücudumuzda mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyelerini artırdığını söyleyen Özgenur Taşkın, “Yüksek serotonin seviyeleri, genel ruh halimizi iyileştirir ve bizi daha pozitif, enerjik ve sosyal hale getirir. Bu duygusal iyilik hali, yeni insanlarla tanışma ve romantik ilişkiler kurma eğilimimizi artırabilir. Ayrıca, yaz aylarında tatil, sosyal etkinlikler ve dışarıda daha fazla vakit geçirme gibi aktiviteler de yeni romantik ilişkilerin başlamasına katkıda bulunur.” şeklinde konuştu.

Gün ışığı modumuzu ve enerjimizi yükseltiyor

Gün ışığının, ruh halimiz ve beynimiz üzerinde önemli etkilere sahip olduğuna vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Güneş ışığına maruz kalmak, beynimizin melatonin üretimini düzenler. Melatonin, uyku düzenimizi kontrol eden bir hormondur ve gün ışığı, melatonin seviyelerimizi düşürerek bizi daha uyanık ve enerjik hissettirir. Ayrıca, gün ışığı, serotonin üretimini artırır. Serotonin, ruh hali, iştah ve uyku gibi birçok vücut fonksiyonunu etkileyen bir hormondur. Yeterli gün ışığı almamak, depresyon ve anksiyete gibi ruh hali bozukluklarına yol açabilir. Özellikle kış aylarında görülen mevsimsel duygudurum bozukluğunun sebeplerinden biri de güneş ışığı eksikliğidir.” şeklinde bilgi verdi.

İlişkinin geçici olup olmadığının işaretleri iletişim tarzında saklı!

Bir ilişkiye başlayan kişinin, aşka geçici mi yoksa kalıcı mı baktığını anlamanın bazı davranışsal ve duygusal işaretlerle mümkün olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Geçici veya yüzeysel bir ilgi, genellikle yüzeysel konulara odaklanma, derin ve anlamlı sohbetlerden kaçınma ve ilişkiyi hafife alma gibi işaretlerle kendini gösterir. Öte yandan, kalıcı bir ilişki arayışında olan bir kişi, partneriyle derin bağlar kurmaya çalışır, geleceğe yönelik planlar yapar ve duygusal olarak daha açık ve dürüst olur.” dedi.

Bu işaretleri analiz etmek içinse, kişinin iletişim tarzına, partnerine olan bağlılık düzeyine ve ilişkinin ilerleyişine dikkat etmenin önemli olduğunu dile getiren Özgenur Taşkın ayrıca, kişinin geçmiş ilişki deneyimleri ve ilişkilere genel bakışı hakkında açık ve dürüst bir iletişim kurmanın, bu konuda daha fazla bilgi sağlayacağını söyledi.

Yaz aşkları neden kısa sürer?

Yaz aşklarının genellikle kısa sürmesinin birkaç nedeni olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “İlk olarak, yaz ayları, tatil ve geçici aktivitelerin yoğun olduğu bir dönemdir. Bu süre zarfında insanlar, günlük rutinlerinden uzaklaşır ve farklı sosyal ortamlara girerler. Bu tür geçici ve değişken ortamlar, kısa süreli romantik ilişkilerin oluşmasına zemin hazırlar.” dedi.

“İkinci olarak, yaz aşkları genellikle eğlence ve anın tadını çıkarma odaklıdır.” diyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu tür ilişkiler, derin ve uzun vadeli bağlar kurmaktan ziyade, geçici bir heyecan ve mutluluk arayışıyla şekillenir. Son olarak, yaz mevsiminin bitmesi ve insanların normal yaşamlarına dönmeleri, bu tür ilişkilerin sona ermesine yol açabilir. Yaz aşkları genellikle, mevsimsel ve geçici bir bağın ürünüdür ve bu nedenle kısa sürede sona erme eğilimindedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri