Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması   

Atel İnşaattan 23 Nisan Kutlaması  

23 Nisan’ı özel çocuklar ile kutladılar Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk çocukları nezdinde tüm dünya
Ana Sayfa Foto Galeri, Magazin, Sağlık 11 Mayıs 2021 465 Görüntüleme

BAYRAM TATLILARINIZI HAM BAL İLE LEZZETLENDİRİP HAFİFLETİN

BAYRAM TATLILARINIZI HAM BAL İLE LEZZETLENDİRİP HAFİFLETİN

Envai çeşit tatlının bolca tüketildiği Ramazan Bayramı arifesinde mutfaklarda hareketlilik başladı. Pandemi ile birlikte mutfaklarda ortaya konan marifetler ve açılan iştahlar ile ipin ucunu biraz kaçırmış bulunuyoruz. Her zamankinden daha fazla tatlı ve şeker tükettiğimiz Ramazan Bayramı’nda hafif ve de lezzetli tatlılar yapma konusunda seçenek arayanlara 40 yıllık üretici Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy tavsiyelerde bulundu.

 Ramazan Bayramından bolca tüketilen şerbetli tatlılar ve şekerli ürünler, bir lezzet şöleni sunmasının yanı sıra ölçüyü kaçırınca birçok sağlık sorununa da davetiye çıkarabiliyor. Bayram sofralarımızın vazgeçilmezi olan tatlılarımızın içine şeker yerine işlem görmemiş ham bal koyarak daha hafif ve lezzetli hale getirmenin mümkün olduğunu belirten Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, özellikle Osmanlı mutfağında tatlılarda şeker yerine balın kullanıldığının da altını çizdi.

 HAMUR VE SÜT TATLILARINDA BAL NASIL KULLANILIR?

Rafine şeker kullanmadan da tatlıların hazırlanabileceğini belirten Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, şu bilgileri paylaştı: “Bayram kültürümüzün önemli bir parçası olan tatlılarımızı, sağlığımızı korumak için hafifletmemiz gerekiyor. Hamur tatlılarının şerbetinde dünyadaki birçok hastalığın sebebi olan rafine şeker yerine ham balı tercih edebiliriz. Katkısız ham bal ile hazırlanan tatlı şerbeti vitamin, mineral ve protein bakımından rafine şeker ile hazırlanan şerbete göre daha besleyici ve doğaldır ve vücudu daha enerjik kılar. Hamur tatlılarını hafifletebiliriz. Ham bal, baklava, kazandibi, tavukgöğsü, muhallebi ve keşkül gibi birçok hamur ve süt tatlısında gönül rahatlığıyla kullanılabilir.” dedi.

“BAYRAMDA SEVDİKLERİMİZE HAM BAL GÖNDERELİM”

Pandemi nedeniyle ziyaret yerine, hediye ve tatlılarımızla bayramlaşacağımız bir bayram geçireceğimizi belirten Ahmet Bağran Aksoy: “Birçok katkı maddesini içinde barındıran şekerlemeler yerine yakınlarınıza ve aile büyüklerinize tabiatın bir hediyesi olan işlem görmemiş katkısız ham bal yollayarak, hem düşünceli, hem sağlıklı hem de yerini hiçbir ürünün tutamayacağı bir hediye vermiş oluruz fakat alacağınız balında güvenilir kişilerden alınması gerekir.” tavsiyesinde bulundu.

ETABAL ve AHMET BAĞRAN AKSOY HAKKINDA BİLGİ

35 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en köklü ham bal ve arı ürünleri üreticisi olan ETABAL, 1985 yılında üretici Ahmet Bağran AKSOY tarafından kurulmuştur.

Arıcılık ve fitoloji üzerine eğitim ve donanımları ile sektörde ve kamuoyunda ‘BALIN GURMESİ” olarak bilinen Aksoy’un yönetimindeki ETABAL‘ın, Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas’ın yüksek yaylalarında bal üretim çiftlikleri bulunmaktadır.

Kovandan Sofraya Sağlık

Endemik bitki çeşitliliği ve flora zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerde ETABAL’a ait kovanlardan her yıl 14 ton ile 22 ton arasında bal üretimi gerçekleştirilmektedir. ETABAL, geleneksel yöntemlerle herhangi bir işleme maruz kalmadan kovandan sofraya taşıdığı ham balların satışını kendi oluşturduğu mağaza ağları ve internet sitesi üzerinden gerçekleştirmektedir. ETABAL’ın bugün Kadıköy Tarihi Çarşı’da, Emaar Square AVM’de, Watergarden AVM’de, Mall Of Istanbul AVM’de, Aqua Florya AVM’de, Sapphire AVM’de ve Piazza AVM’de mağazaları bulunmaktadır.

Özel bal ve kürler

ETABAL, ham balın yanı sıra Arı Sütü, Saf Propolis, Polen ve Özel Karışım Kürlerinden oluşan toplam 24 farklı ürünün hem üretimini hem de satışını gerçekleştirmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy

Ülkemizde bal konusunda uzman isimlerden biri olan Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy bal sektöründe 35 yıllık birikimi ile ‘’BAL GURMESİ’’ olarak bilinmektedir. Bal konusundaki gurmelik tanımını inceleyecek olursak balların farklı tat ve çeşitliliği bal gurmesi tanımlamasını doğuruyor.  Bal gurmesi; balın tat, koku ve görüntüsünden bala ait özellikleri, florasını ve hangi yöreden geldiğini anlayabilen kişidir.

6 Mayıs 1963’te Rize’de doğan Ahmet Bağran Aksoy, ilköğretim ve lise eğitimlerini Rize’de tamamladı. İyi derecede İngilizce bilen Aksoy, halen Okan Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir. Aksoy, Top Air Flight Academy, Tarkim Air ve İstanbul Havacılık Kulübü’nde uçuş eğitimleri alarak sivil pilotluğa adım attı. Kaçkar Dağı ve yöreleri yüksek yaylalar, Rize, Erzurum, Erzincan, Sivas yörelerine yaptığı uçuşlar ve geziler sırasında önemli gözlemler ve araştırmalar yapma fırsatı bulan Aksoy, zaman içerisinde arıların mucizevi yaşam öyküsünden etkilenerek bu konuda çalışmalara başlamıştır.

Arıcılık mesleğinin kişiliğine yansıdığını her fırsatta dile getiren Aksoy, arıların çalışkanlığından ilham alarak 1985 yılında bal ve arı ürünleri sektörüne giriş yaparak “Etabal” adını verdiği kendi markasını kurdu. Bu süreçte Aksoy, fitoterapi eğitiminin yanı sıra Arıcılar Birliği tarafından verilen arıcılık eğitimlerini tamamlayarak lisans belgesini aldı. Yurt içinde ve yurt dışında arıcılık ile ilgili birçok konferansa katılarak sektörel bilgi birikimini giderek arttırdı. Aksoy, bal, polen, propolis, arı sütü konularında 35 yıllık araştırmalarını sürdürürken arıcılık faaliyetlerine katkı sağlamaya devam etmektedir.

Ahmet Bağran Aksoy’un işine olan tutkusu ve karakteriyle bağdaştırdığı yaşam boyu süren deneyimleri gurmeliğinin en önemli tarafını oluşturmuştur. Arıların yaşam biçimi ve karakteri yıllar boyu Aksoy’u etkilerken arıların dünyasından aldığı birçok özelliği de kendi yaşam felsefesi haline dönüştürdü. Türkiye’de bal ve bal üretimi konusunda deyim yerindeyse Aksoy kadar bu konuyu içselleştirmiş başka bir örnek yoktur. Bal sağım zamanlarında kovan başında yılın yarısını ise yaylalarda geçiren Aksoy, güne en az 150-200 gr bal yiyerek başlıyor.

Spor ve müziği hayatının vazgeçilmezleri arasına koyan Aksoy, Shotokan karate siyah kuşak ve aikido kahverengi kemer sahibidir. İyi bir sporcu olmasının yanı sıra aynı zamanda iyi derecede bateri, gitar ve bağlama çalmaktadır. Türkiye Arıcılar Birliği, İstanbul Havacılık Kulübü ve İstanbul Yelken Kulübü üyelikleri bulunmaktadır.

Yorumlar

Magazin Haberleri