Ünlü oyuncu ve senarist Suphi Tekiner hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu ve senarist Suphi Tekiner hayatını kaybetti

Türk sinemasının mihenk taşlarından biri olan Yeşilçam’a emek veren oyunculardan biri olan Suphi Teknik
Ana Sayfa Sağlık 21 Ekim 2024 21 Görüntüleme

Bu proje meme kanserinin tedavisinde yol gösterici olacak

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Ünsalan’ın yürütücülüğünü yaptığı, EÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Erdal Binboğa ve Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ’un bilimsel altyapısını kurguladığı proje TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü. Proje ile meme kanseri hücre hattına uygulanacak olan JNK inhibisyonunun kanserli hücreler üzerindeki etkileri moleküler, morfolojik, mikroskopik ve spektroskopik yöntemlerle ilk defa araştırılacak. Multidisipliner bilim ekibi tarafından yürütülecek olan araştırma sonucunda elde edilecek veriler, hem meme kanserinin tanı ve tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedilmesine hem de literatüre katkı sunacak.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Akademisyenlerimizin özverili çalışmaları ile her yıl TÜBİTAK’a en çok proje başvurusu yapan ve en çok projesi kabul gören üniversite olmanın gururunu yaşıyoruz. Ege Üniversitesi akademisyenlerimiz son yıllarda kanser hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yönelik önemli projeleri multidisipliner bir anlayışla gerçekleştiriyorlar. Yürütücülüğünü Prof. Dr. Ozan Ünsalan hocamızın üstlendiği ve meme kanseri araştırmalarına yol gösterecek proje TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü. Çağımızın en önemli hastalığı olan kanserin tanı ve tedavisine yönelik çalışmalara önemli katkı sağlayacak bu projeyi gerçekleştiren ekibimizi kutluyorum. Ege Üniversitesi olarak araştıran, proje üreten tüm akademisyenlerimizin her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

“Meme kanseri hücrelerinin çoğalmasının nasıl durdurulacağı ilk defa belirlenecek”

Araştırmanın içeriği ile ilgili bilgi veren Proje Yürütücüsü Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ozan Ünsalan, “Yapılacak çalışmada, meme kanserinin yayılmasında ve tedaviye direnç göstermesinde büyük rol oynayan c-Jun N-terminal kinaz (JNK) sinyal yolunun inhibisyonunun, meme kanseri hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını nasıl durdurabileceği ortaya ilk defa konulacak. Araştırma sonuçları, JNK inhibisyonunun meme kanseri hücrelerinin epigenetik düzenleyicilerini nasıl etkileyeceği ve kanser hücrelerinin normal hücrelere göre nasıl farklılık göstereceklerini belirleyebilecek. Proje kapsamında meme kanseri hücreleri FTIR spektroskopi, mikro-Raman spektroskopi, Atomik Kuvvet Mikroskopi (AFM) ve Taramalı Elektron Mikroskopi-Enerji Dağılım Spektroskopi (SEM-EDS) gibi teknolojilerle birlikte sistematik olarak ilk kez ele alınacak. Bu yöntemlerle, kanserli hücrelerin mekanobiyofiziksel özellikleri, özellikle hücresel düzeyde yüzey morfolojileri ve elementel bileşimleri detaylı bir şekilde analiz edilecek. Elde edilmesi beklenen sonuçların meme kanserinin tedavisinde yol gösterici olması açısından büyük önem taşıdığı ve umut vadettiği düşünülüyor” diye konuştu.

“Yeni tedavi yöntemleri geliştirilecek”

Prof. Dr. Ozan Ünsalan, “Sağlık Bilimlerini ve Fen Bilimlerini kapsayan; Biyofizik, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyoloji ve Fizik dalları arasında gerçekleştirilecek olan bu çok disiplinli iş birliği, her bir disiplinin uzmanlığını ve yöntemlerini bir araya getirerek, daha kapsamlı ve bütüncül bir araştırma yaklaşımı sağlayacaktır. Hücresel düzeyde elde edilecek bulgular meme kanserine yönelik yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve mevcut tedavi stratejilerinin iyileştirilmesi için temel oluşturabilecektir. Özellikle, meme kanseri hücrelerinin mekanobiyofiziksel özelliklerinin anlaşılması, hedefe yönelik terapilerin geliştirilmesinde de önemli bir rol oynayabilecektir” dedi.

“Farklı üniversite ve disiplinlerden akademisyenler görev alıyor”

Projede Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Erdal Binboğa, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Aktuğ, Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Çığır Biray Avcı, Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nden Prof. Dr. Ozan Ünsalan, Fen Bilimleri Enstitüsü’nden Arş. Gör. Dr. Çisem Altunayar Ünsalan ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’ndan Arş. Gör. Dr. Berrin Özdil Bay görev alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Magazin Haberleri