“LİNOYA ARTİSAN: Türk Kadınının Parmak Uçlarında Hayat Bulan Sürdürülebilir Moda”
Yıldızlar ışığıyla yolumuzu aydınlatır ve bize ilham olurlar. “LİNOYA ARTİSAN” kadınları parıldayan, aydınlığıyla yönümüzü bulmamıza yardımcı olan birer yıldız tohumuna benzetir ve köklerinde kadınların hayatlarına dokunup, onlara da ışık olmayı amaçlayacak bir döngü yatar. Anadolu’daki yetenekli Türk kadınlarının parmak uçlarında hayat bulan LİNOYA ARTİSAN, kadınların üretimine destek veriyor ve Türk kadının usta el işçiliğinden yararlanıyor.
Gündüzden Geceye Uzanan Yolculuk
Gündüzden geceye uzanan yolculukta size eşlik eden zamansız parçalarıyla LİNOYA ARTİSAN, resortwear algısını bir üst noktaya taşıyor. Zaman ve mekan algılarını yıkarak her anınızda kombinlerinizin tamamlayıcısı olabilecek tasarımlarıyla dikkat çeken LİNOYA ARTİSAN, crop gömlek ve etekler, müslin yumuşaklığında el işçilikli kaftan ve elbise gruplarıyla, %100 Keten, Pamuk, Müslin, Cupro gibi doğal kumaşlarla sürdürülebilir modaya yön veriyor.
Yüzyılların Anadolu geleneği, el emeği, göz nuru iğne oyalarını günümüze taşıyan LİNOYA ARTİSAN, tasarımlarında farklı yörelerin oyalarını kullanarak gelenekselle yeniyi en doğal haliyle birleştiriyor. Her biri, birbirinden özel hikayelere sahip olan tasarımlarıyla, kıyafetlere olan bakış açınızı değiştiriyor ve tasarımın hikayesiyle bütünleşmenizi sağlıyor.
OYALI GRUBU KAFTAN HİKAYELERİ
LİNOYA ARTİSAN Oyalı- Adalya (yıldız çiçeği) Kaftan: Keten (linen) kumaşı, modern tasarımı ve rahat kalıbıyla, halk arasında “Adalya” adı verilen çiçekten esinlenilerek yapılan rengarenk iğne oyalarıyla süslenen kaftan modelidir.
Adalya iğne oyası, düğünden sonraki gün okutulan geleneksel Mevlüt töreninde, gelin eltisine (damadın erkek kardeşinin eşi) Adalya iğne oyası ile süslenmiş örtüyü örterek “Aramız bu çiçekler gibi güzel, iyi olsun” mesajını vermektedir…
“Yıldız Çiçeği” olarak da anılan “Adalya” iğne oyası 20. Yüzyıl başlarından günümüze gelmiş olup, bu oyanın yöresi İçel ili Çamlıyayla (Namrun) ilçesidir.
LİNOYA ARTİSAN Oyalı- Çakır Dikeni Kaftan: Keten (linen) kumaşı, modern tasarımı ve rahat kalıbıyla, bir dağ çiçeği olan Çakır Diken’inden esinlenerek yapılan ve iğne oyalarıyla süslenen kaftan modelidir.
Bugün Anadolu’nun bazı yörelerinde devam eden eski geleneklere göre; yeni evlenen gelin keyfince konuşamaz. Elbise kenarlarına, yazmalara, horozlara dikilen oyalar birer name, mesajdır. Dili bağlı yeni gelinin başındaki oyalar sözsüz konuşmalarıdır. Çakır Dikeni iğne oyası, düğünden sonraki gün okutulan geleneksel Mevlüt töreninde, gelin sadece kaynanaya ( kayınvalide- damadın annesi) Çakır dikeni iğne oyası ile süslenmiş örtüyü örterek “Bana diken gibi batma” mesajını vermektedir…
Çakır Dikeni iğne oyası 20. Yüzyıl başlarından günümüze gelmiş olup, bu Oya’nın yöresi İçel ilinin Çamlıyayla ( Namrun) ilçesidir.
LİNOYA ARTİSAN Oyalı- Yelpaze Kaftan: Keten (linen) kumaşı, modern tasarımı ve rahat kalıbıyla, Serinlik, ferahlık duygusunun sembolü Yelpaze’den esinlenerek yapılmış rengarenk boncuklu oyalar ile süslenmiş kaftan modelidir.
Türklerde önemli bir yeri olan boncuk nazara karşı da kullanıldığından özellikle LİNOYA ARTİSAN oyalarında önemli bir materyal olmuştur.
Yelpaze oyası da 1960lı yıllardan günümüze gelmiş olup, bu oyanın yöresi Kahraman Maraş ilimizdir.
LİNOYA ARTİSAN Oyalı- Sümbül Kaftan: Keten (linen) kumaşı, modern tasarımı ve rahat kalıbıyla, doğada yer alan en güzel çiçeklerden mavi sümbül boncuklu oyalar ile süslenen kaftan modelidir.
Aşık genç kız, kimseye duyurmak istemediği sevdasını “Sümbül Çiçeği” ile anlatırmış; çünkü “Sümbül” Aşkın ve mutluluğun sembolüdür. Mavi ve Mor Sümbül de genç kızın aşık olduğunu ifade eder.
LİNOYA ARTİSAN Topkapı Kaftan: El yapımı olan Topkapı Kaftanın %100 pamuk müslin kumaşı titiz bir Artizanın elinde şekil alıp; sonrasında da yetenekli bir Türk kadınının parmak uçlarında “TESBİH OYASI” şeklinde hayat bulmuştur.
Topkapı Kaftan’a küçük toplara benzeyen Tesbih Oyasından dolayı bu isim verilmiş olup, bu oyanın yöresi Namrun Çamlıyayladır.
Tesbih oyası Çamlıyaylanın dağ eteklerindeki Tesbih çiçeği ağacından toplanan, bu çiçeğin küçük toplara benzeyen tohumlarıyla yapılmıştır. Bu tohumlara delik açılıp tesbih de dizilmiş ve oya işçiliğinde de kullanılmıştır.
Türk kadını, çevresinin etkisi altında duygularını, düşüncelerini renklerle ve motiflerle oyalarda anlatmıştır.
Satış Noktaları
2023 İlkbahar-Yaz yeni koleksiyon ve önceki yazlardan devam eden zamansız klasiklerimizle tüm Türkiye’de Brandroom zincir mağazalar, Designer Store‘lar ve Hillside Beach Club, Four Seasons Bosphorus Hotel başta olmak üzere seçkin satış noktalarında ve WOLF&BAGER, HİPİCON, BRANDROOM, OPENHAUS, S9 BOUTİQUE ve kendi online mağazası www.linoyaartisan.com’da sizleri bekliyor.
Merve Yüksel: Türkiye’nin Moda Dünyasındaki Parlayan Yıldızı
DENİZ SEKİ, GÜZELLİĞİ VE ŞARKILARIYLA BURSALILARI BÜYÜLEDİ
Kortların Güzellik Kraliçesi: İlayda Anık’tan Maria Sharapova’ya Espirili Meydan Okuma!
Didem Türkmen, Yeni Bir Başarıya Daha İmza Attı!
Nur Sarı: Türkiye’nin Uluslararası Yüzü, Geleceğin Küresel İkonu
Organizatör İlknur Özkuş ile Hazar Ergüçlü Sosyal Medyada Tartıştı