Flok Nedir?

Ev mobilyaları için flok kumaşların son kullanım örnekleri arasında halı, döşemelik kumaşlar, battaniyeler, yatak örtüleri, duvar kaplamaları ve pencere kaplamaları sayılabilir.
Flok Nedir?
Yayın: 09 Mart 2022 GÜNDEM Google News

Ev mobilyaları için flok kumaşların son kullanım örnekleri arasında halı, döşemelik kumaşlar, battaniyeler, yatak örtüleri, duvar kaplamaları ve pencere kaplamaları sayılabilir. Giyim için, floklu kumaşlar ayakkabı, şapka ve konfeksiyon kumaşları için kullanılır. Endüstriyel kullanımlar arasında otomotiv kumaşları, taşıma bantları, hava filtreleri, kitaplar ve oyuncaklar bulunur.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Tekstil Baskı

Floklama İşlemi İçin Gereken Malzemeler

Tekstil BaskıBelirli son kullanıma bağlı olarak pamuk gibi malzemeler kullanılabilir. Birinci kalite filament sentetik malzemeleri kullanmanın bir avantajı vardır, çünkü sürü kare ve eşit uzunluklarda kesilebilir. Pamuk en ucuz ve en yumuşak olanıdır ancak iyi aşınma direncine sahip değildir.

Rayon, düşük maliyetli ve tek tip olma avantajına sahiptir, ancak aynı zamanda düşük aşınma direncine de sahiptir. Naylon en iyi aşınma direncine sahiptir. Sulu akrilik, polyester ve naylon gibi günümüz yapıştırıcıları mükemmel bir bağa sahiptir ve genellikle alt tabaka ile aynı esnekliğe ve aşınma direncine sahiptir. Yüksek kaliteli yapıştırıcıların yıkama, kuru temizleme veya her ikisine karşı mükemmel haslıkları vardır, ancak etikette listelenen temizleme yönteminin doğru olduğundan emin olmak için testlerin yapılması önemlidir.

Kemiteks

Floklama Süreci

Flok işleminde elyaflar ve substrat, renklendirilmeleri gerekiyorsa boyanır. Yapıştırıcı, istenen tasarımda alt tabakaya uygulanır. Daha sonra sürünün yapıştırıcıya uygulanması için hangi yöntemin kullanılacağına bağlı olarak sürü hazırlanır. Floklama daha basit ve daha ucuz bir yolu olan mekanik işlemde, lifler bir hazneye yerleştirilir ve dövücü çubukların sürüyü titreştirdiği alt tabaka üzerine elenir. Titreşim, liflerin yapıştırıcı üzerinde dikleşmesine yardımcı olur. Lifler, düzensiz bir yüzey oluşturan farklı derinliklerde alt tabakaya rastgele yapışır. Tüm lifler yapıştırıcıya yapışmadığı için dökülme meydana gelir.

Kaynak: Kemiteks

Son Güncelleme: 09 Mart 2022