Sit alanlarında kalan ve tescilli olan yapıların korunma ve yıkım kararlarının 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 39. Maddesine istinaden alınabildiğini belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, bu yapıların yıkımı hakkında açıklamalarda bulundu.
Cemaliye, Hıdırağa, Hatip ve Silahtarağa Mahalleleri'nin koruma amaçlı imar planı uygulanan kentimizin en eski ve tarihi sit alanlarında bulunan metruk haldeki terk edilmiş yapıların 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 39. Maddesi çerçevesinde değerlendirildiğini ve kontrol işlemlerinin sürekli olarak yapıldığını söyledi.
"Yanan Bina İçin Yıkım Başvurusu Yapılmıştı"
Kentimizde önceki gün meydana gelen metruk bina yangının ardından açıklamada bulunan Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, "Yerel bir gazete yayınlanan habere konu ilçemiz Cemaliye Mahallesi Abdullah Cevdet Sözeri Sokak üzerinde bulunan 2 katlı yapı ile ilgili olarak İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerimizce 18.03.2022 tarihinde yapılan kontrollerde yapının metruk olduğu tespiti yapılmış olup, yapının kültür varlığı olması sebebiyle korunması gerektiği anlaşılmış olduğundan dolayı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne yıkım izni için başvuru yapılmıştır.
"Tescilli Yapı Yıkımlarında Kanuna Uygun Hareket Ediyoruz"
Öte yandan 28.04.2022 tarihinde tescilli metruk binanın yandığı bilgisi Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğümüz tarafından ilgili müdürlüğümüze bilgi verilmiş olup, söz konusu yangın ile ilgili İtfaiye Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından rapor düzenlenmiştir. Bina hakkında tescilli olması nedeniyle ayrı bir işlem yolu izlenmesi gerekmektedir.
Çorlu Belediyesi olarak metruk yapılar konusunda gelen şikâyet ve taleplerde artış devam ediyor. Tescilli metruk yapılar ve bu yapıların yıkımı hakkında daha önce yaptığımız açıklamaları da hatırlatmakta fayda görüyorum.
3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 39. Maddesi çerçevesinde değerlendirilen ve kontrol işlemleri gerçekleştirilen sit alanı içinde kalan tescilli yapılar nedeniyle T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alınmasında ve yapı sahiplerinin adres kayıtlarına ulaşılmasında zaman zaman güçlükler yaşanmakta ve bu sebeple işlemlerin sonuçlandırılması da zaman almaktadır.
"Yıkımlar Kurul Gözetiminde Gerçekleştiriliyor"
Hal böyle olunca, bu bölgedeki yapıların prosedüre uygun olarak işlemleri tamamlanmadan yıkılması durumunda ilgili kurul tarafından yasa gereği ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yüzden belediyemiz bu bölgedeki yapıların yıkımı konusunda çok hassas davranmaktadır. Ayrıca yıkım sırasında mutlaka Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden görevli bir personelin bulunması da yasal bir zorunluluktur. Öte yandan, yasa kapsamında dijital ortamda yıkım konusundaki duyurunun 30 gün süreyle yayınlanması zorunluluğu sürecin daha da uzamasına neden olmaktadır.
"Metruk Yapı Yıkımı İçin Her Zaman Yoğun Çaba Sarf Ediyoruz"
Kanuni zorunluluklar nedeniyle süreçlerin uzamadan tamamlanması adına yoğun çaba sarf ediyoruz. Biz Çorlu Belediyesi olarak vatandaşlarımıza zarar verebilecek her türlü oluşumun önüne geçebilmek için metruk yapıların yıkılması konusunda her zaman yoğun çaba sarf ettik ve etmeye devam ediyoruz. Gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan uzak tutabilmek için dün olduğu gibi bundan böyle de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz tespiti yapılan ve işlemleri tamamlanan metruk yapıların yıkımını zaman kaybetmeden gerçekleştiriyor. Bugüne kadar 11 yapının yıkımını gerçekleştirdik. Tespit edilen ve işlemleri tamamlanan metruk yapıların yıkımına devam edeceğiz. Bu vesileyle Çorlulu hemşehrilerimizin Ramazan Bayramı'nı kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum." dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı