ebebek’ten kreşe hazırlık ve uyum süreci tavsiyeleri!.

Sonbaharın kapısını açan eylül ayı, okula dönmeye ya da kreşle tanışmaya hazırlanan çocuklar, bebekler ve aileleri için heyecan verici bir hazırlık süreci gerektiriyor.
ebebek’ten kreşe hazırlık ve uyum süreci tavsiyeleri!.
Yayın: 17 Eylül 2024 GÜNDEM Google News

Sonbaharın kapısını açan eylül ayı, okula dönmeye ya da kreşle tanışmaya hazırlanan çocuklar, bebekler ve aileleri için heyecan verici bir hazırlık süreci gerektiriyor. Özellikle 0-3 yaş arasındaki bebekler için evden ve bebeveynlerden ayrılmanın ilk durağı olan kreşlerin tüm ihtiyaçları karşılayacak donatılara sahip olmasının uyum sürecini kolaylaştırıyor. ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı Gülen Şahin Öztürk “Mevsime uygun kıyafetler ile fiziksel hazırlığı destekleyen eğitici materyal, oyuncak ve kitap seçimi, uygun güvenlik koşullarının sağlanması, eğitimciler tarafından bireysel ilgi ve desteğin sunulması ile düzenli uyku, sağlıklı beslenme gibi unsurların gözetilmesi bebeklerin kreşe uyum sağlamalarına ve sağlıklı bir gelişim süreci geçirmelerine yardımcı olur” dedi.

Eğitim yaşamının başlangıç noktasını oluşturan kreş dönemi, 0-3 yaş arasındaki bebekler için çeşitli uyum sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Kreşte; evdeki güvenli, sıcak ve eğlenceli bir atmosferi başlangıçta bulamayan bebekler, yeni ortama uyum sağlamada ciddi zorluklar yaşayabiliyor. Bebeklerin sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine dikkat çeken ebebek’in Erken Çocukluk Eğitimi Uzmanı Gülen Şahin Öztürk “Kreşte bebekler ve çocukların en temel ihtiyaçlarından biri güvenliktir. Fiziksel güvenlik ön koşulunun yanı sıra duygusal güvenliğin sağlanması da oldukça mühim. Bu, özellikle bebeklerin yeni ortamlara uyum sağlamasında kritik bir rol oynar ve kendini güvende, kabul edilmiş hissetmesini sağlar. İçinde doğal olarak ayrılık barındıran bu süreçte tüm paydaşların hazır ve destekleyici olması gerekir. Bebeveynlerin kendini güvenli ve rahat hissetmesi, bebeklerin de güvende ve rahat olması için gereklidir” diye belirtti.

Bireysel ilgi ve destek uyumu kolaylaştırıyor!

Kreşte bebeklere sunulan bireysel ilgi ve desteğin uyumu kolaylaştıracağını söyleyen Öztürk, “Eğitimcilerin her bebek ve çocuğun farklı olduğunu ve her birinin kendi hızında ilerlediğini akılda tutan bir yaklaşım sergilemeleri gerekir. Ayrıca, sosyalleşme fırsatları ve oyun alanları, çocukların kendilerini ifade etmelerini, arkadaşlarıyla etkileşimde bulunmalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlar. Eğitici materyaller ve oyuncaklar ise bebeklerin öğrenme süreçlerine katkı sunarken, kreatif düşünme ve problem çözme becerilerini de destekler. Kreşte bebeklerin rahat hissetmeleri için sevdiği bir oyuncak ya da bir aile fotoğrafı gibi kişisel eşyalarının yanında olması faydalı olabilir” dedi.

Dengeli beslenme, yeterli uyku ve güvenli fiziksel alan hayati önemde!

Dengeli beslenme, yeterli uyku ve güvenli fiziksel alan gibi maddelerin kreş döneminde bebeklerin sağlıklı gelişimleri için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Öztürk, “Kreşteki fiziksel alanların temiz, düzenli ve çocukların boyuna uygun şekilde tasarlanmış olması gerekir. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme, çocukların enerji seviyelerini korumaları ve gün boyunca aktif olmaları için gerekli. Besleyici atıştırmalıklar ve düzenli öğünler, bebeklerin gelişimine olumlu katkı sağlayacağı için mutlaka dikkat edilmesi gerekenler arasında. Gündüz uykusuna ihtiyaç duyulan dönemde kreşin uyku ortamı sağlaması önemli” ifadelerini kullandı.

Hafif ama sıcak tutan kıyafetler seçin!

Öztürk, hazırlık sürecinde uygun kıyafet, oyuncak ve materyal seçimine ilişkin şu önerilerde bulundu: “Okula hazırlık sürecinde bebeklerin rahat ve yeterince sıcak hissetmelerini sağlamak için mevsime uygun kıyafetler seçilmeli. Hafif ama sıcak tutan katmanlı giyim değişen hava koşullarına uyum sağlamayı kolaylaştırır. Uzun kollu bodyler, hırkalar, hafif mont ve ceketler, yedek iç çamaşırı, kıyafet ve çoraplar, su geçirmez ayakkabılar ve yağmurluklar da hazırlık listesinde yer almalı. Okula başlama ve okula dönüşle ilgili hikâye kitapları, miniklerin bu yeni dönemi anlamalarına yardımcı olurken; yapbozlar, bloklar, eğitici kartlar, boyama aktiviteleri kullanarak el becerilerini geliştirmek okula fiziksel olarak hazırlığı destekler. Kreşte kullanılan matara, yastık, battaniye gibi kişisel eşyaların etiketlenmesi karışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Tuvalet eğitimi sürecindeki bebekler için ekstra bez veya lazımlık, hijyen ürünleri mutlaka listede olmalı. Kreş öncesinde mümkünse tuvalet eğitimini tamamlamak bu süreci kolaylaştırmak için önemli bir adımdır.”

 

Son Güncelleme: 18 Eylül 2024