Toplumsal gerçekçiliğin usta kalemi Samim Kocagöz, Anadolu’ya “Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet” belgeseliyle geri dönüyor. 10 Mart’ta Aydın’da başlayan ve 11 Mart’ta İzmir’de devam eden Anadolu gösterimleri, edebiyatseverler, sanatçılar ve Kocagöz’ün sevenleri tarafından büyük ilgi gördü. Usta yazarın anılarını ve eserlerini anlatan belgesel önümüzdeki günlerde Anadolu buluşmalarına farklı şehirlerde devam edecek.
Toplumcu gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz’ün hayatını konu alan ‘Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet’ belgeselinin Anadolu gösterimleri başladı. 10 Mart’ta Aydın’da başlayan ve 11 Mart’ta İzmir’de devam eden gösterimler ile Kocagöz’ün aile yaşamı, yazarlık serüveni, eserleri ve edebiyat dünyasına katkıları izleyicilere aktarılıyor.
“Babam Sadece Bir Yazar Değildi”
İzmir’in ileri gelen aileleri, edebiyat çevreleri ve iş sanat dünyasından birçok ismin katılımıyla İzmir Kültür Park’ta gerçekleşen gösterimin açılışından konuşan oğlu Şükrü Kocagöz, babasının eserlerinin ve fikirlerinin zamansızlığının altını çizerek “Babam sadece bir yazar değildi, aynı zamanda bir vicdan ve ahlak abidesiydi. Eserlerinde her zaman ezilenlerin, yoksulların ve haksızlığa uğrayanların sesini yükseltti. Bu belgesel, babamın hayatını ve eserlerini yeni nesillere tanıtmak için önemli bir adım. Bu vesileyle emeği geçen herkese teşekkür ederim”” dedi.
Belgesel ekibi adına konuşan ödüllü Yönetmen Mesut Gengeç ise, Kocagöz’ün eserlerini beyazperdeye aktarmaktan duyduğu gururu dile getirdi. Gengeç, şunları söyledi: “Samim Kocagöz, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. Eserleri sadece edebi açıdan değil, aynı zamanda toplumsal açıdan da büyük önem taşımaktadır. Belgeseli yaparken eserlerine ve fikirlerine sadık kalmaya çalıştık. Umarım bu belgesel, izleyicilere Samim Kocagöz’ü daha yakından tanıma imkanı sunar.”
İzleyicileri Duygulandırdı
Usta yazarın hayatını ve eserlerini derinlemesine ele alan bir çalışma drama canlandırmalar ile izleyicileri duygulandırdı ve uzun süre alkışlandı. Gösterimin sonunda ise Şükrü Kocagöz tarafından belgesele katkıları olanlara Samim Kocagöz anısına plaket takdim edildi.
Belgeselde Samim Kocagöz’ü, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, eski Dışişleri Bakanı yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlattı. Belgeselin seslendirmesini ise Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden oyuncu Tamer Levent gerçekleştirdi. Müziklerini Yıldıray Gürgen’in icra ettiği Samim Kocagöz’ün hayatının önemli dönemlerinin drama canlandırmalarla izleyiciye aktarıldığı belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç üstlenirken; genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje kurgu sorumluluğunu Yılmaz Aydın yaparken, senaryosunu Cansu Yücelen yazdı.
Merve Yüksel: Türkiye’nin Moda Dünyasındaki Parlayan Yıldızı
DENİZ SEKİ, GÜZELLİĞİ VE ŞARKILARIYLA BURSALILARI BÜYÜLEDİ
Kortların Güzellik Kraliçesi: İlayda Anık’tan Maria Sharapova’ya Espirili Meydan Okuma!
Didem Türkmen, Yeni Bir Başarıya Daha İmza Attı!
Nur Sarı: Türkiye’nin Uluslararası Yüzü, Geleceğin Küresel İkonu
Organizatör İlknur Özkuş ile Hazar Ergüçlü Sosyal Medyada Tartıştı