Ana Sayfa Sağlık 31 Ağustos 2024 26 Görüntüleme

Keyifli aktivitelerle rahatlayamıyorsanız bunu deneyin! Gevşeme teknikleri hem zihinsel hem fiziksel iyilik hali sağlıyor…

Stresin sindirim sistemi, sinir sistemi ve kalp dolaşım sisteminde sorunlara ve hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Keyif veren faaliyetlerin fiziksel ve zihinsel yönden olumlu etkileri olsa da bazen yeterli olmayabilir. Bu durumda çeşitli gevşeme yöntemleri ve teknikleri kullanılabilir.” dedi. Gevşeme tekniklerinin kapsamlı tedavi konsepti gerektiren hastalıklarda da destek olarak kullanılabileceğine değinen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, psikoterapi teknikleri arasında hipnoterapinin gevşeme konusunda etkili bir yöntem olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, stresin azaltılması ve iyilik halinin sağlanması için kullanılabilen gevşeme teknikleri hakkında bilgi verdi.

Stres, bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkartıyor

Günlük hayatta yaşanılan zorluklar sonucu oluşan stresin, bireyin beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Sık sık gerginlik yaşayan insanlar kendini çoğunlukla bitkin ve halsiz hisseder.” dedi.

Stresin sindirim sistemi, sinir sistemi ve kalp dolaşım sisteminde sorunlara ve hastalıklara yol açabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Stres ayrıca bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir ve kişileri enfeksiyon hastalıkları gibi sorunlara daha yatkın hale getirebilir. Yaraların geç iyileşmesi ve aşıların daha az etki etmesi de stresin sonucu olabilir.” şeklinde konuştu.

Gevşeme yöntemleri bazı psikolojik ve fiziksel hastalıkların tedavisinde etkili 

“Vücut yoğun stres nedeniyle aşırı zorlanırsa, bunu genellikle kişiden kişiye değişebilen bir veya birden fazla uyarı sinyaliyle gösterir.” diyen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, en sık gözlenen belirtilerin baş ağrısı, boyun ve sırtta gerginlikler ve mide-bağırsak sistemindeki bozukluklar olduğunu dile getirdi.

Spor, yürüyüş, dans gibi keyif veren faaliyetlerin fiziksel ve zihinsel yönden olumlu etkileri olsa da bazen yeterli olmayabileceğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, bu durumda çeşitli gevşeme yöntemleri ve tekniklerinin yardımcı olabileceğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Gevşeme yöntemlerinin anksiyete bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon veya baş ağrısı gibi bazı psikolojik ve fiziksel hastalıklarda tedavi yönünden etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Gevşeme teknikleri çok çeşitlidir. Birey meditasyon yönteminde olduğu gibi hareket gerektirmeyen, tamamen kendine odaklanarak saf düşünsel yöntemlerle gevşeyebileceği gibi, yoga örneğinde olduğu gibi kasların esnetme, kasma, gevşetme hareketleri ile aktif şekilde kullanıldığı yöntemler de uygulanabilir.”

Gevşeme teknikleri, kapsamlı tedavi konseptlerine destek olarak da kullanılabilir

Mindfulness olarak adlandırılan bilinçli farkındalık tekniğinin gevşeme amacı ile ortaya çıkmış bir teknik olmadığını belirten Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Ancak yapılan uygulamalar bir çok psikolojik sorunun çözümüne yardımcı olabildiği gibi stresle baş etme ve gevşeme üzerinde de olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.” dedi. 

Gevşeme tekniklerine fiziksel ve zihinsel bir çok hastalığın tedavisi için başvurulsa da, kanser hastalığında olduğu gibi, kapsamlı bir tedavi konseptine destek olarak da kullanılabileceğine işaret eden Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Nefes alma teknikleri ile yapılan uygulamalar, fiziksel ve zihinsel iyilik halini sağlayabilmektedir. Dolaşım sistemi, sindirim sistemi ve akciğerleri olumlu etkiler. Vücuda oksijen alımının artması zihnin dinlenmesini, vücudun rahatlamasını sağlar. Uyku kalitesi artar. Hafıza, dikkat, karar verme becerilerini geliştirir. Üretkenlik ve verimliliği arttırır.” açıklamasını yaptı.

“Hipnoterapi, gevşeme konusunda da etkili bir psikoterapi yöntemi”

Psikoterapi tekniklerinin de gevşeme konusunda yararlı olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, “Hipnoterapi bu konuda ilk akla gelen psikoterapi yöntemidir. Psikolojik sorunların çözümünde depresyon, anksiyete gibi duygudurumu bozukluklarından bağımlılığa, cinsel işlev bozukluklarından yeme bozukluğuna, sınav kaygısından sosyal kaygıya kadar bir çok psikolojik sorunun çözümünde etkili bir şekilde kullanılan hipnoterapi, gevşeme konusunda da etkili bir psikoterapi yöntemidir. Bu konuda uzman kişilerden destek alıp bireysel iyi oluşunuzu da sağlayabilirsiniz.” Şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri