Balçova’ya 3 kardeş kent geliyor

Balçova’ya 3 kardeş kent geliyor

Balçova Belediye Meclisi Ekim Ayı Birinci Oturumunda Tire Belediyesi, Nevşehir’in Derinkuyu Belediyesi v
Ana Sayfa Kültür & Sanat 7 Ekim 2024 50 Görüntüleme

34. Akbank Caz Festivali hız kesmeden devam ediyor!

Sanatın ve sanatçının daimî destekçisi Akbank’ın uzun soluklu kültür-sanat etkinliklerinden 34. Akbank Caz Festivali, Şehrin Cazi Hali’ni müzikseverle buluşturmaya devam ediyor.

 

Organizasyonu ve içerik planlaması Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen ve 13 Ekim’e kadar sanatseverlere unutulmaz bir deneyim sunacak olan festivalin son hafta programı şöyle:

 

7 EKİM 2024 HAFTASI FESTİVAL PROGRAMI 

 

Kurt Elling

7 Ekim 2024 // Cemal Reşit Rey Konser Salonu

 

Turneler ve stüdyolarda geçen 25 yıllık kariyerinde tam 16 kez Grammy Ödülü’ne aday gösterilen ve 2 ödülün sahibi olan Kurt Elling, birçok prestijli yayın tarafından tüm zamanların özgün caz vokalistlerinden biri olarak anılıyor. Hatta The Guardian’ın Elling’i “süper güçlere sahip bir Sinatra” olarak tanımladığını hatırlamakta fayda var. Eşsiz çağdaş beat yazarlığı ile tanınan Chicago çıkışlı müzisyen, caz vokalinin parametrelerini ve kelime dağarcığını genişletti. Bugüne dek Branford Marsalis, Danilo Perez, Fred Hersch, Charlie Hunter ve Stefon Harris gibi caz dünyasının önemli figürleriyle çalışmalar yapan vokalistin diskografisinde; Blue Note, Concord Jazz, Okeh gibi köklü etiketlere rastlamak mümkün. Elling’in mirasına dair en güzel yorumlardan biri, ABD’li şair Robert Pinsky’den geliyor: “Kurt Elling’in sanatında şiir ve müzik arasındaki kadim, tatlı ve güçlü bağlara; cazın sesi aracılığıyla yeni bir spiritüel varlık katıyor.” Nefes kesen bariton sesi ve modern klasikleriyle Kurt Elling, 7 Ekim’de Cemal Reşit Rey sahnesinde.

 

Kurt Elling: Vokal

Tommy Smith: Saksafon

Pete Johnstone: Piyano

Calum Gourlay: Bas

Alyn Cosker: Davul

 

Tatiana Eva-Marie 

8 Ekim 2024 // Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu

 

New York Times’ın “Gypsy jazz’ın çalıbülbülü” yakıştırmasını yaptığı; Vanity Fair’in “caz sahnesini silkeleyen milenyal” olarak tanımladığı Tatiana Eva-Marie, 20. yüzyılın farklı aralıklarında farklı coğrafyalarda üretilmiş müziklerden ilham alıyor. Brooklyn’de yerleşik müzisyen; aile mirası Fransız ve Roman geleneklerinden, 1920’ler Paris’inin sanat dünyasından, Amerikan caz standartlarından nüansları kompozisyonlarında buluşturuyor. Django Reinhardt, Sidney Bechet ve Cole Porter gibi bestecilerden öğrendiklerini kendi kaleydoskopundan geçiren Eva-Marie, muhtemelen en çok kurucusu olduğu Avalon Jazz Band ile tanınıyor. Şarkıcılığı ve orkestra liderliğinin yanı sıra oyunculuk ve yazarlık da yapan Tatiana Eva-Marie, GroundUp Music etiketiyle yayımlanan yeni albümü Djangology’nin ardından, 9 Ekim’de Ses Tiyatrosu’nda.

 

Tatiana Eva-Marie: Vokal

Daniel Garlitsky: Keman

Charles Fréchette: Gitar

Jérémie Pellaz: Gitar

Jean-Baptiste Guerrier: Bas

 

 

Bilge Günaydın Quintet

8 Ekim 2024 // Akbank Sanat

 

Piyanist, besteci ve aranjör Bilge Günaydın, William Paterson University Caz Kompozisyon Yüksek Lisans Programı’ndan 2023’te mezun olmasının ardından eğitim hayatını tam burslu ve asistanlık statüsü ile sürdürdü; Bill Charlap, Pete McGuinness, Cecile Bridgewater, Steve Nelson ve Ed Neumeister gibi pek çok değerli isimle çalıştı. İlk albümü Daydreams (2020) Ada Müzik ve Japon plak şirketi Inpartmaint tarafından yayımlandı. All About Jazz Dergisi tarafından etkileyici bir çıkış olarak değerlendirildi ve övgüler topladı. Müzisyenin ikinci albümü Sketches of Green (2022) ise Drom NYC ve Innsbruck Records iş birliği ile dijital platformlarda yerini aldı. Uzun yıllardır kendi proje ve bestelerini üreten piyanist, aynı zamanda BMI Jazz Composers ve ISJAC (Uluslararası Caz Bestecileri Derneği) üyesi ve bu kurumlarla big band ve orkestra müziği üzerine olan ortak çalışmalarına aktif olarak devam etmekte. Bilge Günaydın; caz çatısı altında modern ve klasik müzik etkilerine sahip, Türkiye’nin mozaik kültüründen ve müziğinden de ilham alan besteleri ve değerli müzisyenlerden oluşan beşlisiyle 8 Ekim’de 34. Akbank Caz Festivali kapsamında Akbank Sanat’ta sahne alacak.

 

Bilge Günaydın: Piyano

Barış Doğukan Yazıcı: Trompet

Bulut Gülen: Trombon

Alper Yılmaz: Bas

Ekin Cengizkan: Davul

 

 

K-Jazz: Sori Quartet

9 Ekim 2024 // Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu

 

Kore cazının kapsama alanı, dünyanın dört bir yanında gördüğü ilgiyle genişlemeye devam ediyor. Sori Quartet de Avrupa’nın Amsterdam, Berlin, Londra ve Stuttgar kentlerinde ikamet eden dört maceracı Koreli doğaçlamacının birlikteliğiyle hayat bulmuş, heyecan uyandırıcı bir grup. Davulda Sun-Mi Hong, vokalde Song Yi Jeon, daegum’da (geleneksel bambu flüt) Hyelim Kim ve piyanoda Gee Hye Lee’den oluşan dörtlü, doğaçlama pratiklerini Kore’nin büyüsüyle buluşturduğu yeni materyalleriyle Avrupa’daki caz dinleyicilerinin favorilerinden birine dönüştü. Sori Quartet’in yaratıcı ve yenilikçi ifadesi; caz ve Kore müzik geleneklerinin renkli karışımına özgür doğaçlamayı da ekliyor. 34. Akbank Caz Festivali’nin konuğu olarak İstanbul’a gelecek dörtlü, 9 Ekim Çarşamba akşamı, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Kore Kültür Merkezi’nin katkılarıyla, Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda dinlenebilir.

 

Sun-Mi Hong: Davul

Song Yi Jeon: Vokal

Hyelim Kim: Daegum 

GeeHye Lee: Piyano

 

 

Mehmet Uluğ Gecesi: Burhan Öçal & Jamaaladeen Tacuma 

Trakya Funk featuring Gazapizm & King Noli

9 Ekim 2024 // Babylon

 

Mehmet Uluğ’u ve şehrin müzik hayatına bıraktığı derin izleri, aramızdan ayrılışının 11. yılında anmak için 9 Ekim akşamı Babylon sahnesinde buluşacağız. Akbank Caz Festivali’nin her edisyonunda düzenlediği Mehmet Uluğ Gecesi’nde bu yıl sahne iki yaşayan efsane, Burhan Öçal ve Jamaaladeen Tacuma’nın hayata geçirdiği Trakya Funk projesi ve konuklarının. İki eski dost virtüöz, Öçal’ın Trakya bölgesinden usta müzisyenlerle iş birliği yaptığı ve doğum yeri olan Kırklareli’nin müzikal mirasına saygı duruşunda bulunduğu özel projesi Trakya All Stars’a yeni bir soluk kazandırıyor. 1998’de çıkardıkları Groove Alla Turca albümü sonrası, bu anlamlı gecede yeniden buluşacak Öçal ve Tacuma’ya, konukları King Noli ve Gazapizm de mikrofon başında eşlik edecek. Projenin adı Trakya Funk’ın da ima ettiği gibi, bu gece, dinleyicileri gelenek ve modernitenin dinamik bir birleşimine taşıyacak ve kültürel sınırları aşan unutulmaz bir müzik deneyimi sunacak.

 

Jamaaladeen Tacuma: Bas

Burhan Öçal: Perküsyon

King Noli: Klavye ve vokal

Gazapizm: Vokal

 

Trakya All Stars 

Ümit Adakale: Darbuka 

Yaşar Çakırlar: Klarnet 

İsmail Papis: Keman

Ahmet Demirkıran: Cümbüş

Recep: Zurna

 

 

Aydın Kahya & Rustam Rahmedov Duo 

9 Ekim 2024 // Akbank Sanat

 

Vokalist Aydın Kahya ve orkestra şefi, piyanist, besteci Rustam Rahmedov, duo performanslarıyla 34. Akbank Caz Festivali programında. Ankara doğumlu Aydın Kahya, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nda üstün başarı ile tamamladığı eğitiminin ardından Prof. İlhan Baran ve Keisha Brown ile kompozisyon ve vokal teknikleri üzerine çalıştı. Diskografisinde Önder Foçan’ın Blue Note etiketli ilk Türkçe caz albümü Vocalists (1999) ve Tony Jones’un İstanbul Party (2006) isimli R&B albümü bulunmakta. Aşkabat’ta opera sanatçılarından oluşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Rustam Rahmedov ise Türkmenistan Ulusal Konservatuvarı Piyano Bölümü’nden Onur Öğrencisi olarak mezun olduktan sonra saygın piyano yarışmalarında elde ettiği derecelerle solist olarak başarısını perçinledi. 2023-2024 sezonu itibarıyla Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefliği görevini sürdürmekte. Aydın Kahya & Rustem Rahmedov Duo, “The Best Movie Songs Of All Time” projesiyle 9 Ekim akşamı Akbank Sanat sahnesinde.

 

Aydın Kahya: Vokal

Rustam Rahmedov: Piyano

 

 

Harold López Nussa Timba a la Americana” featuring Grégoire Maret with Thibaud Soulas & Ruy Adrian López-Nussa

10 Ekim 2024 //  Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

 

2005’te Montreux Jazz Piano yarışmasını kazanan Kübalı piyanist Harold López-Nussa, yaklaşık 20 yıldır küresel müzik sahnesinde adından söz ettirmeye devam ediyor. Küba Ulusal Senfoni Orkestrası, Gilles Peterson ve Leo Brouwer gibileriyle yaptığı çalışmaların yanı sıra bir orkestra lideri olarak da daimi üretim hâlinde. 2023’te Timba a la Americana ile Blue Note Records kataloğunda yerini alan Harold López-Nussa, bu albümün prodüktör koltuğunu Snarky Puppy ile tanınan Michael League’e teslim etmişti. İlhamını ailesinin Küba’dan Fransa’ya taşındığı ilk kışta yaşadığı ev hasretinden alan albüm, Latin caza tam anlamıyla modern bir yorum getirirken; kışkırtıcı, alabildiğine renkli ve zahmetsizce bir bütün oluşturan 10 şarkıdan oluşuyor. 10 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde dinleyeceğimiz López-Nussa’nın mesajı çok net: “Dans etmeyi ve insanların dans etmesini her zaman çok severim. Bu, bana müziğin canlı bir şey olduğunu söyler.”

 

Harold López-Nussa: Piyano

Grégoire Maret: Armonika

Luques Curtis: Bas

Ruy Adrian López-Nussa: Davul

 

Kahil El’Zabar Masterclass

10 Ekim 2024 // Akbank Sanat

 

Saat:12:00-14:00

Ethnic Heritage Ensemble’ın 50. yıl dönümünde Kahil El’Zabar, perküsyonist ve besteci kimliğiyle vereceği ustalık sınıfı, katılımcılara Kahil El’Zabar ve Ethnic Heritage Ensemble’ın sesini yakından tanıma fırsatı sunmakta. Ustalık sınıfı 10 Ekim saat 12:00’de Akbank Sanat’ta.

Kahil El’Zabar: Perküsyon, davul
Corey Wilkes: Trompet
Alex Harding: Baritone saksafon
Ishmael Ali: Çello
 

 

Kahil El’Zabar’s Ethnic Heritage Ensemble

10 Ekim 2024 // Akbank Sanat

 

Amerikalı çok yönlü müzik insanı Kahil El’Zabar’ın 1974’te kurduğu Ethnic Heritage Ensemble, yıllar içinde değişen kadro ve formasyonlarla, hem Siyah müzik geleneklerinin köklerine temas ediyor hem de bu kanonda yeni patikalar inşa ediyor. Light Henry Huff, Kalaparusha Maurice Macintyre, Joseph Bowie ve Craig Harris gibi saygın müzisyenlerin de çeşitli dönemlerinde parçası olduğu Ethnic Heritage Ensemble, kuruluşunun 50. yılına denk gelen 2024’ü; Open Me, A Higher Consciousness of Sound and Spirit adlı albümle taçlandırdı. Koleksiyon, El’Zabar’ın orijinal kompozisyonlarını Miles Davis, McCoy Tyner ve Eugene McDaniels’ın zamanlar ötesi klasikleriyle birleştiriyor. Perküsyoncu, besteci, moda tasarımcısı ve Association of Creative Musicians’ın (AACM) eski başkanı Kahil El’Zabar, kariyerinin belki de en üretken dönemini geçiriyor ve 70’lerinde olmasına rağmen hiçbir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Ethnic Heritage Ensemble’ın 50 yıllık birikimini sahneye taşıyacak konser, 10 Ekim’de Akbank Sanat’ta.

 

Kahil El’Zabar: Perküsyon, davul

Corey Wilkes: Trompet 

Alex Harding: Bariton saksafon

Ishmael Ali: Çello

 

 

Takuya Kuroda 

10 Ekim 2024 // Babylon

 

Japonya’nın Kobe şehrinde dünyaya gelen trompetçi Takuya Kuroda; caz, soul, funk, post-bop, fusion ve hip hop unsurlarını, her daim yenilikçi duyulan bir yaklaşımla tek potada eritiyor. New York’ta tamamladığı caz eğitiminin ardından Kuroda’nın yolu, vokalist ve besteci José James ile kesişti ve onunla beraber yaptığı kayıtların ardından şehrin müzik sahnesinin aranan figürlerinden birine dönüştü. DJ Premier’in BADDER grubu ve Akoya Afrobeat gibi oluşumların parçası olan Takuya Kuroda, 2010’dan bu yana yayımladığı yedi albümle Concord, Blue Note, P-Vine ve First Word gibi plak şirketlerinin kataloglarına adını yazdırdı. Altı parçadan oluşan son albümü Midnight Crisp, müzisyenin müzikal yolculuğunun çeşitliliğini bir kez daha ispatlayan sürükleyici bir kayıt. 34. Akbank Caz Festivali kapsamında 10 Ekim’de Babylon’da sahne alacak Takuya Kuroda’ya Corey King, Lawrence Fields, Rashaan Carter ve Adam Jackson’dan oluşan orkestrası eşlik edecek.

 

Takuya Kuroda: Trompet

Corey King: Trombon

Lawrence Fields: Piyano

Rashaan Carter: Bas

Adam Jackson: Davul

 

 

Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quintet “Jazzy, Rocky, Funky”

11 Ekim 2024 // Akbank Sanat 

 

1980’lerden bu yana sahnede olan Ayşegül Yeşilnil ve Nezih Yeşilnil, müzisyen ve yorumculuğun yanı sıra akademi ile görsel ve plastik sanatlar üzerinden de caza temas ettikleri bir serüvene sahip. Kariyerleri boyunca Türkiye ve küresel caz sahnesinden pek çok müzisyenle birlikte çalışan Yeşilnil çifti, 35 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra İzmir’e döndü ve bugünlerde kendi orkestralarıyla konserler vermeye devam ediyor. 11 Ekim akşamı Akbank Sanat’ta gerçekleşecek Jazzy, Rocky, Funky konserleriyle 34. Akbank Caz Festivali’ne konuk olacak bu iki deneyimli müzisyen, performanslarını şu sözlerle özetliyor: “Yazıldıkları dönemde müzik listelerinin ilk sıralarında yer alan, kimi zaman başyapıt olan, dönemlerinin müzik stillerine yön vermiş şarkılardan oluşan bir repertuar Jazzy, Rocky, Funky. Müzikal birikimimiz ile tarzların ritmik, melodik, armonik yapısının fusion mantığıyla bir analizi. Ne çaldığın değil; nasıl çaldığından yola çıkan bir müzik anlayışı ve sürprizli düzenlemeler…” Bu özel projede; özlediğimiz parçalar, 55. sanat yılını kutladığımız ve “İKSV Yaşam Boyu Başarı Ödülü”ne sahip Nezih Yeşilnil’in sürpriz düzenlemeleriyle yeniden hayat buluyor.

 

Ayşegül Yeşilnil: Vokal 

Nezih Yeşilnil: Kontrbas

Önder Focan: Gitar

Yahya Dai: Saksafon

İzzet Hiçkalmaz: Davul

 

 

Rodrigo Amarante

11 Ekim 2024 // Babylon 

 

1976 yılında Rio de Janeiro’da doğan Rodrigo Amarante, müzikal serüveninin her durağı ilgi çekici anlarla dolu bir müzik insanı. Kendisini dünya çapında bir üne kavuşturan, Netflix’in meşhur dizisi Narcos’un tema müziği olan “Tuyo” adlı bestesiydi elbette ama Amarante diskografisi çok çeşitli harikalar barındırıyor. Orquestra Imperial ile samba, Los Hermanos ile ska alemlerine dalmış olan müzisyen, Fab Moretti (The Strokes) ve Binki Shapiro ile kurduğu Little Joy ile bir alternatif rock albümü de yayımlamıştı. Folk tınılarında gezindiği ilk albümü Cavalo’nun 2014’e tarihleniyor. “Hafızayı bir boyama kitabına benzetiyorum” diyerek içe dönük şarkılarla renklendirdiği ikinci solo işi Drama ise doğduğu toprakların sıcaklığını yaşatan bir koleksiyon. Brezilya müziğinin ikonları arasında yer alan Gal Costa ve Gilberto Gil ile de çalışmış olan Rodrigo Amarante, 11 Ekim akşamı Babylon’da.

 

Rodrigo Amarante: Gitar, piyano ve vokaller

 

Hayal gücümüzü harekete geçirip çılgın bir orkestrayla eğlenmenin tam zamanı! Ama bu sıradan bir orkestra değil; burada ses, hareket, çizgiler ve renkler, en beklenmedik hâlleriyle karşınızda! İçimizdeki ve etrafımızdaki sesleri ve hareketleri keşfederek kendi bestelerimizi yaratacak; bu besteleri renklerle resmetmenin heyecanını yaşayacağız. Çok disiplinli bir işaret dili olan soundpainting aracılığıyla, doğaçlama sesler çıkaracak ve bu sesleri kâğıt üzerinde çizgilere dönüştüreceğiz. Hem sesin hem de çizginin doğaçlama yolculuğuna katılmak isteyen herkesi bu deneyime davet ediyoruz!

 

Yaş Grubu: 7-12

Süre: 75 dakika

 

 

Çağının Ötesinde Müzisyen İsmet Sıral ve “Belgeselin Belgeseli” 

12 Ekim 2024 // HuginveMunin Kültür ve Sanat Paylaşım Platformu

 

Kurduğu büyük orkestraların yanı sıra 60’lar ve 70’lerde dünyaca ünlü müzisyenlerle konserler veren saksafon ustası İsmet Sıral’ı ve onun sıra dışı müzikal vizyonunu yeniden keşfetmeye davetlisiniz. İsmet Sıral Creative Music Studio (ISCMS) direktörü ve araştırmacı Dost Kip tarafından hazırlanan ve 22 yıllık belgesel ve festival sürecine ışık tutan Belgeselin Belgeseli; İsmet Sıral’ın müziği, kişiliği ve vizyonunu derinlemesine inceleyen bir yolculuk sunuyor. Bu belgesel, söyleşi ve dinleti etkinliğinde, İsmet Sıral’ın müzik dünyasına bıraktığı derin izlerin yanı sıra yerleşik bir mekânda tüm bu mirası geleceğe taşıyacak uluslararası bir üretim merkezi kurmanın koşulları ve Türkiye’de yaratıcı müziğin ufku hakkında konuşulacak. Söyleşinin ardından Ayşe Tütüncü ve Meriç Demirkol, ISCMS 2010 “Seyyar Satıcılar Sahnede” konserine gönderme yapan doğaçlama performansıyla sahnede olacak.

 

Caz programcıları Leyla Diana Gücük ve Nazlı Toprak moderatörlüğünde düzenlenen söyleşi ve belgesel gösterimi, İsmet Sıral’ın yaşamı boyunca edindiği evrensel dostlukları, müzikal yolculuğunu ve ölümünden yıllar sonra düzenlenen ISCMS etkinlikleriyle bir kez daha ortaya konan uluslararası etkisini gözler önüne seriyor. HuginveMunin Kültür ve Sanat Paylaşım Platformu’nda gerçekleşecek iki saatlik oturumda Sıral’ın kişisel arşivlerinden, ses kayıtlarına ve yakın dostlarının tanıklıklarına kadar birçok değerli bilgiye değinilecek; İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında gerçekleşen ISCMS projesinin ilginç temalara sahip konser ve etkinliklerinden bölümler izlenecek. 

 

Moderatörler: Leyla Diana Gücük ve Nazlı Toprak

Konuk: ISCMS Direktörü Dost Kip

Sanatçılar: Ayşe Tütüncü (piyano) ve Meriç Demirkol (saksafon)

 

 

Adi Oasis

12 Ekim 2024 // Babylon

 

Bir koroya katıldığı 5 yaşından itibaren hayatının her aşamasında sahnede olan Adi Oasis’in parçaları soul, funk ve R&B tınılarıyla dinleyiciyi ayağa kaldırıyor. Karayipler göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Paris’te dünyaya gelen müzisyen, öğrencilik yıllarının ardından New York’a yerleşti ve kariyerini burada şekillendirdi. Aralarında Gilles Peterson, Lenny Kravitz, Thundercat ve Anderson .Paak’ın yer aldığı pek çok müzisyenle dünyanın dört bir yanında sahne alan Adi Oasis, 2018’den beri solo üretimlerini sürdürüyor. Yüksekte uçan vokalleri, sımsıkı groove’a tutunan basları ve retro-fütüristik prodüksiyon anlayışıyla parlayan son albümü Lotus Glow’u şu sözlerle tanımlıyor: “Tematik olarak yeni albümüm korkusuz, ancak savunmasız ve bir yandan da daha politik. Çünkü ben bir Siyah kadın göçmenim ve bunlar benim gerçeklerim.” İlk İstanbul konserini Akbank Caz Festivali kapsamında verecek Adi Oasis, 12 Ekim’de Babylon’da.

 

Adi Oasis: Vokal, bas

Ben Hoffman: Klavye

Dru McLean: Davul

Aylwin Steele: Gitar

 

 

Brad Mehldau Trio

12 Ekim 2024 // Cemal Reşit Rey Konser Salonu

 

Çağdaş caz piyanosunun en lirik ve içten seslerinden biri olan Brad Mehldau, 1980’lerin sonlarından bu yana caz geleneklerini ayrıksı uçlarla buluşturduğu benzersiz bir yol çizdi. Kendisi her şeyden önce, spontane bir fikirden doğabilecek sürprizlere değer veren bir doğaçlamacı. Aynı zamanda müziğin biçimsel mimarisine karşı da derin bir hayranlık duyuyor ve bu da çaldığı her şeyi etkiliyor. The New York Times; Joshua Redman, Pat Metheny, Ambrose Akinmusire, Kurt Elling, Mark Guiliana gibi farklı ekol ve dönemlerden müzisyenlerle üretimler yapan Mehldau’yu “Geride kalan 20 yılın en etkili caz piyanisti” sözleriyle tanımlıyor. Basta Felix Moseholm ve davulda Jorge Rossi’nin yer aldığı trio’suyla Akbank Caz Festivali’ne konuk olacak Brad Mehldau, 12 Ekim akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda.

 

Brad Mehldau: Piyano

Felix Moseholm: Bas

Jorge Rossi: Davul

 

Antonio Sánchez Quartet ft. Seamus Blake, Aydın Esen, Orlando le Fleming

13 Ekim 2024 // Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

 

Meksikalı davulcu Antonio Sánchez, gençlik yıllarından bu yana ülkesinin Latin, caz ve rock sahnesinde pek çok müzisyen ve grupla iş birlikleri yaptı. 18 yılda 9 albüme birlikte imza attığı Pat Metheny’nin orkestrasının en değerli üyelerinden biri olan Sánchez, bugüne dek dört Grammy Ödülü kazandı. Kariyerinin dönüm noktalarından biri, Alejandro González Iñárritu’nun 2014 tarihli Birdman filmi için bestelediği müzikler elbet. Bol konuklu son albümü SHIFT (Bad Hombre Vol. II) ise tüm enstrümanlarını çalıp prodüktörlüğünü de bizzat üstlendiği bir kayıt. Günümüzün heyecan yaratan virtüözlerinden biri olan Antonio Sánchez, Akbank Caz Festivali’ne saksafonda John Scofield’in “eşi benzeri yok” sözleriyle tanıttığı Seamus Blake, piyanoda solo kayıtlarının yanı sıra Pat Metheny, Miroslav Vitous, Dave Liebman, George Garzone gibi isimlerle de üreten Aydın Esen ve basta ABD doğaçlama sahnesinin gediklilerinden ve en özgün seslerinden biri olan Orlando le Fleming’den oluşan dörtlüsüyle konuk oluyor. Konser, 13 Ekim’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde.

 

Antonio Sánchez: Davul 

Seamus Blake: Saksafon

Aydın Esen: Piyano

Orlando le Fleming: Bas

 

 

Tom Skinner

13 Ekim 2024 // Borusan Müzik Evi

 

İngiliz davulcu, besteci ve prodüktör Tom Skinner, son 20 yılda Londra’nın fokurdayan yeraltı müzik sahnesinin kilit ve merkezi figürlerinden biri oldu. Spiritüel caz geleneklerini günümüzde yeniden canlandıran Sons of Kemet’in davulcularından biri olan müzisyen, geçtiğimiz yıllarda Radiohead üyeleri Thom Yorke ve Jonny Greenwood ile The Smile grubunu hayata geçirdi. Geçmişte Hello Skinny mahlasıyla kimi kayıtlar paylaşmış olsa da diskografisinin kendi adıyla paylaştığı ilk solo albümü Voices of Bishara’yı da 2022’de yayımladı. Müzisyenin sihirli ritmik kurgularını, çello, saksafon ve basların kattığı derinlikle buluşturan albüm, stüdyodaki doğaçlama seanslarının Skinner tarafından kesip biçilmesiyle nihai hâline ulaşmış. Spesifik koleksiyonu şekillendiren ilham havuzu 60’lar ve 70’lere uzanıyor ama masa başındaki kurgu aşamasında Theo Parrish’in disco edit’leri onun için bir nevi kutup yıldızı işlevi görmüş. Çağdaş müzik sahnesinin en ilham verici ve en yenilikçi müzisyenlerinden biri olan Tom Skinner’ın Borusan Sanat’ın değerli iş birliği ile gerçekleşecek 34. Akbank Caz Festivali konseri, 13 Ekim Pazar akşamı Borusan Müzik Evi’nde.

 

Tom Skinner: Davul ve perküsyon

Tom Herbert: Akustik bas 

Kareem Dayes: Çello

Chelsea Carmichael: Tenor saksafon

Robert Stillman: Tenor saksafon

JAmZZ Project

17 Ekim 2024 // Akbank Sanat

 

34. Akbank Caz Festivali kapsamında yeni yeteneklere alan açmak ve genç müzisyenlerin desteklenmesini hedefleyen JAmZZ projesi bu yıla özel bir konser ile taçlanıyor. Piyanoda Hakan Binbaşgil, davulda Ferit Odman ve kontrbasta Kağan Yıldız’ın bir araya geleceği konser 17 Ekim saat 20:00’de Babylon’da gerçekleşecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri